Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Call for Code globalni izazov za 2020. pod vođstvom kompanije IBM bavi se klimatskim promenama

Kompanija IBM koja je partner osnivač događaja Call for Code i začetnik izazova David Clark Cause, udruženi sa Sektorom za ljudska prava Ujedinjenih Nacija i kompanijom Linux Foundation, objavili ovogodišnji Call for Code globalni izazov i pozvali svetske razvojne programere i inovatore da pomognu u borbi protiv klimatskih promena pomoću tehnologije koja koristi open source.

Na svoj 75-i rođendan, Ujedinjene Nacije zahtevaju „proveru globalne realnosti“ i pokrenule su do sada najveću svetsku debatu  po pitanju rešavanja najhitnijih problema kao što su klimatske promene. Kao odgovor na poziv UN za pomoć oko stvaranja budućnosti koju želimo, IBM se udružuje sa ključnim agencijama UN-a i svetskim liderima sa ciljem rešavanja klimatske krize.

Nakon dve uspešne godine, Call for Code globalni izazov za 2020. podstiče i podržava kreiranje praktičnih aplikacija zasnovanih na open source softveru, uključujući Red Hat OpenShift, IBM Cloud, IBM Watson, IBM Blockchain i podatke iz organizacije The Weather Company. Oni za cilj imaju primenu tehnologije na nove načine koji mogu da ostvare trenutni i trajni humanitarni uticaj u zajednicama širom sveta.

 

ibm1

 

Nedavnom globalnom IBM studijom koju je sprovelo preduzeće Morning Consult anketirano je više od 3000 razvojnih programera, pripadnika hitnih službi i društvenih aktivista u Kini, Kolumbiji, Egiptu, Indiji, Japanu, Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama, i otkrila je sledeće:

  • 77% pripadnika hitnih službi i razvojnih programera saglasno je sa izjavom „Klimatske promene su najveći problem sa kojim se moja generacija suočava“.
  • 79% anketiranih slaže se da su klimatske promene nešto što se može umanjiti ili protiv čega se može boriti tehnologijom.
  • 87% anketiranih smatra da je važno da potencijalni poslodavac preduzme aktivnosti po pitanju klimatskih promena.
  • Tri četvrtine anketiranih se slaže da open source zajednica može da pomogne u tome da se rešenja za klimatske promene prilagode zajednicama kojima je to potrebno.
  • Osam od deset anketiranih se slaže da većina ljudi želi da uradi nešto u borbi protiv klimatskih promena, ali ne zna odakle da počne.

Preko 180.000 učesnika iz 165 nacija učestvovalo je 2019. u događaju Call for Code;  oni su napravili više od 5000 aplikacija fokusiranih na pripremljenost za prirodne katastrofe i oporavak od njih. Ove godine Call for Code upućuje izazov učesnicima da kreiraju inovacije zasnovane na open source tehnologijama kako bi zaustavili i obrnuli uticaj klimatskih promena.

„Postoji velika potreba za rešavanjem problema do kojih dovode klimatske promene, a IBM je u jedinstvenom položaju da poveže vodeće humanitarne stručnjake sa najtalentovanijim i najstrastvenijim razvojnim programerima širom sveta“, rekao je Bob Lord, viši potpredsednik sektora za kognitivne aplikacije i programerske ekosisteme u kompaniji IBM. „IBM je odlučan u nameri da identifikuje, primeni i prilagodi tehnološka rešenja koja mogu da spasu živote, osnaže ljude i stvore bolji svet za buduće generacije.“

Lord je istakao da je IBM pokrenuo celu kompaniju, od obavezivanja na smernice u vezi sa klimom do mogućnosti kompanije IBM vezanih za prognozu vremenskih uslova koje koriste tehnologiju veštačke inteligencije i superračunara.

„Tokom protekle dve godine putem događaja Call for Code UNDRR je uočio potencijal da razvojni programeri  reše velike društvene izazove, i oni će imati ključnu ulogu u našem odgovoru na urgentnu situaciju u vezi sa klimom“, rekao je Mami Mizutori, Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija (SRSG) za umanjenje rizika od katastrofe. „Klimatske promene su najkritičniji problem našeg vremena, sa mnoštvom lokalizovanih faktora koji doprinose tome, i sa kaskadnim efektima koje nijedna organizacija ne može samostalno da reši. Potrebna nam je globalna mreža da bismo se zajedno borili protiv ovoga.“

IBM i David Clark Cause sa oduševljenjem pokreću treću godinu Call for Code u Ženevi sa novim sponzorom, Unity Technologies, sponzorom povratnikom Persistent Systems, povratnicima među onima koji pružaju podršku Johnson & Johnson i Capgemini, kao i sa dva nova člana: Red Hat i Nearform. Takođe pozdravljamo nastavak saradnje sa povratnicima među onima koji pružaju podršku:  Bank of China, Morgan Stanley, Cognizant, Infosys, Arrow Electronics i Clinton Foundation, pored širokog ekosistema kompanija, fondacija, univerziteta i poznatih ličnosti kao što su Elen Dedženeris, braća Džonas, Sting i Morgan Friman koji podržavaju ovu inicijativu.

„U sklopu 75-ogodišnjice Ujedinjenih Nacija, sa ponosom sarađujemo sa našim partnerom osnivačem, kompanijom IBM da bismo obeležili ovu svečanu priliku sa fokusom na Call for Code globalni izazov za 2020. u vezi sa klimatskim promenama. Inspirisanjem i podsticanjem razvojnih programera širom sveta da nam pomognu oko ove globalne pretnje, Call for Code može da ostvari realan uticaj“, rekao je Dejvid Klark, tvorac događaja Call for Code i CEO kompanije David Clark Cause. „Takođe sam uzbuđen što se bivši predsednik SAD Bil Klinton treću godinu zaredom vraća kao eminentni sudija u Izazovu, zajedno sa vodećim stručnjacima za ljudska prava, odgovore na katastrofe, biznis i tehnologiju iz celog sveta.“

Prošlogodišnji pobednički tim Call for Code globalnog izazova, Prometeo, kreirao je nosivi uređaj koji meri nivoe ugljen-monoksida, koncentracije dima, vlažnosti i temperature radi nadgledanja bezbednosti vatrogasaca u realnom vremenu, a koristi se i za dugoročno poboljšanje njihovih zdravstvenih rezultata. Rešenje je dodatno razvijeno putem programa IBM Code and Response i upravo je prošlo prvi test za šumske požare na terenu tokom kontrolisanog spaljivanja koje su izvele organizacije Grups de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) i Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya blizu Barselone u Španiji. Prometeo projekat je razvio tim koji sačinjavaju vatrogasac veteran, medicinska sestra iz hitne službe i tri razvojna programera. U nedavno puštenoj pilot verziji, Prometeo hardversko-softversko rešenje temelji se na višestrukim  IBM Cloud uslugama.

Druge aplikacije, kao što je pobednik događaja Call for Code u 2018. Project Owl i pobednik Call for Code hakatona u Portoriku 2018. DroneAid, takođe su dodatno razvijene putem programa Code and Response.

Posetite CallforCode.org  i pridružite se zajednici i saznajte više o izazovu, koji će biti otvoren za prijavljivanje 22. marta, na Svetski dan voda 2020. Dodatni detalji, raspored događaja uživo i virtuelnih događaja, kao i obuka i davanje ovlašćenja za Call for Code biće dostupni na adresi: https://developer.ibm.com/callforcode/.

© 2020 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela