Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Smart Telefoni » Kako do najpovoljnijeg interneta na putovanjima

Roming je ukinut u nekim susednim zemljama, ali pravila za Grčku i ostatak Evrope su drugačija, pa se treba dobro informisati pre putovanja! Pre skoro dve godine potpisan je međunarodni sporazum kojim je šest ekonomija Zapadnog Balkana dogovorilo liberalizaciju roming saobraćaja za svoje građane i teritorije, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju i AP Kosovo i Metohiju.

 

roming-16x9

 

Sporazum se primenjivao fazno tako što su se na polugodišnjem nivou smanjivale cene, da bi 1. jula 2021. počela puna primena RLAH (Roam Like At Home) modela. Praktično, sadržaj iz paketa koristi se prema uslovima koji važe u nacionalnom saobraćaju, uz primenjena pravila politike primerenog korišćenja.

To znači da roming, kao obezbeđivanje telekomunikacione veze za korisnika na lokaciji izvan države u kojoj je registrovao telekomunikacijske usluge – i dalje postoji, samo je niža cena. Preciznije, potrošnja minuta i poruka za većinu korisnika ista je kao u nacionalnom saobraćaju – prvo se troši besplatni sadržaj iz paketa, a posle toga se naplaćuje potrošnja van paketa prema cenama u nacionalnom sabraćaju.

Kada je reč o mobilnom internetu, tu je važna primena politike primerenog korišćenja zahvaljujući kojoj se sprećavaju zloupotrebe, tako da određena količina internet paketa može da se iskoristi bez dodatne naknade, posle čega operator ima pravo da naplati usluge prenosa podataka po cenama u nacionalnom saobraćaju, uvećanim za iznos naknade za roaming. Zbog toga se preporučuje da se korisnici upoznaju sa raspoloživim sadržajem internet saobraćaja u skladu sa tarifom koju koriste, pre napuštanja zemlje i po povratku.

Takođe, to je jedan od razloga zbog kojih je korišćenje roming dodataka, i pored primene RLAH modela, najpovoljnija opcija za razgovore i surf u inostranstvu. Na primer, roming dodatak kompanije A1 Srbija od 1 GB pokriva 40 zemalja – uključujući Grčku – košta 799 rsd, što iznosi manje od jednog dinara po megabajtu.

Osim toga, šira ponuda roaming dodataka kreirana je prema potrebama i različitim životnim stilovima korisnika u nastojanju da odgovori njihovim ličnim potrebama, pa tako u A1 Srbija postoje posebni dodaci za intenzivne korisnike Instagrama, odnosno Vibera.

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela