Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Software » Google aplikacije na Huawei P60 Pro telefonu

Već je svima poznata činjenica da je američka Vlada uvela sankcije kompaniji Huawei, što se u prethodnih nekoliko godina odrazilo na funkcionalnosti njihovih telefona. Korisnicima Huawei telefona je u tom periodu najteže pao nedostatak Google aplikacija koje su navikli da koriste.

Huawei je na tu situaciju odgovorio vrlo brzo. Prvo je predstavio sopstvene aplikacije koje (skoro) u potpunosti zamenjuju Google-ove. Njihova uspešnost je dokazana i činjenicom da je Huawei-jeva prodavnica aplikacija, AppGallery, vrlo brzo dospela na treće mesto po popularnosti među alternativnim prodavnicama, a aplikacije kao što su Petal Maps, odlično su prihvaćene među korisnicima. Ove aplikacije i prodavnica nastavile su da žive i da se razvijaju, ali Huawei nije želeo da se zadrži samo na tome. Kompanija je ozbiljno radila da vrati originalne Google-ove aplikacije na svoje telefone i u tome je uspela. Na trenutno aktuelnom flagship modelu, Huawei P60 Pro, Google-ove aplikacije se instaliraju i rade gotovo na identičan način kao pre uvođenja sankcija. Evo kako to izgleda u praksi.

Da biste instalirali neku od Google-ovih aplikacija, recimo Gmail, dovoljno je da pokrenete AppGallery, jer se one sada nalaze tamo. Ako vam je ovo prva Google-ova aplikacija koju instalirate na Huawei P60 Pro, kada kliknete na Install, pojaviće vam se jedan dodatni korak – instalacija GBox aplikacije, koja predstavlja neku vrstu sandbox-a za pokretanje Google-ovih aplikacija. Kada vas upita, dozvolite GBox-u tražene privilegije. Napominjemo da je ovaj korak (instalacija GBox-a), potrebno odraditi samo jednom. Kada je instaliran, GBox automatski preuzima na sebe sve što je potrebno da bi se pokrenula neka Google-ova aplikacija, a taj proces je potpuno transparentan i nevidljiv za korisnika.

Nakon instalacije GBox-a, moguće je pokrenuti i instalaciju Google-ove aplikacije – u našem slučaju Gmail-a. Kada pokrenete Gmail, na potpuno uobičajen način podešavate parametre upotrebe (mail adresu, pristupnu šifru…), a svi ti podaci ostaju unutar GBox-a. I to je sve.

Ukoliko poželite da instalirate neku drugu Google-ovu aplikaciju, samo je potražite u AppGallery prodavnici, kliknite na Install opciju i sačekajte nekoliko trenutaka da se ona preuzme i instalira. S obzirom da je GBox već instaliran na vašem Huawei P60 Pro telefonu, više nećete imati čak ni onaj jedan dodatni međukorak.

Jedina stvar koja će ukazivati da se Gmail ne pokreće direktno, već u GBox sandbox-u, je info u AppGallery listi ispod imena koji kaže „Run Gmail in GBox“, kao i mala siva markica sa slovom „G“ nalepljena u donjem desnom uglu ikonice aplikacije. Što se tiče funkcionalnosti, performansi i načina rada aplikacija pokrenutih kroz GBox, ne primećuju se nikakve razlike u odnosu na njihovo nativno pokretanje na drugim (ne)Huawei telefonima.

Zahvaljujući GBox-u, Huawei je uspeo da u potpunosti vrati funkcionalnost svojim telefonima, koja je dovedena praktično na isti nivo kao i pre uvođenja sankcija. Ako je nekad među korisnicima postojala bojazan da Huawei telefone neće moći da koriste na uobičajen način, sada je definitivno otklonjena i poslednja sumnja u to. Fantastičan hardver Huawei P60 Pro telefona sada je u potpunosti podržan i uobičajenim softverom na koji smo svi navikli.

Branislav Bubanja

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela