Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Software » 41% korisnika i dalje koristi operativne sisteme kojima je istekla ili uskoro ističe podrška proizvođača

Mnogi privatni i poslovni korisnici i dalje se oslanjaju na operativne sisteme kojima je istekla ili uskoro ističe podrška proizvođača, pokazalo je istraživanje kompanije Kaspersky. Iako su dostupne novije verzije takvih operativnih sistema, oko 41% korisnika i dalje koristi operativni sistem kom je istekla ili uskoro ističe podrška proizvođača, poput Windows XP ili Windows 7. Istovremeno, 40% mirko preduzeća  i 48% malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija se i dalje oslanja na ove sisteme. Ova situacija stvara bezbednosni rizik.

U većini slučajeva, kraj životnog ciklusa operativnog sistema znači da provajder neće izdavati dalja ažuriranja, a to uključuje i ona vezana za sajber bezbednost. Ipak, istraživači bezbednosti ili sajber napadači mogu pronaći ranjivosti koje ranije nisu bile prepoznate unutar ovih sistema. Ove ranjivosti se mogu naknadno iskoristiti u sajber napadima i korisnici će ostati nezaštićeni jer neće dobiti zakrpu koja će im rešiti problem. Da bi testirali koliko ovakvih rizičnih sistema postoji i kako bi procenili nivo rizika, istraživači kompanije Kaspersky analizirali su anonimne podatke o korišćenju operativnih sistema koje su dobili od korisnika rešenja Kaspersky Security Network (uz njihov pristanak). Rezultati pokazuju da četiri od deset korisnika i dalje koristi zastarele sisteme, uključujući i one izuzetno stare poput Windows XP i Vista.

 
41% korisnika i dalje koristi operativne sisteme kojima je istekla ili uskoro ističe podrška proizvođača

 

Posmatrajući specifične verzije zastarelih operativnih sistema koje se koriste, dva posto privatnih korisnika i jedan posto radnih stanica koje koriste mirko preduzeća oslanjaju se na Windows XP – operativni sistem koji nije podržan više od 10 godina. Manje od pola procenta privatnih korisnika (0,3%) mikro preduzeća (0,2%) i dalje preferira sistem Windows Vista, za kog je glavna podrška zavrsena pre sedam godina. Interesantno je što su neki privatni (1%) i poslovni korisnici (0,6% mikro preduzeća i 0,4% malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija) propustili besplatno ažuriranje na Windows 8.1 i nastavili da koriste Windows 8, koji Microsoft ne podržava od januara 2016. godine.

Distribucija verzija operativnog sistema Windows na desktop uređajima koje koriste privatni i poslovni korisnici

Windows 7 je i dalje popularan izbor za privatne i poslovne korisnike, uprkos tome što se kompletna podrška završava u januaru 2020. Više od trećine (38%) privatnih korisnika i mikro preduzeća, i 47% malih i srednjih preduzeća i velikih kompanija i dalje koriste ovaj operativni sistem. Za male, srednje i veće poslovne segmente, udeo operativnog sistema Windows 7 i najnovije verzije operativnog sistema Windows 10 je isti (47% radnih stanica radi na Windows 10 sistemu).

„Statistički podaci pokazuju da značajan udeo korisnika, kako preduzeća, tako i pojedinaca, i dalje koristi radne stanice sa operativnim sistemima kojima je istekla ili uskoro ističe podrška proizvođača. Široka upotreba Sistema Windows 7 je zabrinjavajuća, jer ova verzija više neće biti podržana za manje od šest meseci. Razlozi ovakvog zaostajanja variraju od softvera koji se koristi, a koji možda ne može da se pokrene na najnovijim verzijama operativnog sistema, do ekonomskih razloga, pa čak i samo navike. Ipak, stari operativni sistem bez zakrpe predstavlja rizik za sajber bezbednost – trošak incidenta može biti znatno veći od troškova nadogradnje. Zbog toga preporučujemo korisnicima da pređu na podržane verzije i osiguraju dodatne bezbednosne alate tokom prelaznog perioda“, rekao je Aleksej Pankratov (Alexey Pankratov), menadžer rešenja za velike korisnike u kompaniji Kaspersky.

Kako biste bili zaštićeni od pretnji, kompanija Kaspersky preporučuje da se privatni i poslovni korisnici pridržavaju sledećih pravila:

  • Koristite ažurnu verziju operativnog sistema sa omogućenom funkcijom automatskog ažuriranja
  • Ukoliko nadogradnja na najnoviju verziju operativnog sistema nije moguća, organizacijama se savetuje da uzmu u obzir ovaj vektor napada i da se njim pozabave tako što će odvojiti ranjive čvorove od ostatka mreže, između ostalog. Razmotrite rešenje Kaspersky Embedded Systems Security (ukoliko koristite Windows XP)
  • Koristite rešenja sa tehnologijama za sprečavanje eksploita zasnovanih na ponašanju, kao što su Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Endpoint Security for Business i Kaspersky Small Business Security koji pomažu da se smanji rizik od eksploita usmerenih na zastarele operativne sisteme (Windows 7 i novije verzije)

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela