Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » PC Doktor » WinASO RegDefrag

Ko o čemu naš PC doktor o registri bazi. Već četiri godine Saša Grujić priča i optimizuje registri bazu, a ja verujem da većina prosečnih korisnika računara nema pojma o čemu se zapravo radi. Nemam ni ja ambiciju da sada do tančina rasvetljavam stvari ali imam potrebu da prenesem kako „mali Perica“ zamišlja registri bazu.
Po „malom Perici“ registri baza je „tamni vilajet“ u koji zalazi samo Windows. On u tom tamnom vilajetu čuva podatke o svim programima instaliranim na sistemu. Svaki put kada se instalira novi program Windows kopa novu pećinu i u njoj smešta podatke o tom programu. Problem nastaje kada se deinstalira program. Tada u najboljem slučaju Windows izbacuje podatke iz pećine ali nažalost nikad je ne zatvori, a vrlo često ni ne izbaci podatke iz te pećine iako mu ne trebaju. Kada ovo znamo onda i nije čudo što nakon nekog vremena rada i sam Windows se izgubi u sopstvenom lavirintu koji je sam napravio. „Mali Perica“ se posle meni žali što ima Pentium 4 na 3.2GHz na kojem se Windows podiže pola sata, a gasi se još i duže. Ja posle ne mogu da mu objasnim da za to nije kriv njegov računar nego gospodin Bil Gejts.
Najveći problem sa registri bazom jeste to što je ona za računar isto kao nervni sistem za čoveka. Ako nešto oštetiš u najboljem slučaju doći će do paralize nekog programa pa on neće raditi, u gorem scenariju oštetiće se neka važna funkcija Windows-a pa neće ništa raditi. Kao i kod čovekovog mozga sve o registriju zna samo njegov tvorac, a računarski stručnjaci su kao neurohirurzi koji znaju samo šta smeju da pipaju, a da pacijent ne umre, ali ne verujem da iko od njih zna sve o registri bazi.

Nama običnim korisnicima ne preostaje ništa drugo nego da slušamo PC doktore i da pod njihovim vodstvom unapređujemo i lečimo naše PC ljubimce. Naš PC doktor ovog puta nam je pronašao program koji će pozatvarati prazne pećine tako da jadni Windows ne mora da ulazi u njih da bi našao podatke koje mu trenutno trebaju. WinASO RegDefrag je freeware program za sažimanje registri baze. On će sasvim uspešno i bez ikakvih posledica sažeti vašu registri bazu izbacujući iz nje prazna polja u kojima su nekada bili zapisani podaci o nekom deinstaliranom programu. Ova operacija će biti pravo osveženje za računare kod kojih davno nije vršena reinstalacija Windows-a. Sama registri baza će biti vidljivo smanjena, a sam računar će znatno brže da reaguje na komande. Kod korisnika kod kojih još uvek računar radi dobro i brzo, nema potrebe da se vrši regdefregmentacija zato što korisnik neće videti neko ubrzanje, a drugo bez obzira koliko je ova operacija rutinska i sigurna, ne treba „čačkati mečku“. Ja sam lično pobornik filozofije da ono što nije pokvareno ne treba po svaku cenu popravljati.
I na kraju još par reči o programu WinASO RegDefrag. Program se može naći na sajtu http://www.winaso.com/downloads.html. Veličina instalacijonog fajla je 1076 KB. Jednostavno se instalira po principu next,next,next,finish. Nakon pokretanja instalirane aplikacije dovoljno je samo kliknuti na dugme Next. Nakon skeniranja vaše baze pojaviće se statistika koja će vam reći kolika je trenutna veličina vaše registri baze i kolika će biti nakon defragmentacije. Za pokretanje defragmentacije kliknite na Defrag Now i to je sve.

© 2009 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela