Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Smart Telefoni » Šta je optička stabilizacija slike i zašto je važno da je vaš telefon ima?

Optička stabilizacija stara se da fotografije koje telefon napravi budu za klasu bolje u poređenju sa slikama na telefonima koji je nemaju. Ovo je ujedno i jedna od funkcija koju brojni proizvođači ne propuštaju da naglase ukoliko je njihovi telefoni imaju.

Međutim, kako OIS zaista funkcioniše i zašto je važno da vaš telefon poseduje optičku stabilizaciju?

 

MOTOROLA EDGE 30 PRO_EUROPE GALLERY SHOOT_PROFESSIONAL PHOTOS 9

 

Šta je OIS?

Optička stabilizacija slike je tehnologija koja se koristi u kamerama i smartfonima sa ciljem da se stabilizuju sve komponente unutar kamere zadužene za pravljenje fotografija kako bi se poništili efekti drhtanja naših ruku prilikom fotografisanja i snimanja. Drugim rečima, OIS nam dozvoljava da pravimo oštrije fotografije, čak i kada se telefon pomera ili drmusa prilikom slikanja.

OIS je posebno koristan kada pravimo fotografije u noćnim uslovima ili kada na raspolaganju nemamo dovoljno svetlosti, jer je kamera duže stabilna, i zbog toga je u stanju da primi više svetla i napravi svetlije i bolje fotografije. U slučaju da vaš telefon nema optičku stabilizaciju, za postizanje fotografija identičnog kvaliteta bilo bi potrebno da koristite stativ ili neki drugi vid stabilizacije.

Treba i napomenuti da OIS rešava problem kamere koja se pomera ili drhti, ali ne može da pomogne kada se subjekat koji slikate kreće.

OIS vs EIS

Optičku stabilizaciju ne bi trebalo mešati sa elektronskom stabilizacijom slike (EIS) koja zvuči kao digitalna implementacije iste tehnologije, ali je u stvari nešto potpuno drugo.

EIS se koristi pri snimanju videa i funkcioniše tako što kombinuje više kadrova u videu kako bi stvorila stabilniji snimak sa smanjenim podrhtavanjem slike.

Moguće je da kamera ima i OIS i EIS, OIS za fotografije, a EIS za video.

Kako OIS radi?

Optička stabilizacija slike funkcioniše tako što koristi kompleksan, ali i kompaktan mehanizam koji se sastoji od senzora, elektro magneta i rotora. Ove komponente pomažu pri pomeranju kamere, koja je najčešće povezana sa ostatkom telefona sistemom sličnom oprugama koji dozvoljava određeno pomeranje.

Kada vam ruka drhti prilikom pravljenja fotografija, telefon i kamera se takođe pomeraju sa njom. Senzor u OIS mehanizmu vrlo brzo detektuje smer pokreta i šalje signal eletromagnetima koji potom mogu da pomeraju senzor i tako kompenzuju podrhtavanje. Rezultat su oštrije i jasnije fotografije.

S obzirom na to da je ova tehnologija izuzetno značajna i bitna, ona je do sada uglavnom bila rezervisana za skuplje telefone, ali stvari se polako menjaju i sada se može naći u gotovo svim cenovnim klasama telefona. Možda najbolji primer ove evolucije dostupnosti optičke stabilizacije jesu Motorola telefoni.

Kompanija se postarala da svojim korisnicima ponudi OIS u svojim premijum modelima kao što su Edge 20, Edge 20 Pro i Edge 30 i Edge 30 Pro, ali i u modelima u srednjoj i budžetnoj klasi po znatno nižoj ceni –  kao što su Motorola G82 i G41.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela