Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Švedski KTH superkompjuter „Dardel“ pokreću AMD EPYC procesori i AMD Instinct akceleratori

Kraljevski institut za tehnologiju KTH (KTH), vodeći provajder HPC usluga za akademska istraživanja u Švedskoj, kao deo HPC istraživačke infrastrukture NAISS, nabavio je nove superračunarske resurse koje pokreću AMD EPYC CPU-i i AMD Instinct GPU-ovi. Uz njihovu pomoć uvešće se značajna poboljšanja u istraživanja Alchajmerove bolesti, održivog pomorskog transporta pomorski transport i još mnogo toga.

epyc-instinct

Kada se upotrebi sva snaga, superkompjuter – nazvan Dardel – isporučivaće očekivane maksimalne performanse od oko 13,5 petaflopsa za ključne naučne primene kao što su računarska dinamika fluida, biofizika i istraživanje genomike, nauka o materijalima i računarska hemija.

Prilikom nabavke superkompjutera, KTH je bio suočen sa izazovom da mora da se prilagodi ovom raznolikom ekosistemu aplikacija. AMD EPYC CPU-i i AMD Instinct GPU-ovi su razmatrani za implementaciju superkompjutera kako bi se isporučile visoke performanse po jezgru, memorijski propusni opseg i energetska efikasnost, u cilju ostvarivanja sistema koji će biti najmanje šest puta brži od prethodnog KTH-ovog superkompjutera.

„Otkrili smo da su performanse AMD Instinct MI250X uporedive sa performansama dva NVIDIA A100 GPU-a, ali da troši oko polovinu energije.“ Rekao je profesor Dirk Pleiter, direktor PDC centra za računarstvo visokih performansi u KTH. „Većina sistema koji su nedavno implementirani, bazirani su na AMD EPYC procesorima jer, za tipične naučne aplikacije, pružaju izvanredne performanse“ dodao je on.

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela