Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Smart Telefoni » Testirali smo TECNO POVA Neo 2 – Najači konkurenta u svojoj klasi

TECNO Mobile je kineska kompanija koja u svojoj ponudi ima mobilne telefone, tablete i računare. Osnovana je 2006. godine, a veći deo svog postojanja bila je fokusirana isključivo na domaće (kinesko) i afričko tržište. Pre nekoliko godina odlučili su da prošire svoje prisustvo i na druge regione, i danas su njihovi telefoni dostupni u više od 70 država. U Srbiju, TECNO Mobile je zvanično stigao u drugoj polovini prošle godine. U ovom prvom periodu, odlučili su se nam se predstave sa jeftinijim modelima iz srednje klase.

Takva poslovna odluka ima smisla. Da bi novi takmac osvojio deo tržišta u kome neprikosnoveno vlada tek nekoliko brendova, mora da ponudi bar jednu od dve stvari – da bude cenovno izuzetno konkurentan, ili da donese neku interesantnu funkcionalnost. Po svemu sudeći, TECNO je rešio da ide na sigurno (bar kada se radi o našem tržištu), pa je ponudio telefon koji donosi obe pomenute stvari!

 

tecno pova neo 2 1

 

Model koji smo testirali je TECNO POVA Neo 2, telefon iz cenovno niže srednje klase, ali opremljen sa nekim zaista interesantnim rešenjima. U pitanju je prilično veliki telefon, dijagonale ekrana 6.82 inča i rezolucije 1640 x 720 piksela. Ekran ima osvežavanje ekrana od 90 Hz, što je sada već standard u klasi. Na sredini gornje strane nalazi se „rupa“ za prednju kameru. Na poleđini telefona je modul sa duplom kamerom, koje su uokvirene površinom nepravilnog oblika. Taj oblik je iskorišćen i kao osnova za „šaru“ koja se prevlači preko zadnje strane telefona. Zajedno sa poliranom završnom obradom, to čini ovaj telefon vizuelno veoma interesantnim. A da bi se telefon zaštitio od otisaka prstiju, u paketu se dobija i odgovarajuća silikonska maska. S obzirom da je u pitanju niži cenovni rang, leđa, kao i okvir telefona su očekivano plastični, ali na osećaj i dodir deluju prilično čvrsto. Generalno, možemo da kažemo da je izrada kvalitetna i sve deluje čvrsto i dobro povezano u jednu monolitnu celinu.

TECNO POVA Neo 2 je zasnovan na MediaTek Helio G85 čipsetu, dok je za grafički podsistem zadužen Mali-G52 MC2 GPU. Telefon poseduje i 6 GB RAM-a, koji se po potrebi može virtuelno proširiti za još do 5 GB tzv. „proširenog RAM-a“. To je virteulna memorija u koju se smeštaju programi iz pozadine, kako bi se aktivnoj aplikaciji oslobodio maksimalan fizički memorijski prostor. Sve u svemu, ovo je prilično snažna hardverska osnova za klasu kojoj pripada. Za smeštaj podataka na raspolaganju je 128 GB prostora. Ovaj prostor je proširiv putem microSD kartice, maksimalnog kapaciteta 256 GB, za koji postoji poseban slot. To znači da se u telefon mogu istovremeno ubaciti dve SIM i microSD kartica.

Ipak, detalj po kome se ovaj telefon najviše odvaja od konkurencije je kapacitet baterije. TECNO POVA Neo 2 ima bateriju od čak 7000 mAh. Punjač nije mnogo brz, 18 W, i za potpuno punjenje baterije potrebno je oko dva časa i 20 minuta. Međutim, ako se uzme u obzir da je autonomija telefona dva i po, do tri dana, to definitivno neće biti problem. Uostalom, ako vam se baš žuri, za pola sata telefon će se dopuniti 32 odsto, što će obezbediti dodatnu celodnevnu autonomiju. Zaista je lep osećaj, kada ne morate svako veče da brinete da li ste telefon uključili na punjenje. „Cena“ koju ćete morati da platite za ovu veliku autonomiju je nešto veća masa telefona (230 g).

Glavna kamera TECNO POVA Neo 2 telefona ima rezoluciju od 16 MP, a pored nje je na raspolaganju još i 2 MP senzor dubine. Fotografije su solidnog kvaliteta, rekli bismo u skladu sa cenovnim rangom telefona. Pri dobrom osvetljenju, fotografije su jasne i oštre, dok se pri lošijem svetlu primećuje kolorni šum. Srećom, za takve situacije postoji i tzv. „Super Night“ režim, koji vidljivo poboljšava kvalitet takvih fotografija. Ukratko, dobijate upravo ono što se očekuje od telefona koji košta manje od 200 evra – možda ne savršene, ali definitivno solidne fotografije sa kojima ćete moći da zabeležite važne trenutke. Maksimalna video rezolucija je 2K, a snimci su dosta detaljni, sa prilično dobrom reprodukcijom boja. Jedino treba obratiti pažnju da pri snimanju ruka bude mirna, pošto kamera modul ne poseduje optičku stabilizaciju. Pomenućemo još i prednju, selfi kameru, koja ima 8 MP rezoluciju.

Ovaj telefon nudi još jedno interesantno rešenje. Iako suštinski ima samo jedan „pravi“ zvučnik, TECNO POVA Neo 2 može da iskoristi i zvučnik za slušalicu kao dodatni zvučnik prilikom reprodukcije multimedijalnog sadržaja. Na taj način se dobija prilično dobar, pravi stereo zvuk, što je prava retkost u ovoj klasi telefona. Ovo je rešenje koje je toliko jednostavno, da je pravo čudo da se niko do sada nije dosetio da ga implementira. Uz sve to, na raspolaganju je i klasičan 3.5 mm izlaz za slušalice.

Telefon dolazi sa instaliranim Android 12 operativnim sistemom, preko koga je postavljen HiOS 12 korisnički interfejs. Kako se nismo do sada sretali sa ovim UI-om, možemo da kažemo da je jednostavan i intuitivan za upotrebu. Poseduje dosta opcija za podešavanje, game mod, kontrole koje se aktiviraju specijalnim gestikulacijama, pa čak i mogućnost automatskog snimanja razgovora.

Kao zaključak možemo da kažemo da je TECNO POVA Neo 2 cenovno pristupačan i interesantno dizajniran telefon, sa velikim ekranom, fantastičnom baterijom i dobro osmišljenim rešenjima koja izvlače maksimum iz dostupnog hardvera (stereo audio sistem). Kompromisi u ovoj cenovnoj klasi su neminovni, ali smatramo da je TECNO Mobile uspeo da ih napravi tako da dostupni resursi ne budu previše ograničavajući. TECNO POVA Neo 2 definitivno predstavlja jakog konkurenta u klasi. Verujemo da je slična situacija i u nekim višim cenovnim klasama, pa se nadamo da će kompanija uskoro proširiti svoju liniju proizvoda na našem tržištu i sa nekim takvim modelima.

Cena: 21.999 rsd.

Kontakt: TECNO Mobile

Izvor: www.ictvesti.com

Specifikacije:

Displej IPS LCD, 6.82“, 90 Hz, 720 x 1640 piksela,
Čipset Mediatek MT6760Z Helio G85, 12 nm
CPU Osmojezrani (2 x 2.0 GHz Cortex-A75 & 6 x 1.8 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G52 MC2
Memorija 6 GB RAM (+ 5GB virtuelni ram), 128 GB storidž, proširivo sa microSD
Kamere Zadnje: 16 MP (široka);
2 MP senzor dubine;

Prednja: 8 MP (široka)

Baterija 7000 mAh, 18 W punjenje
SIM Dual SIM (nano SIM) + dodatni slot za microSD karticu
Konektivnost WiFi, Bluetooth, GPS, FM, USB-C, 3.5 mm, senzor otiska prsta na power tasteru
Zvuk Stereo
OS Android 12 + HiOS 12
Dimenzije 170.9 x 77.8 x 9.6 mm
Masa 230 g
Boje Uranolite Gray, Virtual Blue, Orange Magma
© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela