Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Da li internet može uticati na porodične sukobe?

Novo istraživanje kompanije Kaspersky Lab i instituta iconKids & Youth pokazalo je da način na koji živimo naše digitalne zivote kod kuće ima veliki uticaj na naše porodične odnose. Budući da ljudi sve više vremena provode onlajn, čak petina roditelja i dece izjavila je da internet i povezani uređaji mogu biti uzrok porodične napetosti.

 

Kaspersky-Family-Tension_fnl

 

Istraživanje u okviru kojeg je anketirano više od 3.700 porodica u sedam zemalja, pruža uvid u to kako digitalni svet remeti tradicionalnu porodičnu dinamiku. Dok su u prošlosti roditelji bili prvi kontakt od kojeg deca traže savete i odgovore na pitanja, svaki četvrti (23 odsto) anketirani roditelj smatra da njegovo dete sada odgovore na pitanja radije traži na internetu nego kroz razgovor sa njima.

Ovim istraživanjem, takođe je utvrđeno da skoro polovina (42 odsto) roditelja nisu prijatelji sa svojom decom na društvenim mrežama, pri čemu je jedan od petoro (18 odsto) roditelja izjavio da je to zbog toga što bi to njihovoj deci bilo neprijatno.

Sve u svemu, otprilike petina roditelja (21 odsto) i dece (22 odsto) kaže da internet može da izazove porodičnu napetost. Najzabrinjavajuća činjenica je da otprilike svaki treći roditelj (31 odsto) veruje da ih internet udaljava od dece.

Sukob se dodatno može pogoršati zbog činjenice da se uređaji koji se koriste za povezivanje na internet obično dele među članovima porodice. Dve trećine anketiranih porodica izjavilo je da dele porodični računar. Kao rezultat toga, trećina roditelja (31 odsto) požalila se da je njihovo dete nešto oštetilo na povezanom uređaju ili ga je zarazilo virusom (30 odsto), dok je četvrtina (24 odsto) njih morala da plati za nešto što je njihovo dete naručilo Ili preuzelo sa interneta. Takođe, 13 odsto dece je optužilo svoje roditelje da su pokvarili uređaje, dok se 16 odsto njih požalilo da su njihovi roditelji slučajno izbrisali neke od njihovih podataka.

Andraj Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za odnos sa potrošačima u kompaniji Kaspersky Lab izjavio je: „Sasvim je prirodno da korišćenje i zloupotreba povezanih uređaja može postati uzrok konflikta u porodicama. Međutim, kako provodimo više vremena na internetu, porodična dinamika se takođe menja. Veoma je važno da porodice razgovaraju o tome kako prepoznati i odgovoriti na potencijalne opasnosti, pri čemu roditelji i deca treba zajedno da se dogovore o osnovnim pravilima koja će im pomoći da bezbedno upravljaju digitalnim svetom. Takođe je veoma važno da budemo ozbiljni kada je u pitanju zaštita. Preporučujemo korisnicima da instaliraju integrisano bezbednosno rešenje za internet zaštitu na svim uređajima u kući. Zaštita bi trebalo da bude pojačana softverom koji podržava opciju za roditeljsku kontrolu, koji može da blokira pristup neprikladnim stranicama ili aplikacijama, kao i da spreči da osetljivi podaci budu podeljeni ili obrisani”.

Dženis Ričardson (Janice Richardson), viši savetnik u akademiji European Schoolnet, dodala je: „Iako internet može postati izvor sukoba u nekim porodicama, nedavno istraživanje koje je sproveo istraživački centar Evropske komisije ističe novi trend, koji ukazuje na to da braća i sestre, kao i članovi šire porodice imaju mnogo veću ulogu u onlajn aktivnostima dece. Ne treba da čudi što se deca instiktivno okreću osobama za koje smatraju da bi mogle da poprave tehničke probleme, daju im savet o veb stranicama i bezbednosnim alatima, i pruže im objektivnije odgovore na osetljiva pitanja. Ovo naglašava koliko je značajno da roditelji i staratelji razviju svoje tehničko znanje i izgrade stabilan odnos sa decom, pri čemu će ustanoviti osnovna pravila za korišćenje interneta kojim će izbeći sukobe. Takođe, proizvođači softvera treba da posvete više pažnje kreiranju alata koji su prilagođeni porodicama”.

Za više korisnih saveta o tome kako da zaštitite decu na internetu, posetite stranicu kids.kaspersky.com.

 

Informacije o tehničkom rešenju za ovaj problem možete pronaći na stranici Kaspersky Safe Kids.

 

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela