Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Hardware-procesori » AMD je lansirao prvi serverski CPU na svetu sa 3D keš memorijom

AMD je objavio globalnu dostupnost prvog CPU-a u svetu za data centre, koji koristi 3D keš memoriju – AMD EPYC procesor sa AMD 3D V-Cache tehnologijom. Ranije znani pod kodnim imenom „Milan-X“, ovi procesori su izgrađeni na „Zen 3“ arhitekturi i proširuju familiju EPYC procesora treće generacije, isporučujući do 66 procenata više performansi u različitim ciljanim tehničkim računarskim opterećenjima, u poređenju sa postojećim AMD EPYC procesorima treće generacije.

amd epyc

Novi EPYC procesori imaju najveću L3 keš memoriju u industriji i podržavaju identičnu SP3 soket infrastrukturu kao i softversku kompatibilnost i moderne sigurnosne karakteristike kao i postojeći EPYC procesori treće generacije, dok istovremeno pružaju izvanredne performanse za tehnička računarska opterećenja kao što su dinamika računarskih fluida (CFD), analiza konačnih elemenata (FEA), automatizacija elektronskog projektovanja (EDA) i analiza konstrukcija. Ova radna opterećenja su kritični alati za dizajn za kompanije koje moraju modelovati složenost fizičkog sveta kako bi kreirale simulacije koje testiraju i potvrđuju inženjerske dizajne za neke od najinovativnijih proizvoda na svetu.

„Nadovezujući se na naš uspon u data centar segmentu, novi AMD EPYC procesori sa AMD 3D V-Cache tehnologijom pokazuju naš liderski dizajn i tehnologiju pakovanja koja nam omogućava da kreiramo premijerni serverski procesor prilagođen tehničkim radnim opterećenjima, zahvaljujući 3D tehnologiji slaganja,” rekao je Dan McNamara, viši potpredsednik i generalni menadžer, AMD-ove serverske divizije. „Naši najnoviji procesori sa AMD 3D V-Cache tehnologijom pružaju revolucionarne performanse za kritična tehnička računarska radna opterećenja koja vode do bolje dizajniranih proizvoda i bržeg izlaska na tržište.“

„Povećano usvajanje aplikacija bogatih podacima od strane korisnika zahteva novi pristup projektovanju data centara. Micron i AMD dele viziju isporuke pune sposobnosti vodeće DDR5 memorije na data centar platformama visokih performansi,“ rekao je Raj Hazra, viši potpredsednik i generalni menadžer poslovne jedinice za računarstvo i umrežavanje u Micron-u. „Naša strateška saradnja sa AMD-om uključuje pripremu AMD platformi za Micron-ova najnovija DDR5 rešenja, kao i dovođenje AMD EPYC procesora treće generacije sa AMD 3D V-Cache tehnologijom u naše sopstvene data centre, gde već vidimo do 40% poboljšanja performansi naspram treće generacije AMD EPYC procesora bez AMD 3D V-Cache-a, na odabranim EDA radnim opterećenjima.“

Vodeće inovacije u pakovanju čipova

Povećanje veličine keš memorije je primarno za poboljšanje performansi, posebno za tehničko računarsko opterećenje koje se u velikoj meri oslanja na velike skupove podataka. Ova radna opterećenja imaju koristi od povećane veličine keša, međutim dizajn 2D čipa ima fizička ograničenja za količinu keša koji se može efikasno ugraditi u CPU. AMD-ova 3D V-Cache tehnologija rešava ove fizičke izazove tako što povezuje AMD „Zen 3“ jezgro sa vertikalno posloženim keš modulom, povećavajući količinu treće-stepene keš pred-memorije, dok minimizuje kašnjenje uz povećanje propusnosti. Ova tehnologija predstavlja inovativni korak napred u dizajnu i pakovanju CPU-a i omogućava revolucionarne performanse u ciljanim tehničkim računarskim opterećenjima.

Masivna povećanja performansi

Najmoćniji serverski procesori za tehničko računarstvo, AMD EPYC procesori treće generacije sa AMD 3D V-Cache tehnologijom donose drastična ubrzanja na ciljanim radnim opterećenjima, kao što su:

  • EDA – 16-jezgarni, AMD EPYC 7373X CPU može da isporuči do 66% brže simulacije na Synopsys VCS, u poređenju sa EPYC 73F3 CPU-om.
  • FEA – 64-jezgarni, AMD EPYC 7773X procesor može da isporuči, u proseku, 44% više performansi na Altair Radioss aplikacijama za simulaciju, u poređenju sa konkurentskim vrhunskim procesorom.
  • CFD – 32-jezgarni AMD EPYC 7573X procesor može da reši u proseku 88% više CFD problema dnevno od uporedivog konkurentskog procesora sa 32 jezgra, dok radi na Ansys CFX.

Ova ubrzanja performansi na kraju omogućavaju korisnicima da implementiraju manje servera i smanje potrošnju energije u data centru, pomažući u smanjenju ukupnih troškova vlasništva (TCO), smanjenju ugljeničnog otiska i postizanju ciljeva ekološke održivosti. Na primer, u tipičnom scenariju data centra koji radi 4600 poslova dnevno za Ansys CFX test slučaj cfx-50, upotreba 2P 32-jezgarnih AMD EPYC 7573X CPU servera može da smanji procenjeni broj potrebnih servera sa 20 na 10, dok će potrošnja energije biti manja za 49 procenata, u poređenju sa najnovijim serverom sa 2P 32-jezgarnim procesorom konkurencije. Ovo na kraju pruža projektovani 50% niži TCO tokom tri godine!

Drugim rečima, odabir treće generacije AMD EPYC procesora sa AMD 3D V-Cache-om u ovoj implementaciji, imao bi prednost ekološke održivosti od više od 81 hektara šume godišnje u ekvivalentno izdvojenim ugljenikom.

AMD EPYC procesor treće generacije sa AMD 3D V-Cache tehnologijom – specifikacije:

Jezgra Model # CCD TDP (W) cTDP raspon (W) bazna frek. (GHz) Max Boost Freq (do GHz)* L3 Cache

(MB)

DDR

Kanali

Cena

(USD)

64 7773X 8 280 225 – 280 2.20 3.50 768 8 8,800 USD
32 7573X 8 280 225 – 280 2.80 3.60 768 8 5,590 USD
24 7473X 8 240 225 – 280 2.80 3.70 768 8 3,900 USD
16 7373X 8 240 225 – 280 3.05 3.80 768 8 4,185 USD

*Maksimalno povećanje za AMD EPYC procesore je maksimalna frekvencija koju može postići bilo koje jezgro na procesoru pod normalnim radnim uslovima za serverske sisteme.

Podrška za ekosisteme u celoj industriji

AMD EPYC procesori treće generacije sa AMD 3D V-Cache tehnologijom danas su dostupni kod širokog spektra OEM partnera, uključujući Atos, Cisco, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, Lenovo, QCT i Supermicro.

AMD EPYC procesori treće generacije sa AMD 3D V-Cache tehnologijom su takođe široko podržani od strane AMD softverskog ekosistema partnera, uključujući Altair, Ansys, Cadence, Dassault Systèmes, Siemens i Synopsys.

Microsoft Azure HBv3 virtuelne mašine (VM) sada su u potpunosti nadograđene na AMD EPYC treće generacije sa AMD 3D V-Cache tehnologijom. Prema Microsoft-u, HBv3 VM-ovi su najbrži usvojeni dodatak Azure HPC platformi ikada i ostvarili su povećanje performansi do 80 posto u ključnim HPC radnim opterećenjima od dodavanja AMD 3D V-Cache-a u poređenju sa prethodnim VM-ovima serije HBv3.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela