Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Korona virus je stigao na internet

Tehnologije detekcije kompanije Kaspersky otkrile su zlonamerne datoteke prerušene u dokumente povezane sa novootkrivenim korona virusom – virusnom bolešću koja je zbog svoje opasne prirode jedna od glavnih tema u medijima. Otkrivene zlonamerne datoteke prerušene su u pdf, mp4 i docx datoteke o korona virusu. Nazivi samih datoteka nagoveštavaju da je reč o sadržajima sa video uputstvima o tome kako se zaštititi od virusa, vestima o pretnji, pa čak i postupcima otkrivanja virusa, što zapravo nije slučaj.

 

Korona virus je stigao na internet

 

U stvari, ove datoteke su sadržale niz različitih pretnji, od Trojanaca do crva koji mogu uništiti, blokirati, modifikovati ili kopirati podatke, kao i ometati rad računara ili računarske mreže.

„Korona virus, kao glavnu vest širom svih medija, sajber kriminalci su već iskoristili kao mamac. Do sada smo videli samo 10 jedinstvenih datoteka, ali kako to obično biva u ovakvim slučajevima povezanim sa popularnim medijskim temama, očekujemo da će ta tendencija rasti. Dok se ljudi i dalje brinu za svoje zdravlje, verovatno ćemo uočiti pojavu sve više i više malvera skrivenih u lažnim dokumentima o širenju korona virusa“, rekao je Anton Ivanov, analitičar malvera, kompanija Kaspersky.

Kako ne biste postali žrtva malicioznog programa prerušenog u ekskluzivan sadržaj, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju preduzimanje sledećih koraka:

  • Pokušajte da izbegnete sumnjive linkove koji obećavaju ekskluzivni sadržaj. Za pouzdane i legitimne informacije obratite se službenim izvorima.
  • Pogledajte ekstenziju preuzete datoteke. Dokumenti i video datoteke ne smeju biti .exe ili .lnk formata.
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, poput Kaspersky Security Cloud, za sveobuhvatnu zaštitu od širokog spektra pretnji.
© 2020 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela