Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Kako zaštititi PC

katanacU par jednostavnih koraka pokazat ćemo vam kako možete zaštiti Vaš kompijuter.  Anonimitet u internetu postoji u veoma redkim slučajevima. Svaki Kompijuter u internetu ima takozvanu IP adresu. IP adresa je „takođe“ jedinstvena adresa u celom svetu, pomoću koje se svaki korisnik lako može identifikovati. Prilikom otvaranja bilo koje internet stranice IP adresa se šalje serveru, da bih vam server moga poslati podatke koje vi tražite. Prilikom prosleđivanja IP adrese šalju se još sledeći podatci:
– Browser verzija
– Operativni System
– Referrer. Referrer pokazuje sa koje internet stranice ste vi došli.
– Datum i vreme
– Podatci o vasem monitoru (propertis vaseg monitora)
– Stranice koje vi koristite
– Plug-Ins koje koristite
– Java i JavaScript (ukljucena/iskljucena)
– Jezik Browser-a

Ovi podatci se često memorisu u Logfile-s na Serveru, a mogu da se vide od strane vlasnika Sajta ili Servera. Najčešći vid ove upotrebe je vođenje statistika posjeđenosti WEB Sajta.

firewallInternet-Firewall
Internet-Firewal štiti vaš kompijuter od nepoželjnih napada napada. Firewal kontroliše dolazne i odlazne informacije i odlučuje koje su dozvoljene a koje će biti blokirane. Postoje dve vrste Firewala:

1. Hardwer-Firewal koji se postavlja između kompijutera i internet modema. Konfiguracija Hardwer-Firewal-a zahteva poznavanje TCP/IP i raznih Internet protokola koji su za privatnu upotrebu preskupi.

2. Software-Firewal je software program koji se lako konfiguriše, a ima i kao free vezija.

– Aktivirajte WinXP Firewal
– Za ostale Win OS skinite Software

antivirusSystem Update
Generalno svaki OS može da ima siguronosne nedostatke. U svakom slučaju mnoge Software firme nude Systemupdate, za popunjavanje nedostataka OS. Na ovoj Internet stranici c’t-Browsercheck možete pronaći do sada sve pronađene nedostatke Internet Browsera koji je instaliran na vašem kompijuteru. Isto tako možete testirati vaš Internet-Browser.

– Browser i E-Mail-Programi
– Ostali programi
– MicroSoft

Korisnici Apple Macintosh-Kompijutera imaju na sajtu Apple detaljnije informacije.

bug-crvAntivirus-Software
Mi vam preporučujemo da blagovremeno instalirate Antivirus program. U suštini ako je kompijuter bio već napadnut od Virusa kasno je za instaliranje Antivirus programa, zato to učinite što pre. Vi možete vaš kućni kompijuter da štitite od Virusa ako blagovremeno instalirate Antivirus program i redovno pravite Update istog. Na tržištu postoji više Antivirus programa a mi smo izdvojili samo neke od njih za koje možemo sa pouzdanjem reći da uspesno štite kompijuter od napada

– Kaspesky (licenca)
– NOD 32 (licenca)
– Zone Alarm (licenca, besplatna verzija)
– AVG Antivirus(licenca, besplatna verzija
– Symantec (licenca)

Puno sreće u budućem radu na vasem računaru želi vam,

POLAROTOR redakcija

Oznake:
© 2009 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela