Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Razno » Da li će i koliko Korona virus uticati na rast cena računara i mobilnih telefona?

Pokazalo se da je korona virus u poslednja dva meseca uticao na praktično sve aspekte naših života. U mnogim državama je građanima ograničeno kretanje, turizam je drastičnom padu (naročito u državama koje su ozbiljnije ponuđene), proizvodnja velikog broja proizvoda je u zastoju jer je sadrže kineske komponente… Upravo pod ovom poslednjom tvrdom može da podvede i situacija sa računarima.

 

rast_cena

 

Naime, većina računarskih komponenti se danas proizvodi u Kini. A kako su mnoge od tih fabrika već neko vreme zatvorene, to će se odraziti i na finalne proizvode. Na primer, Apple je zbog nedostatka delova za svoje telefone i računare već privremeno zatvorio veliki broj prodavnica, dok se stanje ne stabilizuje. A nedostatak delova znači samo jednu stvar – povećanje tražnje u odnosu na ponudu, što neizostavno vodi i ka povećanju cene.

Poznata analitičarska kuća, IDC, predvidela je da će tržište računara „patiti“ zbog korona virusa celu prvu polovinu ove godine. U svom izveštaju oni su naveli da će doći do značajnog pada u proizvodnji desktop i laptop računara, radnih stanica, kao i tableta. Ovo se odnosi na celu 2020. godinu, mada će najveći pad biti u prvoj polovini godine. Prema tom istraživanju, proizvodnja u prvom kvartalu ove godine pala je za 6.4 procenta u odnosu na isti period 2019. godine, dok se za drugi kvartal očekuje još veće smanjenje – 10.3 procenta (u odnosu na 2019 Q2). Kod tableta je smanjenje u prvom kvartalu bilo za 11.8 odsto, a za drugi kvartal se očekuje čak 17.5 odsto. To je velika razlika u odnosu na prethodno IDC-jevo predviđanje iz novembra 2019. godine (pre nego što je korona virus uzeo maha), kada je predviđeno da će u drugom kvartalu biti pad od 6.8 odsto u proizvodnji PC računara, odnosno 10.7 odsto na tržištu tableta, prenosi Blog Profi Computers.

Sve to će se, naravno, odraziti na povećanje cene jer smanjenje proizvodnje nije izazvano smanjenom tražnjom. Tražnja je i dalje ostala ista (ili za nijansu manja) u odnosu na prošlu godinu, pa će trgovci i proizvođači neumitno podići i cene. Koliko će to povećanje biti u narednom periodu, ne zna se ovog trenutka. Najverovatnije će zavisiti od proizvođača do proizvođača, koji će sami proceniti tražnju i mogućnosti podizanja cene.

Jedno je sigurno, ako planirate da kupite računar, gledajte da to uradite što pre, jer će u narednom sigurno neće biti smanjenja cena, a vrlo je moguće da će ići na gore.

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers

© 2020 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela