Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » Testirali smo HarmonyOS tablet – može li da parira Android tabletima?

Iako Huawei proizvodi tablete već godinama, možemo slobodno da kažemo da je MatePad 11 jedan od najočekivanijih uređaja iz te serije – prvenstveno zbog toga što se radi o prvom HarmonyOS tabletu. Da bi privoleo korisnike da ga prihvate, jer se ne zasniva na Android-u, Huawei je bio svestan da taj tablet mora da bude izuzetno upotrebljiv i atraktivan, a naravno i cenovno prihvatljiv. Po svemu sudeći, kineska kompanija je i ovog puta uspela u svojoj nameri.

huawei matepad 11 1

Hardver

Na ovom MatePad 11 modelu, Huawei se odlučio da stavi ekran dijagonale 11 inča, sa odnosom stranica 16:10. Time je dobijen malo kompaktniji uređaj, sa ekranom koji je zgodan za upotrebu i u uspravnoj i u položenoj varijanti. Ovakav odnos stranica predstavlja i dobar kompromis koji omogućava kvalitetno igranje, gledanje filmova i video zapisa, ali i rad u poslovnim aplikacijama. Ekran je zasnovan na IPS LED panelu sa osvežavanjem od 120 Hz, koji je dobio Rheinland sertifikaciju da je bezbedan za dugotrajnu upotrebu (smanjena je emisija plavog svetla koje je štetno za oči), sa rezolucijom 2560 x 1600 piksela.

Na zadnjoj strani nalazi se kamera rezolucije 13 MP, a na prednjoj kamera rezolucije 8 MP. One nisu u rangu kamera na modernim telefonima, ali da budemo realni, kada ste zadnji put videli nekog da koristi tablet za fotografisanje? U pitanju su solidne kamere koje su sasvim dovoljne za kvalitetne video konferencije i povremeno fotografisanje, kada telefon nije pri ruci. S druge strane, MatePad 11 donosi kvalitetan zvuk u oba smera, s obzirom da poseduje četiri zvučnika, ali i četiri mikrofona.

Tablet je zasnovan na Qualcomm Snapdragon 865 čipsetu, jednim od prošlogodišnjih flagship modela. Možda ćete se zapitati zašto Snapdragon, a ne Kirin procesor? Očigledno je da je Huawei procenio da je Snapdragon 865 brži od njihovog izvornog procesora, a pri tome su dobili dozvolu za njegovu kupovinu (jer ne poseduje 5G tehnologiju kao njegov naslednik 865+), pa su jednostavno rešili da iskoriste priliku. Sistem je zaokružen sa 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke, kao i baterijom od 7.250 mAh koja obezbeđuje celodnevnu autonomiju, čak i ako se MatePad 11 koristi kao primarni poslovni računar.

Kao dodatak, prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima, na raspolaganju su opciona tastatura sa magnetnim poklopcem tableta, kao i M-Pencil – olovka za crtanje.

Softver

Naravno, najviše interesovanja kod ovog tableta vezano je za softver, odnosno za Huawei-jev novi operativni sistem HarmonyOS 2. Sa korisničke strane, prvi put kada smo uključili tablet, dočekao nas je interfejs koji dosta podseća na Apple-ove operativne sisteme. Osnovni ekran podržava vidžete u različitim veličinama, koji znatno olakšavaju produktivnost, a poseduje i dve plutajuće trake na dnu ekrana – sa aplikacijama koje često koristite (koja je konfigurabilna) i sa poslednje aktiviranim aplikacijama.

Olakšano je i povezivanje sa svim Huawei proizvodima. MatePad 11 može lako da se poveže sa Huawei telefonom kroz samo nekoliko dodira ekrana ili još lakše, prislanjanjem telefona na desni Shift taster na tastaturi (ako je posedujete) gde je lociran NFC pad. Nakon povezivanja, virtuelna verzija ekrana telefona pojaviće se na desktopu tableta, nakon čega je moguć drag&drop transfer fajlova ili pristup aplikacijama na telefonu, bez njegovog uzimanja u ruke. Interesantno je da tablet može da se iskoristi i kao dodatni bežični monitor, što je veoma zgodno na putovanjima, kada se obično nosi laptop sa (često) malim ekranom. Takođe, sa tableta je moguće bežičnim putem da se šalje slika na MateView monitore. Drugim rečima, ako koristite nekoliko Huawei uređaja, sa MatePad 11 tabletom se zaokružuje ceo jedan upotrebni ekosistem, koji funkcioniše besprekorno.

Google-ovi servisi ne rade na ovom OS-u, ali za njih postoje sasvim upotrebljive zamene. Pored toga, preko browser-a može da se pristupi web varijantama Google-ovih aplikacija kao što su Gmail, Google Maps, YouTube ili Google Docs, što će biti sasvim dovoljno za mnoge korisnike. Većina drugih popularnih aplikacija američkog porekla, kao što su Facebook, Instagram, Twitter, Netflix, Spotify… rade bez problema. Doduše, ove aplikacije nisu dostupne na Huawei App store-u, ali se njihove instalacije mogu pronaći preko Petal Search-a, ugrađenog sistema za pretragu za preuzimanje aplikacija. On prvenstveno pokušava da pronađe instalacione fajlove na sajtovima proizvođača, ali ako ne uspe u tome, ponudiće instalaciju sa proverenog i bezbednog APK Mirror portala.

Zaključak

Korisnici koji su se navikli na Huawei proizvode, a pri tom ne traže ekskluzivitet Google-ovih servisa u njihovim aplikacionim verzija, dobiće u MatePad 11 tabletu odličan poslovni alat. Naša preporuka je da se obavezno dokupi makar tastatura jer pretvara tablet u sasvim upotrebljiv poslovni računar, mada i olovka može da pomogne prilikom hvatanja beleški ili skiciranja. Uostalom, u trenutku pisanja ovog teksta traje promocija u kojoj se kupovinom tableta na poklon dobijaju i tastatura i M-Pencil, pa je to možda prilika da se uštedi znatna količina novca. Bez obzira da li imate te dodatke ili ne, možemo slobodno da kažemo da je MatePad 11 opravdao očekivanja i da nedostatak Android-a u ovom slučaju uopšte ne predstavlja nikakvu manu.

HarmonyOS jeste malo drugačiji od Android-a, ali je i dovoljno sličan sa korisničke strane, pa je navikavanje brzo i jednostavno. Ako ćemo suditi po Huawei Watch 3 Pro pametnom satu zasnovanom na HarmonyOS-u, koji je već dobio jedno značajno unapređenje sa nekim novim funkcijama, verujemo da će slično biti i sa verzijom OS-a za MatePad 11. Iako su mnogi sumnjali, Huawei definitivno ide u pravcu da se zauvek distancira od Android-a i da u svim svojim budućim proizvodima ponudi sopstveni, potpuno zaokruženi hardversko-softverski ekosistem.

Cena: Tablet 56.999 rsd.

Kontakt: Huawei Srbija

Izvor: ICT Vesti

Specifikacije:

Ekran 10.95“, TFT LCD, WQXGA 2.560 x 1.080 piksela, 16:10, 120 Hz osvežavanje
Čipset Qualcomm Snapdragon 865
CPU Osmojezgarni, 1 x Cortex-A77 2,84 GHz + 3 x Cortex-A77 2,4 GHz + 4 x Cortex-A55 1,8 GHz
GPU Adreno 650, 587 MHz
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo do 1 TB putem microSD kartice
Kamere Zadnja: 13 MP, f/1,8;
Prednja: 8 MP, f/2,0;
Baterija 7.250 mAh, punjač 10 V / 2,25 A
Povezivanje WiFi 6, 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.1, USB-C 3.0, GPS
OS HarmonyOS 2
Dimenzije 235,8 x 165,3 x 7,25 mm
Masa 485 g
Boja Mat siva

 

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela