Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware-procesori » Intel Core i7 980X Gulftown

Pojavom brzih Core i7 LGA 1156 procesora na bazi Lynnfield jezgra iz serije 800, imidž Core i7 Bloomfield čipova za LGA1366 platformu top performansi je počeo polako ali sigurno da bledi. Nije pomogla ni činjenica da Bloomfield ima trokanalni memorijski kontroler jer je Lynnfield pokazao bolje termalne ali i overkloking karakterisitke. Tako je bilo do sada. Intel je preuzeo inicijativu kako bi rešio ovu nedumicu i jednom za svagda pozicionirao LGA1366 platformu u klasu PC računara ultimativnih karakterisitka. Lansiran je novi procesor pod šifrovanim nazivom Gulftown a koji nosi oznaku Core i7 980X. Ovo je prvi desktop procesor sa šest operativnih jezgara (6-core) koji se uz pomoć Hyper Threading tehnologije prijavljuje kao 12-jezgarni model. Titula „Speed King“ procesora je vraćena u LGA1366 vitirinu. Danas vam predstavljamo najbrži desktop procesor današnjice…

Kao uvertira izbacivanja prvog Intel šestojezgarnog procesora puštena je vest po kojoj je Intel odlučio da ne predstavlja četvorojezgarni model procesora u klasi 32-nm proizvoda. Da bi razliku između LGA1156 i LGA1366 učinio očiglednijom i izbacio performanse novog Core i7 proceosra serije 900 u prvi plan, poslužila je 32-nm Westmere tehnologija koja je omogućila ugradnju šest operativnih procesorskih jezgara.

Core i7 980X pripada Extreme Edition seriji procesroa. Gulftown je u svojoj suštini i dalje „čistokrvni“ predstavnik Nehalem arhitekture. To znači da sa uvođenjem u funkciju čitavih 6 jezgara, procesor raspolaže impresivnom količinom keš memorije. Čak 12MB L3 zajedničke keš memorije stoji na raspolaganju Gulftown jezgrima. Automatski vam postaje jasno da je u pitanju izuzetno kompleksan proizvod po pitanju proizvodnje jer ovoliki broj tranzistora (1.17 milijardi) na tako malom prostoru do sada nije viđen. Pri tome je površina šest jezgara 32-nm Gulftowna manja od četvorojezgarnog AMD Phenoma druge generacije! Uprkos što dotična činjenica deluje impresivno ona izaziva bojazan u vezi potrošnje. TDP energetski faktor je postavljen na visokih 130W što je preporučena vrednost i za 45-nm generaciju Bloomfield procesora (postojeći Core i7 900 modeli).

Veliki broj tranzistora i visoka radna frekvencija su glavni razlog promene box kulera. U slučaju starijih Core i7 procesora serije 900 to je masivni orb kuler dok je za potrebe šestojezgarnog Core i7 980X čipa Intel promenio strategiju i isporučio „heatpipe“ kuler klasične „tower“ koncepcije. Naravno, mi vam savetujemo da nabavite jači model kulera koji će vam dozvoliti da overklokujete ovu šestojezgarnu zver a da se pri tome temperatura zadrži u granicama normale.
Da bi sve bilo pod kontrolom, Intel je u slučaju Core i7 980X modela smanjio Turbo Boost korak tako da procesor sa standardnih 3.33GHz radne frekvencije ubrzava pomoću Turbo funkcije do maksimalnih 3.6GHz, mada će to upraksi često biti mnogo manja frekvencija. U slučaju novog Intel čipa radi se o LGA1366 procesoru koji je u najvećem broju slučajeva kompatibilan sa X58 matičnim pločama. Potrebna je samo nadogradnja BIOS-a i sveža porcija dodatne snage će značajno ubrzati snagu vašeg računara u računski intezivnim operacijama.

Zanimljiva činjenica je i da Gulftown poseduje integrisani trokanalni memorijski kontroler koji po specifikacijama podržava 1066MHz DDR3 RAM. Može vam se učiniti da je to nedovoljno kada su u pitanju vrhunske performanse ali setitie se samo situacije pojave prvih četvorojezgarnih procesora koji su bili izuzetno zahtevni po pitanju brzine takta tadašnje DDR2 memorije. Veliki broj brzo deklarisanih memorija nije mogao da postigne predviđenu brzinu rada u trenutcima angažovanja sva četri procesorska jezgra. Slična situacija je i sa šest jezgara na Core i7 980X modelu. Zbog toga je Gulftown ostao na zahtevima starijeg Bloomfield modela uprkos činjenici da je Lynnfield već duže vremena unapredio zahtev po pitanju brzine rada sistemske memorije na 1333MHz. Ovaj potez zajedno za velikom količinom memorije je uslovio povećanje latencije L3 keš memorije. Sve zajedno, to se ipak nije odrazilo na performanse procesora.

© 2010 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela