Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Xiaomi neto dobit za 2023. godinu porasla za 126,3% – Izvanredna agilnost i efikasnost u poslovanju kompanije

Kompanija Xiaomi za potrošačku elektroniku i proizvodnju pametnih telefona i hardvera povezanih putem platforme „IoT“ u svojoj osnovi, objavila je rezultate poslovanja za proteklu godinu, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine. U 2023. godini, ukupni prihodi kompanije Xiaomi iznosili su 271,0 milijardi juana, dok je prilagođena neto dobit porasla je za 126,3% dostigavši 19,3 milijarde juana. Povećanje prilagođene neto dobiti daleko je nadmašilo očekivanja tržišta i označilo drugi najviši nivo profitabilnosti od trenutka indeksiranja kompanije. Troškovi poslovanja u segmentu pametnih električnih vozila i drugih inicijativa porasli su na 6,7 milijardi juana (isključujući troškove kompenzacije zasnovane na deonicama vezanim za pametna električna vozila i drugim novim inicijativama od 0,8 milijardi juana za godinu). U četvrtom kvartalu 2023. godine, ukupni prihodi kompanije Xiaomi porasli su tokom dva uzastopna kvartala, dostigavši 73,2 milijarde juana, što predstavlja povećanje od 10,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prilagođena neto dobit povećana za 236,1%, dostigavši 4,9 milijardi juana.

Tokom 2023. godine, Xiaomi je sprovodio ključnu operativnu strategiju sa dvostrukim naglasakom na obim i profitabilnost. Takođe, prošla godina je bila inaguracijska u pogledu nadogradnje korporativne strategije kompanije pod nazivom “Human × Car × Home”. Što se tiče poslovnih performansi, prva polovina 2023. godine donela je ubrzani rast profita, koji je praćen kvartalnim prihodima u drugoj polovini godine. Oba pokazatelja prikazuju izuzetan rast i efikasnost kompanije u poslovnim operacijama. Što se tiče razvoja ekosistema, Xiaomi je predstavio svoj novi operativni sistem, “Xiaomi HyperOS”, i lansirao prvo električno vozilo. Lansiranje proizvoda serije Xiaomi SU7 zakazano je za 28. mart 2024. godine, što će dodatno obogatiti Xioami portfolio.

Unapređeno premijum iskustvo pokreće snažnu potražnju za vodećim modelima pametnih telefona

U segmentu pametnih telefona, globalna isporuka Xiaomi pametnih telefona dostigla je otprilike 145.6 miliona jedinica u 2023. godini, sa godišnjim prihodom  od 157.5 milijardi juana i bruto profitnu maržu od 14.6%. Prema Canalys-u, Xiaomi je zadržao treće mesto u globalnoj isporuci pametnih telefona tokom tri uzastopne godine. U četvrtom kvartalu 2023. godine, globalna isporuka pametnih telefona iznosila je 40.5 miliona jedinica, što je porast od 23.9% u odnosu na prethodnu godinu.

U korak sa tržišnom konkurencijom, Xiaomi je nastavio da prihvata inovacije u tehnologiji i ostvario napredak na tržištu premijum pametnih telefona. U 2023. godini, prosečna prodajna cena Xiaomi pametnih telefona u Kini povećana je za preko 19% u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima trećih strana, u 2023. godini, Xiaomi udeo u prodaji pametnih telefona u segmentu cena od 4.000 do 6.000 juana u Kini dostigao je 16.9%, što je porast od 9.2 procentualnih poena u odnosu na prethodnu godinu. Time je Xiaomi u ovom cenovnom rangu dosegnuo prvo mesto u četvrtom kvartalu 2023. Godine. U Kini, udeo premijum pametnih Xiaomi telefona (modela sa maloprodajnim cenama od ili iznad 3.000 juana) u isporuci predstavljao je više od 20% ukupne isporuke pametnih telefona kompanije tokom godine.

Xiaomi je jedan od najuspješnijih globalnih brendova u Kini, a njegovi pametni telefoni zadržali su i vodeće mesto na globalnom tržištu prošle godine. Prema Canalys-u, u 2023. godini, isporuke Xiaomi pametnih telefona rangirane su među top tri u 51 zemlji i regionu širom sveta, i među top pet u 65 zemalja i regiona širom sveta. Konkretno, isporuke Xiaomi pametnih telefona su na drugom mestu na Bliskom Istoku, i na trećem mestu u Latinskoj Americi, Africi i Jugoistočnoj Aziji, uz rast tržišnog udela u svim ovim regionima. Vodeći model pametnog telefona Xiaomi 14 serije dobio je veliko priznanje, čime je pokazano da pruža izvanredno korisničko iskustvo.

Broj povezanih IoT uređaja na AIoT platformi dostigao je rekordno visoku cifru na inostranim tržištima

U 2023. godini, prihod od Xiaomi IoT i lifestyle proizvoda bio je 80.1 milijardu juana, a bruto profitna marža dostigla je rekordnih 16.3%. Do 31. decembra 2023. godine, broj povezanih IoT uređaja (isključujući pametne telefone, tablete i laptopove) na Xiaomi AIoT platformi dostigao je 739.7 miliona, što je povećanje od 25.5% u odnosu na prethodnu godinu. Broj korisnika sa pet ili više uređaja povezanih sa ovu AIoT platformom (isključujući pametne telefone, tablete i laptopove) dostigao je 14.5 miliona, što predstavlja povećanje od 25.3% u odnosu na prethodnu godinu. Broj mesečno aktivnih korisnika Mi Home aplikacije porastao je na 85.8 miliona u decembru 2023. godine.

Xiaomi je nastavio da promoviše smart living koncept, postepeno stičući globalno priznanje. Ujedno, Xiaomi TV je unapredio svoju strategiju, i prema All View Cloud-u, u 2023. godini, isporuke televizora svrstale su se među prvih pet globalno. U 2023. godini, Xiaomi veliki pametni kućni aparati zadržali su visok rast prodaje, sa prihodom koji je porastao za gotovo 40% u odnosu na prethodnu godinu. Globalne Xiaomi isporuke tableta premašile su 5 miliona jedinica, što predstavlja povećanje od preko 50% u odnosu na prethodnu godinu. Godišnje Xiaomi isporuke tableta na inostranim tržištima udvostručile su se u odnosu na prethodnu godinu. U sektoru nosivih proizvoda, Xiaomi održava svoju vodeću poziciju u industriji kroz sveobuhvatne funkcije i bogat portfolio proizvoda. Prema Canalys-u, u 2023. godini, isporuke Xiaomi nosivih uređaja rangirale su se na drugom mestu, kako u Kini, tako i na globalnim tržištima, dok su isporuke TWS slušalica zauzele drugo mesto u Kini.

Podsticanje saradnje u cilju ostvarivanja održivog rasta u segmentu internet usluga

U 2023. godini, internet usluge kompanije Xiaomi dosegle su rekordne brojke kako u prihodu, tako i u bruto profitnoj marži, pri čemu je prihod od internet usluga dostigao 30,1 milijardu juana, a bruto profitna marža njenih internet usluga iznosila je 74,2%. Zahvaljujući globalnom prisustvu, Xiaomija širom sveta i u glavnom delu Kine (uključujući pametne telefone i tablete) iznosio je 641,2 miliona i 155,6 miliona.

Svojim globalnim partnerstvima, Xiaomi pokazuje otvoren pristup, otključavajući potencijal za monetizaciju poslovanja. U 2023. godini, prihod od prekomorskih internet usluga povećan je za 24,1% u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši rekordnih 8,4 milijarde juana, što je činilo 28,0% ukupnog prihoda kompanije od internet usluga.

Xiaomi je nastavio da optimizuje efikasnost na svojoj platformi, te je prihod od oglašavanja dostigao  20,5 milijardi juana, što predstavlja povećanje od 11,2% u odnosu na prethodnu godinu. Pored napretka strategije građenja premjium imidža, broj aktivnih korisnika i korisnika koji plaćaju usluge gejminga nastavio je da raste, što je doprinelo tome da prihod od gejminga u 2023. godini dostigne 4,4 milijarde juana, što predstavlja povećanje od 7,0% u odnosu na prethodnu godinu.

Postavljanje novih ciljeva za period od 2020. do 2030, s fokusom na ulaganje u osnovne tehnologije kako bi postao lider u globalnim naprednim tehnologijama

Tokom 2023. godine, Xiaomi je predstavio nove ciljeve za period od 2020. do 2030. godine. Kompanija je posvećena održivim investicijama u osnovne tehnologije i tome da postane lider u području globalnih naprednih tehnologija. U 2023. godini, troškovi istraživanja i razvoja Xiaomija iznosili su 19,1 milijardu juana, što je povećanje od 19,2% u odnosu na prethodnu godinu. 31. decembra 2023. godine, kompanija je imala 17.800 zaposlenih u istraživanju i razvoju, što čini 53% osoblja.

© 2024 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela