Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Zahvaljujući AMD-u i kompaniji Nortnern Data, AI usluga postaje dostupna malim i srednjim preduzećima

Evropski dobavljač tehnologije Northern Data suprotstavljen je američkim kompanijama na tržištu data centara visokih performansi. U novoj studiji slučaja, kompanija se udružila s GIGABYTE-om i AMD-om kako bi povećala pristupačnost HPC cloud usluga u mašinskom učenju (ML) i veštačkoj inteligenciji (AI), široj publici malih i srednjih preduzeća (MSP) širom Evrope, dok pomažu u smanjenju njihovog ugljeničnog otiska.

hpc_niederlande_hand_Retouch

Povećanje pristupa AI i ML

HPC sistemi su i dalje veoma skupi, a prostorom dominiraju brzo rastući američki operateri. Kao rezultat ovih ekonomskih faktora, mnogim malim i srednjim preduzećima širom Evrope onemogućen je ulazak na teren i nedostaju im konkurentske prednosti u odnosu na veće igrače. Northern Data je prepoznao problem i postavio sebi cilj da ponudi HPC cloud usluge poput AI i ML znatno široj publici.

Kombinacija AMD EPYC procesora i AMD Instinct akceleratora pružila je izvrsnu skalabilnost po nižoj ceni, tako da je Northern Data mogao da ponudi pristupačne HPC aplikacije na tržištu za manje korisnike. Na primer, Northern Data je pomoću AMD-a uspeo da smanji troškove treniranja sistema. Kompletan ciklus treniranja neuralne mreže mogao bi da bude mnogo isplativiji nego pre: izvođenje jednog eksperimenta u cloud-u koji je do sada je koštao 1.987 eura (2.339 dolara) za, a s AMD-om bi to moglo bi s AMD-om to moglo da se učini za 1.100 eura (1.295 dolara) – gotovo upola nižoj ceni.

Kompanije poput onih koje se bave društvenim medijima sve se više oslanjaju na AI i ML. S obzirom da sposobnosti poput Natural Language Processing (NLP) postaju sve skuplje, Northern Data bi početnicima u AI mogao dati priliku da budu konkurentni većim igračima, koji imaju milione da potroše na treniranje neuralne mreže.

amd 1

Niskougljični otisak, potpuno nove industrije

Pored pristupačnosti, AMD-ova niža potrošnja energije podržava skalabilnost malih i srednjih preduzeća, dok doprinosi smanjenju ugljeničnog otiska.

„Uspeli smo da smanjimo potrošnju energije za 30 do 40 posto, za uporedivo radno opterećenje u odnosu na druge cloud platforme“, rekao je Michel Boutouil, generalni direktor Northern Data Software GmbH. Energetska efikasnost AMD procesora više je nego udvostručila količinu posla po vatu sa osam grafičkih procesora u odnosu na jedan, budući da se osam grafičkih procesora može instalirati na jedan server sa EPYC procesorom bez gubitka propusnosti.

Sposobnost Northern Data -a da implementira neverovatno brze data centre i da se brzo proširi za pokretanje velikih GPU klastera znači da može da uđe u nove industrije poput zdravstva, biotehnologije i farmacije, koje imaju koristi od lokalnih usluga u skladu sa zakonima GPDPR -a.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela