Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Software » Symantec kupuje Blue Coat i određuje budućnost sajber bezbednosti

Korporacija Symantec i Blue Coat Inc. su danas objavili da su postigli konačan sporazum po kojem će Symantec kupiti Blue Coat za 4,65 milijardi dolara u gotovini. Transakciju su odobrili bordovi direktora obe strane i ona bi trebalo da bude zaključena u trećem kvartalu tekuće godine. Greg Klark, generalni direktor kompanije Blue Coat će biti postavljen na mesto generalnog direktora Symantec-a i pridružiće se bordu direktora po zatvaranju transakcije.

Blue Coat je vodeći po udelu i beleži najveći rast na tržištu Web bezbednosnih rešenja, sa širom sveta priznatim portfolijom integrisanih tehnologija koje čine platformu kojoj se može verovati – Cloud Generation Security za bezbednost u “oblaku”, a koju koristi više od 15.000 poslovnih klijenata širom sveta. Za fiskalnu godinu koja se za Blue Coat završavila 30. Aprila, GAAP prihodi su iznosili 598 miliona dolara, dok su non-GAAP prihodi bili 755 miliona, uz godišnji rast od 17% iz godine u godinu, potpomognut novim proizvodima i novim klijentima. U istom periodu je kompanija imala non-GAAP operativnu marginu od 22% i tok gotovine od operacija od 135 miliona dolara. Takođe u tom periodu, GAAP operativne margine su bile -42%.

 

Symantec and Blue Coat_2

 

Definisanje budućnosti sajber sigurnosti

Sa akvizicijom Blue Coata, Symantec će poboljšati svoju lidersku poziciju da bi u budućnosti mogao da definiše budućnost sajber sigurnosti i diktira tempo inovacija u čitavoj industriji.

Kombinovana kompanija će:

  • Zaštiti klijente od većeg broja pretnji, sa najboljim rešenjima za zaštitu, otkrivanje pretnji i sanaciju na svim nivoima – krajnjim tačkama, e-mailu, webu, mrežama i serverima. Ova transakcija će kombinovati Symantec-ovu vodeću telemetriju pretnji sa Blue Coat-ovim mrežnim i cloud bezbednosnim rešenjima kako bi se obezbedila diferencionirana sigurnosna rešenja za stotine miliona krajnjih tačaka i servera, i milijardi mailova i web transakcija.
  • Pomoći velikim korporacijama da bezbedno prigrle “oblak”. Symantec će biti u stanju da isporuči bezbednost za korisnike, podatke i aplikacije iz generacije “oblaka”, i to sa oblaka i na oblak. Kompanijine vodeće mogućnosti za prevenciju gubitka podataka će biti primenjene na nivou web proksija i na više od 12.000 aplikacija koje rade u “oblaku”.
  • Zajedničkim snagama doneti značajno povećanje investicija u sajber istraživanja i razvoj i proučavanje pretnji. Ove investicije odnose se na više od 3.000 inženjera i istraživača, kao i na devet centara za odgovore na pretnje.

 

“Sa ovom transakcijom ćemo imati veličinu, portofolio i resurse potrebne da budemo predvodnik u novoj eri inovacija osmišljenih da pomognu u zaštiti velikih klijenata i individualnih korisnika od insajderskih pretnji i sofisticiranog sajber kriminala. Zajedno, mi ćemo biti najbolje pozicionirani da adresiramo beskonačno evoluirajući ekosistem pretnji, obimne promene koje je uveo prelazak na mobilno i cloud računarstvo, kao i izazove koje donose pravna i pitanja privatnosti.”, rekao je Den Šulman, predsedavajući Symantec-a. “Greg i celokupan liderski tim Blue Coata su napravili izuzetno dobar posao ojačavajući i povećavajući svoj biznis. Pored toga što se dokazao kao neko ko je uspešno omogućio proširivanje i profitabilan rast, Greg ima i značajno lidersko iskustvo, duboku stručnost na polju sigurnosti i istorijat uspešnih integracija kompanija u jedinstven portfolio; on je prava osoba da vodi korporaciju Symantec u njenom daljem napredovanju i liderskoj poziciji u domenu sajber bezbednosti.

Greg Klark, generalni direktor Blue Coata, rekao je: “Danas, Symantec štiti globalne korporacije, vlade i individualne korisnike rešenjima za zaštitu od pretnji, zaštitu informacija i managed servisima. Istovremeno, Blue Coat je pouzdani izbor za zaštitu milijardi web transakcija svakog dana, a vodeći je na rastućem tržištu bezbednosti za “oblak”. Kad se udružimo, korisnicima širom sveta, od velikih korporacija i vlada do pojedinačnih korisnika, ćemo ponuditi rešenja bez konkurencije kad je reč o zaštiti od pretnji i cloud bezbednosti. Sa zaposlenima Blue Coat-a i Symantec-a koji će raditi zajedno, bićemo dobro pozicionirani da pokrenemo rast i pomerimo granice inovacija. Veoma sam uzbuđen zbog prilike da se pridružim Symantec-u na poziciji generalnog direktora i radujem se radu sa najsnažnijim, najdubokoumnijim timom u oblasti bezbednosti da bih ostvario mnoge strateške i finansijske benefite koje će ova transakcija stvoriti.”

Atraktivni finansijski benefiti za deoničare Symantec-a

Na bazi pro-forma, non-GAAP merila, kombinovana kompanija će imati 4,4 milijarde prihoda u fiskalnoj 2016. godini,  od kojih 62% dolazi iz enterprajz bezbednosti. Do kraja fiskalne 2018. godine, Symantec očekuje da ostvari 550 miliona ušteda u operativnim troškovima, od kojih će 400 miliona dospeti iz ranije najavljenih Symantec-ovih mera troškovne efikasnosti.

Stvaranje snažne organizacije i liderskog tima, fokusiranje na planiranje integracije

Bord direktora će i dalje voditi Symantec-ov trenutni predsedavajući, gospodin Šulman. Gospodin Klark će biti generalni direktor, a g-din. Tomas Sajfert će ostati na poziciji finansijskog direktora. Članovi upravljačkog tima kompanije Blue Coat su odlučili da se pridruže Symantec-u, ali i da znatan deo gotovine i stock opcija koje su dobili transakcijom preliju u kombinovani entitet.

G-din Šulman je dodao, “Bord direktora bi želeo da se zahvali Symantec-ovom upravljačkom timu na njihovoj nastavljenoj posvećenosti našoj kompaniji i da poželi dobrodošlicu Blue Coat-ovom izvršnom timu.”

Integracija dveju kompanija će biti vođena rukom direktora iz Symantec-a i Blue Coat-a, a sa planiranjem integracije će otpočeti odmah. Kompanije očekuju efikasnu i uspešnu integraciju, s obzirom na to da imaju komplementarne proizvode i distinktivne korisničke sfere, a imajući u vidu dosadašnje rezultate Blue Coat-ovog menadžmenta na polju integracija. Kombinovana kompanija će imati sedište u Mauntin Vjuu u državi Kalifornija.

Investiranje u budućnost Symantec-a

U vezi sa ovom transakcijom, Silver Lake se odlučio za dodatnu investiciju u Symantec od 500 miliona u 2.0% konvertibilnim zapisima, koji dospevaju 2021. godine, tako udvostručavajući svoju investiciju u Symantec-u u ukupnom iznosu od 1 milijardu dolara. Uz njih je i Bain Capital odlučio da investira 750 miliona dolara u konvertibilne zapise koji su neobezbeđene i neopozive, a imaju inicijalnu konverzionu cenu od oko 20,41 dolara po deonci.

U vezi s ovom investicijom, Dejvid Hemfri, direktor Bain Capital Private Equity će biti postavljen u Symantec-ov bord direktora, odmah po završetku transakcije.

Finansiranje i put do završetka

Symantec namerava da finansira transakciju gotovinom koju ima na stanju i kroz 2,8 milijardi novog zaduživanja. Kompanija je fokusirana na to da značajan deo ovog duga u nekoliko narednih godina finansira gotovinom na stanju kao i drugim sredstvima.

 

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela