Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Software » Veliki broj korisnika kreira jednu lozinku za sve naloge

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab o tome koliko su korisnici upoznati sa zaštitom na internetu pokazalo je da mnogi od njih i dalje nisu dovoljno pažljivi kada je u pitanju kreiranje lozinki. Samo 38 odsto korisnika kreira jake nove lozinke za svaki nalog, dok jedan od sedam ispitanika (14 odsto) koristi samo jednu lozinku za sve naloge. Takvi korisnici rizikuju da nekoliko njihovih naloga bude istovremeno ugroženo u slučaju gubitka podataka.

kaspersky_logo

Nivo rizika nije mnogo niži kod ljudi koji koriste samo nekoliko lozinki za veći broj naloga (36 odsto) i za one koji koriste slične obrasce za kreiranje lozinki (12 odsto). Ono što dodatno komplikuje situaciju jeste činjenica da, prema drugom istraživanju kompanije Kaspersky Lab, jedan od deset korisnika kreira lozinke koje imaju manje od osam karaktera, dok 12 odsto njih ne pokušava da učini lozinke komplikovanijim tako što će, na primer, koristiti velika slova, kombinaciju brojeva i slova, znakove interpunkcije ili slične trikove.

Da situacija bude gora, istraživanjem je takođe ustanovljeno da korisnici ugrožavaju svoju bezbednost tako što čuvaju lozinke na mestima kojima je lako pristupiti ili koja nisu bezbedna. Više od polovine ispitanika (57 odsto) priznalo je da čuva svoje lozinke na papirićima, u svom mobilnom telefonu, u dokumentima na računaru ili na veb pretraživaču. Trećina ispitanika (36 odsto) spremno prihvata zahtev sa pretraživača da sačuva korisničko ime i lozinku, čime se praktično nude sajber kriminalacima ili zlonamernim ljudima koji žele da dobiju pristup njihovim uređajima.

Ovakav nemaran stav prema lozinkama mnogi korisnici pravdaju činjenicom da su ubeđeni da ne čuvaju poverljive informacije na svojim računarima. To je nešto u šta veruje 27 odsto ispitanika, pri čemu ne shvataju da su korisnička imena i lozinke sami po sebi omiljena meta sajber kriminalaca. Pored toga, nedavno istraživanje kompanije Kaspersky Lab pokazalo je da bi 73 odsto korisnika radije otkrilo svoje lozinke nego ostalo bez donjeg veša. Kao posledica toga, čak 25 odsto ovih ispitanika doživelo je situaciju da im je nalog bio preotet u prethodnoj godini.

„Nažalost, mnogi korisnici ne shvataju baš najbolje razmere pretnji na internetu i nisu dovoljno savesni kada je u pitanju zaštita ličnih podataka na mreži, što značajno povećava šanse za gubitak ovih podataka”, objasnio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab. „Jaka lozinka koja je drugačija za svaki nalog osnova je zaštite vašeg digitalnog identiteta. Možete smisliti i primeniti jedan jedini algoritam za formiranje lozinki koje ne mogu biti lako dešifrovane, a koje ćete lako zapamtiti. Takođe, postoje određeni program koji omogućuju lako formiranje i čuvanje lozinki.”

Upravljanje lozinkama veoma je jednostavno uz program Kaspersky Password Manager, koji predstavlja sastavni deo softverskog rešenja Kaspersky Total Security – multi-device. Kaspersky Password Manager kreira jake lozinke, bezbedno ih čuva i automatski ih sinhronizuje i unosi u sve uređaje.

 

 

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela