Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Aktuelno » Kakav laptop je optimalan za online nastavu?

Pandemija korona virusa uticala je naše živote na najrazličitije načine. Jedna od stvari koja se iz korena promenila je način pohađanja nastave. Polovina prošle školske godine je završena online, a škole se spremaju i da nastave u istom stilu, ako za to bude potrebe. Zato je danas, više nego ikad ranije, bitno da učenici i profesori imaju računare koji će biti spremni za online nastavu. U nastavku teksta sagledaćemo dve moguće varijante – kakav laptop je i dodatnu opremu potrebno kupiti za uspešno praćenje online nastave i kako postojeći laptop pripremiti za novu školsku godinu.

 

laptop za skolu 1

 

Kakav laptop kupiti?

Ako ste pored školske torbe, knjiga i svezaka planirali da za svoje dete kupite i novi „školski“ laptop, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari. Možda najvažnija stvar je da laptop ima dobru bateriju, koja će izdržati bar šest sati rada. Zbog komunikacije sa profesorima i ostalim učenicima neophodno je da laptop poseduje web kameru i mikrofon, a ako se slučajno desi da ih nemaju, potrebno je nabaviti ih kao dodatnu opremu. Preporučujemo da računar ima bar 4 GB RAM-a, mada je to sada standard, pa ne bi trebalo da bude problema po tom pitanju. Naravno, ako vam finansije dozvoljavaju uzmite više memorije – sigurno neće da škodi. Što se tiče brzine procesora, on nije presudan za rad za ove svrhe, pa možemo da kažemo da će svaki moderan procesor biti dovoljan da obavi postavljene zadatke.

Veličina laptopa može da da bude bitna ukoliko dete planira da radi isključivo na njemu. Tada je bolje da ima ekran dijagonale bar 15.4 inča. Uvek je bolje rešenje da se laptop poveže sa eksternim monitorom, ili čak sa televizorom – tada u obzir dolaze i računari manjih dimenzija. U svakom slučaju, trebalo bi kupiti i dodatnu tastaturu i miša, prvenstveno zbog lakšeg rada sa njima. Takođe, bilo bi dobro i da nabavite neke kvalitetne i udobne slušalice, jer se pokazalo da su deca koncentrisanija na rad kada ih nose.

Za profesore bismo dodali još da je zgodno da imaju i grafičku tablu, koja može da im pomogne prilikom održavanja online nastave.

Kako spremiti postojeći laptop?

Nema svako potrebu da kupuje nov laptop za ovu namenu. Mnogi će iskoristiti postojeće računare, pa ne bi bilo loše da se oni pregledaju i provere pre nego što krene školska godina. S obzirom da su se tokom prošle školske godine računari koristili znatno više nego ranije, možda ne bi bilo na odmet da se izvrši preventivno čišćenje. Potrebno je proveriti da li su zapušeni prorezi za ventilaciju i da li kuler u laptop-u pušta čudne zvuke dok radi. To su indicije koje ukazuju da se unutar laptopa skupila prašina bi bilo dobro da se on otvori i očisti. Ako niste vešti u tome, najbolje je da laptop odnesete u servis da to profesionalci urade umesto vas. Ovo nije skupo, a produžiće radni vek laptopa i svakako bi trebalo uraditi s vremena na vreme.

Proverite i da li se na laptopu nalazi neki virus. Bilo kakav antivirusni program je bolji od nikakvog, pa ako do sada niste, instalirajte neki. Postoji više besplatnih, a sasvim solidnih varijanti koje će završiti posao.

Ako ste sve ovo obavili na vreme možete mirno da dočekate početak školske godine, bez obzira da li ćete nastavu pohađati u školi ili od kuće.

Izvor: Servis laptop računaraProfi Computers

 

© 2020 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela