Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware » ADATA XPG Gammix S50 Lite PCIe 4.0 SSD

XPG divizija kompanije ADATA ozbiljno pretenduje da se nametne korisnicima sa svojim SSD rešenjima, a da bi se to ostvarilo neophodno je da imaju širok dijapazon uređaja namenjenih različitim klasama. Model XPG Gammix S50 Lite možemo nazvati reprezentom prvog talasa budžetskih PCIe 4.0 SSD-ova koji PCI Express (PCIe) 4.0 diskove spušta u cenovno prihvatljivu klasu.

adata xpg gammix s50 lite - digitalno

Na našem testu našao se model kapaciteta 1 TB, a u ponudi je još i varijanta od 2 TB. Oba modela zasnivaju se na Micron 3D NAND flešu koji je napravljen u 96 nivoa i Silicon Motion četvorokanalnom SM2267 kontroleru. To ga čini prvim PCie 4.0 sa četiri kanala. To je duplo manje nego kod premium PCIe 4.0 SSD-ova. Moramo da kažemo da se nije previše odrazilo na rezultate testova, ali jeste na snižavanje cene, pa je po svemu sudeći ADATA izgleda pronašla odličan model za kompromis. Iako su sekvencijalne brzine čitanja i pisanja ovog drajva otprilike duplo sporije nego kod najbržih modela, to se u praksi neće osetiti.

Ovo je prvi put da smo videli da SSD sa pomenutim kontrolerom. On je dimenzija 12 x 12 mm i zasnovan je na 28 nm Arm Cortex R5 CPU arhitekturi. I SM 2267, kao i njegov direktni prethodnik, SM2263, poseduje dva jezgra, a opremljen je i sa SK Hynix DDR4 DRAM od 1 GB za keš. Kao što smo pomenuli, kontroler ima četiri kanala, pa su i njegove performanse otprilike prepolovljene u odnosu na uobičajen osmokanalni dizajn kontrolera. To je dovelo i do snižavanja temperature, pa je za efikasno hlađenje dovoljan mali aluminijumski hladnjak koji ne može da se skine. Proizvođač tvrdi da on snižava temperaturu SSD-a za 20 procenata.

Pomenućemo i da Gammix S50 Lite podržava trim, sigurno brisanje i S.M.A.R.T. izveštavanje o stanju diska. Takođe, nudi i sigurnost podataka, ne samo sa SRAM ECC, ugrađenim RAID mehanizamom i End-to-End (E2E) zaštitom podataka, već i sa 256-bitnom enkripcijom celog drajva, kompatibilnom sa TCG OPAL-om.

Sa današnje tačke gledišta možemo da kažemo da PCIe 4.0 drajvovi koji postižu vrhunske rezultate sekvencijalnog čitanja i pisanja nisu opravdali svoje visoke cene kod prosečnog kupca. Iako su vrednosti koje oni postižu odlične za marketinške svrhe, u svakodnevnom poslu većine korisnika one ne znače mnogo. Te vrhunske performanse postižu se samo uz vrhunske matične ploče najnovijih generacija, koje malo ko poseduje, što uz visoku cenu ovih SSD-ova odbija potencijalne kupce. Upravo tu ADATA XPG Gammix S50 Lite vidi svoju šansu. On ulazi u PCIe 4.0 klasu po drastično nižoj ceni od konkurencije. Stoga, ako tražite M.2 drajv velikog kapaciteta po pristupačnoj ceni, mislimo da je potrazi došao kraj. XPG Gammix S50 Lite donosi najbolji odnos cene po gigabajtu do sada, kao i solidne performanse koje će PCIe 4.0 drajvove spustiti u mase.

Cena: 18.900 rsd.

Kontakt: ADATA

Specifikacije:

Model upotrebe Interni SSD
Tip M.2 Type-2280
Kapacitet 1 TB
Interfejs PCIe 4.0 x4 / NVMe 1.4
NAND TLC
Kontroler Silicon Motion SM2267EN
Memorija Micron 96L TLC
NVMe podrška Da
Max deklarisano sekvencijalno čiranje podataka 3900 MBps
Max deklarisano sekvencijalno pisanje podataka 3200 MBps

 

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela