Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Software » Kako napraviti screenshot na Windows-u 10

Korisnici Windows 10 operativnog sistema imaju nekoliko načina da snime sliku ekrana ili nekog njegovog dela.

Jedna od osnovnih je prečica „Shift + Print Screen“, ali ona ima dosta nedostataka. Ova komanda prebacuje sadržaj (svih) ekrana u clipboard, a tu sliku možete kasnije da putem „Paste“ opcije importujete u bilo koji grafički program i da je tu obradite i snimite. Ovo je komanda koja svoje korene vuče još iz prastarih verzija Windows-a i, bez obzira što „završava posao“ ne nudi dovoljnu fleksibilnost.

 

snip-and-sketch-tool

 

Međutim, veliki broj korisnika Windows-a ne zna da u operativnom sistemu postoji i jedna mnogo fleksibilnija, pa samim tim i znatno upotrebljivija opcija – program „Snip&Sketch“. Da biste došli do njega najlakše je da se u search baru, u donjem levom uglu, pored start menija ukuca „Snip“ i u rezultatima će se pojaviti aplikacija „Snip & Sketch“. U samoj aplikaciji možete da kliknete na dugme „New“ u gornjem desnom uglu, ili da iskoristite prečicu na tastaturi „Windows logo + Shift + S“ kako biste pokrenuli proces grebovanja ekrana. Naša preporuka je da koristite dugme, jer nudi dodatne opcije – odloženo grebovanje (za 3 ili 10 sekundi).

Kada pokrenete taj proces, ekran će se zatamneti, pa mišem možete da odaberete region koji želite da snimite. Slika koju ste odabrali automatski će se prebaciti u prozor programa, odakle je možete snimiti ili dodatno obraditi. I upravo u tome je i najveća prednost ove aplikacije, jer ona ima mogućnost da dodatno obeležite delove na slici, da podvučete ili zaokružite tekst… Sve što još treba da uradite je da date ime fotografiji i snimite je.

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers

 

 

 

© 2020 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela