Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » Polarotor na IFA Global Press Conference 2014 (Belek, Turska)

Najveći evropski sajam potrošacke elektronike IFA organizovao je međunarodnu press konferenciju u Beleku u Turskoj pred oko 300 najuticajnijih IT novinara iz skoro svih delova sveta, među kojima je bio i reporter Polarotora.

Putovanje je krenulo iz Beograda sa kraćim zadržavanjem u Istanbulu, a zatim nastavak leta do Antalije i transfer do Beleka koji se nalazi oko 30 km udaljen od Antalije. Belek je inače poznat po luksuznim hotelskim kompleksima, a mi smo Imali to zadovoljstvo da boravimo u novootvorenom hotelu REGNUM, jer se upravo u kongresnom centru ovog velelepnog hotela održala IFA GPC 2014 konferencija i sve prateće manifestacije.

 

Miss IFA ispred hotela u kom se održavala konferencija

Miss IFA ispred hotela u kom se održavala konferencija IFA GPC 2014.

 

Pored glavnog događaja, a to je – IFA Global Press Conference 2014, održano je i niz kraćih prezentacija kompanija koje će učestvovati na ovogodišnjem sajmu, kao i nekoliko medija panela na temu trendova razvoja novih tehnologija, a sve u okviru potrošačke elektronike i kućnih aparata. Takođe, tradicionalno je organizovan i mali izlagački deo gde su poznate svetske kompanije nagovestile šta to pripremaju da nam premijerno prikažu na sajmu u Berlinu.

 

ifa gpc 2014 druga slika

Prvi dan konferencije IFA GPC 2014

 

Kao i svake godine očekujemo da u septembru na sajmu IFA vidimo niz svetskih premijera novih proizvoda. Razlog zašto sve velike svetke kompanije tempiraju da baš tada na tržište plasiraju svoje najnovije proizvode je i to što se bliže Božićni i Novogodišnji praznici, a to je očekivano period godine kada se ovakvi proizvodi najviše kupuju. Novost ove godine na sajmu u Berlinu je i ta da je izgrađen dodatni paviljon na dva sprata, čime je izložbeni prostor sajma povećan za 6.000 kvadratnih metara. Ime ovog zdanja je CityCube Berlin i on je u skladu sa potrebama atraktivno i moderno dizajniran, a već je najavljeno da će ove godine ceo jedan sprat izlagačkog prostora ispuniti najnoviji proizvodi kompanije SAMSUNG. Jos jedan pokazatelj značaja i veličine ovog sajma je i taj da je izložbeni prostor za predstojeći sajam već popunjen, a za potencijalne nove izlagače prave se  liste čekanja. Ali zato ima mesta za sve nas posetioce i ljubitelje novih tehnologija, Berlin nije daleko, a ovo je sajam koji svakako vredi videti.

 

Get-together (veće pred poćetak konferencije IFA GPC 2014)

 

Na samoj konferenciji saznali smo i to da pored mnogobrojnih iznenađenja i premijera novih proizvoda, sigurno možemo očekivati da vidimo paletu najnovijih modela UHD televizora, zatim sve više modela televizora sa zakrivljenim ekranima, mnogo smart telefona i tablet računara, ali i novi trend sve popularnije tzv. “nosive” tehnologije, odnosno računara integrisanih u našim satovima, naočarima, pa i u našoj garderobi, i još puno toga vezanog za trend pod nazivom “Internet of Things”.

Tokom media panela prisutni novinari imali su priliku da saznaju niz zanimljivih, ali pažljivo obrađenih analitičkih informacija vezanih za buduće trendove kada je u pitanju potrošačka elektronika. Objavljeno je da je zabeležen trend rasta prodaje svih vrsta smart uređaja, što je bilo i očekivano, ali tu nisu obuhvaćeni samo telefoni i tableti, već i smart frižideri, usisivači, veš mašine, aparati za kafu i drugi pametni kućni aparati. Zajedničke karakteristike svih tih smart uređaja su da pored integrisanih tehnoloških inovacija moraju biti i jednostavni za korišćenje, da su moderno dizajnirani, ali i energetski efikasniji, odnosno da imanju manju potrošnju energije u odnosu na predhodne modele. Što se televizora tiče, očekuje se da do kraja 2014. godine  udeo smart televizora na tržištu bude oko 36 posto na svetskom nivou. Statistike pokazuju da televizore dijagonale preko 40 inča trenutno poseduje čak oko 66 posto korisnika, dok 3D televizore trenutno poseduje oko 22 posto korisnika. Očekuje se trend povećanja prodaje Ultra HD televizora, bez obzira sto TV stanice još uvek ne emituju program u ovoj rezoluciji, sada već postoji dovoljno sadržaja na Internetu u 4K rezoluciji, tako da uz brz Internet nije nikakav problem distribucije ovakvog sadržaja, a uz niz lako dostupnih uređaja više nije problem ni snimiti video materijal u 4K rezoluciji.

Kada su smart uređaji u pitanju i dalje se očekuje najveći rast prodaje smart telefona i tablet računara, a sa druge stane primećen je pad prodaje digitalnih fotoaparata, GPS  navigacija za automobile i sličnih uređaja, jer sve te funkcije već imamo integrisane u svojim telefonima.

 

Reporter Polarotora isprobava lokalne specijalitete u Antaliji

Reporter Polarotora isprobava lokalne specijalitete u Antaliji

 

Inače, ove godine sajam IFA slavi 90 godina postojanja, što znači da je prvi sajam održan još daleke 1924. godine. A od tada, pa do danas mnogo novih tehnologija je premijerno prikazano bas na IFA-i. Poslednjih nekoliko godina i Polarotor je deo toga jer redovno pratimo dešavanja na sajmu u Berlinu i izveštavamo o svim novitetima sa lica mesta.

 

ifa gpc 2014 cetvrta slika

 

Mnogo smo zanimljivih i korisnih informacija saznali na «IFA Global Press Conference 2014» u Beleku, ali kako to već obično biva na ovakvim skupovima, pored oficijelnog dela konferencije i zvaničnih prezentacija organizovan je i bogat prateći program koji nam je omogućio da se upoznamo sa lepotama ovog dela Turske obale, da probamo lokalne specijalitete, ali i da se družimo sa kolegama novinarima iz celog sveta. Konferencija IFA GPC 2014 je kao i uvek bila odlično organizovana i još jednom pokazala predstavnicima medija i međunarodnoj javnosti da će ove godine sajam u Berlinu biti jos bolji i još veći nego ikada. Očekuju nas brojne premijere novih uređaja, ali ne samo to, tu je i zabavni deo sajma, tradicionalni pop-rock koncerti u IFA Sommergarten, zatim IFA Oktoberfest za ljubitelje piva i novih tehnologija, ali i još niz događaja koje nikako ne smemo propustiti. Ekipa Polarotora će kao i uvek biti u Berlinu na licu mesta, a pozivamo i Vas da nam se pridruzite od 5. do 10. septembra – sajam IFA u Berlinu.

Video reportaže iz Beleka sa konferencije IFA GPC 2014 možete pogledati u arhivi naših emisija (Polarotor br. 1003 i Polarotoru br. 1004) na linku: www.polarotor.rs/emisije

 

© 2014 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela