Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Počeo nacionalni konkurs „Budi kao Tesla“

Povodom 160 godina od rođenja najvećeg srpskog naučnika, kompanija Samsung u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja organizuje nacionalni konkurs „Budi kao Tesla“ za sve osnovne škole na teritoriji Republike Srbije. Ideja konkursa je da kroz svoj takmičarski rad, inspirisan Teslinim inovacijama, učesnici predstave veštine i potencijale iz različitih oblasti interesovanja. Pravo učešća na konkursu imaju isključivo osnovne škole, a ne pojedinci. Zainteresovani učesnici svoje radove mogu prijaviti na sajtu www.budikaotesla.rs sve do 16. juna. Promoter akcije je poznati glumac Dragan Mićanović koji će ujedno biti i u žiriju takmičenja.

 

Budi kao Tesla 1

 

Konkurs „Budi kao Tesla“ zaokružuje ciklus projekata koje kompanija Samsung od prošle godine kontinuirano sprovodi u cilju podsticanja mladih ka nauci i interaktivnom učenju. Obeležavanje 160 godina od rođenja našeg najvećeg naučnika bio je pravi povod da osnovce na inovativan način upoznamo sa Teslinim stvaralaštvom i motivišemo ih da razmišljaju o važnosti nauke“, rekao je Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung za Adriatik regiju. „Poseban doprinos ovog projekta se ogleda u tome što će pobednička škola u Srbiji dobiti kompletno opremljenu digitalnu učionicu gde će nove generacije učenika moći da stiču znanja i veštine upotrebom savremenih tehnologija“, dodao je Vujović.

U skladu sa idejom projekta, takmičarski rad mora dati odgovor na zadatu temu koja je inspirisana radom i životom Nikole Tesle. Prema kriterijumima konkursa, najviše će se vrednovati kreativnost, inovativnost i originalnost, kao i prikazan timski duh. Forma u kojoj se rad predaje je slobodna tako da škole imaju izbor da li će svoj rad predstaviti u video ili audio zapisu dužine do 5 minuta, kroz tekstualni ili grafički dokument ili u formi fotografije.

Najboljih 10 radova odabraće stručni žiri, a od 27. juna do 8. jula svaki posetilac zvaničnog sajta projekta imaće priliku da glasa za najbolji rad po svom izboru. Pobednik će biti proglašen na dan rođenja Nikole Tesle u okviru velike izložbe na Kalemegdanu.

Za pobednika konkursa Samsung je kao nagradu obezbedio Digitalnu učionicu koja obuhvata 30 Samsung tableta, štampač, elektronsku tablu, klima uređaj, Cisco opremu i instalaciju kao i celokupno renoviranje učionice.

Kompanija Samsung i Muzej Nikole Tesle na zajedničkim projektima sarađuju već tri godine. Najpre je zahvaljujući ovoj kompaniji u Muzeju otvoren Istraživački centar koji je opremljen najmodernijom opremom i tehnologijom za brži i lakši pristup svim Teslinim materijalima u digitalnom obliku. U izložbenom delu Muzeja, posetiocima su takodje dostupne dve interaktivne table na kojima je instalirana aplikacija na srpkom i engleskom jeziku sa informacijama o životu, dostignućima  i najvažnijim Teslinim pronalascima. Krajem prošle godine organizovan je Teslin karavan koji je obišao 17 gradova Srbije gde su za đake osnovnih škola organizovana interaktivna predavanja u mobilnim Samsung pametnim učionicama kao i demonstracija nekih od Teslinih eksperimenata.

 

 

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela