Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware-procesori » Huawei predstavio Kirin 980, prvi komercijalni čip od 7 nano-milimetara na svetu

Na svom predstavljanju na sajmu IFA 2018, sa temom Ultimativna moć mobilne veštačke inteligencije”, Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group, predstavio je Kirin 980, čip sistem koji će dovesti do evolucije mobilne veštačke inteligencije. Kao prvi komercijalni čip sistem, proizveden sa 7 nano-milimetarskim čipom tajvanske kompanije za proizvodnju poluprovodnika (TSMC), Kirin 980 kombinuje najbolje performanse, efikasnost, mogućnosti povezivanja i Dual NPU AI snagu procesiranja.

Kirin 980

Prošle godine predstavili smo svetu potencijal veštačke inteligencije na mobilnom uređaju sa procesorom Kirin 970, dok smo ove godine dizajnirali sveobuhvatnu bazu koja, ne samo da poseduje neverovatne AI mogućnosti, već donosi i najmoćnije performanse svojim korisnicima,” rekao je gospodin Yu. Opremljen najnovijim procesorom, grafičkom kartom i Dual NPU jedinicom, Kirin 980 je ultimativni izvor za ostvarivanje višeg nivoa produktivnosti i programa za zabavu.”

Apsolutna superiornost

Najnovija 7 nm tehnologija omogućava Kirin 980 procesoru da spakuje 6.9 miliona tranzistora na površini od 1cm2, što je 1,6 puta više od svog prethodnika. U poređenju sa procesorom baziranim na 10 nm tehnologiji, novi 7 nm procesor donosi 20% više procesorske moći i 40% odsto efikasniji utrošak energije.

Kirin 980 je prvi čip koji integriše Cortex-A76 jezgra, koja su 75% moćnija i 58% efikasnija od procesora prethodne generacije. Kirin CPU podsistem koristi inteligentni fleksibilni mehanizam planiranja, koji stvara arhitekturu energetske efikasnosti od 3 nivoa koju čine: dva super velika jezgra bazirana na Cortex-A76, dva velika jezgra bazirana na Cortex-A76 i 4 manja Cortex-A55 jezgra. U poređenju sa tradicionalnim big.LITTLE dizajnom, ovo rešenje omogućava velikim moćnim jezgrima da obavljaju trenutne i intenzivne radnje, visoko-efikasnim jezgrima da obezbede uravnotežene performanse, kao i ultra-efikasnim jezgrima da obavljaju svakodnevne, laganije aktivnosti, sa ekstremnom energetskom efikasnošću. Zahvaljujući većem radnom taktu u odnosu na svog prethodnika, Kirin 980 brže pokreće aplikacije, pruža bolji rad sa više aplikacija kao i sveobuhvatno bolje korisničko iskustvo.

Kako je grafika na mobilnim igrama sve naprednija poslednjih godina, Huawei je integrisao Mali-G76  grafički čip u Kirin 980, da bi omogućio vrhunsko gejming iskustvo. Prvi put predstavljen uz Kirin 980, Mali-G76 donosi 46% naprednije grafičko procesiranje, uz 178% povećanu energetsku efikasnost u odnosu na prethodnu generaciju. Mali-G76 takođe donosi inovativnu tehnologiju ubrzavanja radnog takta koja pomoću AI inteligentno prepoznaje opterećenje igricama i prilagođava raspodelu snage za optimalne performanse igara.

Prvi Dual brain” u industriji

Najnoviji Kirin SoC predstavlja novu eru veštačke inteligencije na mobilnom uređaju. Dvostruka jedinica neuronske mreže (Dual NPU) Kirin 980 unapređuje AI iskustvo na mobilnom uređaju većom snagom procesora i inteligencijom. Sinergija Dual NPU procesora rezultira sposobnošću prepoznavanja slika koja je veća od zbira dva procesora – Kirin 980 može da prepozna i do 4,500 slika u minuti, do 120% više nego Kirin 970, čime se potvrđuje da je Huawei predvodnik u industriji kada je reč o mobilnoj AI. Pored toga, Kirin 980 podržava zajedničke AI opcije kao što su Caffe, Tensorflow i Tensorflow Lite, i pruža skup alata koji pojednostavljuju kreiranje mobilne AI i omogućavaju programerima da lako pristupe vodećoj procesorskoj moći Dual NPU.

Potpuno opremljen ISP

U potrazi za najboljim fotografskim iskustvom na mobilnom uređaju, Huawei je integrisao sopstveni ISP četvrte generacije u SoC. Pored 46% većeg protoka podataka u odnosu na svog prethodnika, novi ISP takođe pruža bolju podršku za konfiguraciju sa više kamera, kao i potpuno novu HDR tehnologiju reprodukcije boja koja može manipulisati kontrastom slike kako bi istakla objekte na različitim delovima slike. Pored toga, Kirin 980 koristi Multi-pass regulisanje oštrine, koje precizno uklanja mrlje bez narušavanja detalja slike, što rezultira kvalitetnijim slikama pri slabom osvetljenju. Još jedna nova karakteristika ISP-a je poboljšanje praćenja kretanja. Kada korisnik pokuša da slika osobu u pokretu, ISP može i dalje da prepozna objekat sa tačnošću od 97,4% tako da svako može jednostavno uhvatiti nestabilne trenutke.

Povećana popularnost video sadržaja na društvenim mrežama donosi i veću potrebu za kvalitetnijim video performansama uređaja. Kirin 980 usvaja nov način obrade video snimaka, omogućavajući modulu kamere da snima video sadržaje sa 33% manjim kašnjenjem.

Prvoklasno povezivanje

Da bi korisnici uređaja sa Kirin 980 čipom imali najbolju povezanost, Huawei je integrisao prvi na svetu modem koji podržava LTE Cat.21  sa maksimalnom brzinom prenosa i do 1,4 Gb u sekundi.  Pored toga, Kirin 980 podržava agregaciju operatera, čak i kroz različite opsege frekvencija, tako da korisnici mogu slobodno da biraju mobilne operatere uz neometanu povezanost, bilo gde da se nalazite.

Inspirisan prirodom

Na sajmu IFA 2018 Huawei je predstavio dve nove boje sa postepenom gradacijom P20 serije: Morpho Aurora i Pearl White, proširujući svoju ponudu gradijentnih boja na četiri.  Kreirajući ove dve jedinstvene nijanse, Huawei se ponovo okrenuo prirodi u potrazi za inspiracijom. Morpho Aurora boja je inspirisana leptirom Morpho, dok Pearl White boja deli eleganciju bisera.

AI iskustvo sledeće generacije je iza ugla.  Pratite predstavljanje prvog uređaja iz Mate serije koji pokreće čip Kirin 980, zakazano za oktobar.

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela