Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT Dešavanja » AMD FidelityFX stiže na Xbox konzole

Održana je Microsoft-ova web konferencija „Game Stack“, koju je softverski gigant organizovao kako bi okupio male i velike razvojne timove igara za PC i Xbox i upoznao ih sa tehnološkim unapređenjima koja je kompanija, sa partnerima, pripremila u domenu razvoja svojih alata, API-a i samog OS-a, kada je reč o gaming-u.

game stack-April-2021-blog-header

Pored kolega iz Microsofta i gaming industrije, među gostujućim predavačima bili su i AMD-ovi inženjeri. „Game Stack“ je iskorišćen kao događaj na kome je kompanija objavila značajne vesti za programere igara – kako za PC, tako i za Xbox seriju konzola.

AMD FidelityFX – kolekcija naprednih grafičkih tehnologija otvorenog koda, dostupnih PC developerima na GPUOpen portalu, biće od sada dostupna i Xbox developerima kroz Microsoft-ov razvojni SDK!

FidelityFX čini razvoj i implementaciju naprednih vizuelnih efekata mnogostruko lakšim i bržim. Kontrastno Adaptivno Pooštravanje (CAS), Varijabilno senčenje, kao i uklanjanje šuma iz Raytraced senki, su samo neke od tehnologija koje će od sada biti dostupne i programerima za Xbox. Ovo će igračima na Xbox konzolama doneti još impresivnije igre, dok će programerima koji portuju naslove sa konzola na PC dramatično ubrzati posao i olakšati život.

Inače, GPUOpen je danas obogaćen sa unapređenim FidelityFX Denoiser algoritmom, koji dramatično poboljšava uklanjanje Raytracing šuma iz fotorealističnih senki.

Tokom „Game Stack“ webinara/konferencije, softverski tim iz Ryzen divizije je prezentovao novi „Performance Guide“ koji objašnjava pozitivnu praksu u programiranju grafičkog koda unutar igara, ili grafičkih engine-a, a sve sa ciljem boljeg iskorišćavanja procesorskih resursa i specifičnosti „Zen2/3“ arhitekture na kojoj je zasnovana nova Xbox serija igračkih konzola. Dodatno, AMD je izbacio novu verziju „CPU core counts“ programskih rutina, koje se lako implementiraju i jednostavno i brzo omogućavaju korektnu detekciju fizičkih i logičkih jezgara unutar procesora, obezbeđujući programskom kodu da maksimalno iskoristi potencijal procesora sa više jezgara.

Microsoft je objavio novu verziju svog „SDK“ paketa, nazvanu „DirectX 12 Agility“. Ona se ovako zove zato što je dizajnirana na način koji omogućava developerima da mnogo lakše i brže implementiraju DX12 API i sve njegove najnaprednije mogućnosti, u svoje nove igre. AMD nastavlja da se fokusira na osnaživanje podrške za DirectX12 Ultimate API kroz čitavu liniju RDNA2 baziranih GPU-ova. Takođe, AMD je posvetio kompletnu podršku za novi Microsof-tov DirectStorage suplement DirectX12 Ultimate API-a.

HLSL Shader Model 6.6 je svakako najveće unapređenje DirectX 12 API-a koje je Microsoft predstavio, a koje donosi velike nove mogućnosti i mnogo značajniju fleksibilnost sa podrškom za 64-bitne celobrojne atomikse, dinamično povezivanje resursa, derivate proračunskog senčenja i još mnogo toga. AMD je zarad podrške za „High Level Shader Lenguage“ (HLSL) Shader Model 6.6 pripremio posebnu verziju Radeon upravljačkog softvera namenjenu programerima igara.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela