Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Spašavaju živote u bolnicama i skladište daleko više energije – čemu služe pametni UPS uređaji?

Zbog rastućih troškova energije i hlađenja, kao i usmerenja ka dekarbonizaciji, pametni UPS uređaji danas igraju odlučujuću ulogu u energetskoj tranziciji. Umesto da se samo koriste za isporuku električne energije u momentima kada mreža zataji, oni sada imaju mogućnost da uskladište mnogo više energije, koja povezana sa zelenim izvorima iz kojih se energija dobija utiču na smanjenje CO2 emisije tokom kasnijeg korišćenja.

Nekada smo tehnologiju za neprekidno napajanje električnom energijom upotrebljavali uglavnom za PC računare ili kućne aparate, a danas je to nezaobilazna zaštita i podrška medicinskim ustanovama i njihovoj opremi od koje često zavise životi pacijenata, kao i data centarima, hitnim službama i kompletnoj industriji.

 

Autor fotografije: kompanija Eaton

 

Istovremeno sa proširenjem kapaciteta poboljšavala se i efikasnost UPS uređaja, uz smanjenje gubitka energije od oko 20 procenata pre više decenija, na do svega 3 procenta danas. Štaviše, najnoviji modeli koriste brže prebacivanje, poboljšanu elektroniku napajanja i efikasnije hlađenje“, rekao je Aleksandar Vasić, klaster menadžer u kompaniji Eaton, koja se bavi upravljanjem energijom.

Iako je istorija ovih uređaja donekle obavijena misterijom, bez jasnog datuma pronalaska i bez imena pronalazača, oni se već 60 godina proizvode u finskoj fabrici kompanije Eaton. Do sada, ova kompanija je zaštitila više od 200 inovacija u vezi sa tehnologijom rezervnog napajanja i čuvanja energije.

Kako radi UPS?

U slučaju kratkotrajnog nestanka električne energije, UPS štiti opremu tako što nastavlja da je snabdeva energijom iz svojih baterija, obično u trajanju od pet do 30 minuta, pa i duže. Tokom nestanka električne energije on omogućava i postupna isključenja kako bi se izbegla oštećenja i gubitak podataka.

Dok su prvi takvi uređaji bili analogni i imali kapacitet od par kilovata, savremeni UPS uređaji sa digitalnim procesorom signala mogu da podnesu velike količine podataka, što omogućava mnogo naprednije funkcije i kontrolu, u kombinaciji sa nekoliko megavata snage.

Različita unapređenja omogućila su i modularnu izgradnju, što znači da je za proširenje kapaciteta potrebno samo dodavanje novog UPS dela. Sada je čak moguće i servisiranje individualnih modula, dok ostatak ostaje u upotrebi i ne prekida rad, a kao rezultat toga najnoviji uređaji pružaju veću pouzdanost, raspoloživost i otpornost po nižoj ceni.

Uloga UPS tehnologije se pomera sa zaštite napajanja na zaštitu mreže u celini. Najnovija generacija ovih uređaja, kao što je EnergyAware sistem kompanije Eaton, pružaju interakciju sa mrežom, što znači da mogu da upravljaju dvosmernim, a ne samo jednosmernim tokovima električne energije. Umesto da jednostavno crpe energiju, ovi pametni uređaji, takođe, mogu da vraćaju energiju nazad bez ikakvog ugrožavanja njihovog rada“, objasnio je Aleksandar Vasić.

UPS i energetska tranzicija

Sa jedne strane, ovo olakšava kratkoročno i dugoročno uravnoteženje skokova i padova napona, kako bi se smanjilo opterećenje mreže, a sa druge, podržava širenje obnovljivih izvora energije. Omogućavanjem stabilizacije mreže, više lokalnog upravljanja energijom i naprednom kontrolom tokova energije, moderni UPS uređaji mogu da pruže važan doprinos energetskoj tranziciji.

Dalji razvoj će se manje odnositi na poboljšanje efikasnosti, ali će se više fokusirati na to kako oni mogu da kontrolišu, skladište i koriste različite izvore energije u interesu održivosti. “Na primer, ako električna energija uskladištena u UPS uređaju centra za čuvanje podataka dolazi stopostotno iz obnovljivih izvora energije, gubici energije od tri procenta ne stvaraju dodatnu emisiju i imaju pozitivniji uticaj na održivost“, zaključio je Aleksandar Vasić.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela