Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Smart Telefoni » Da li je Huawei P10 efikasniji od računara?

Većina nas je svesna činjenice da je pametni telefon zapravo mobilni računar – opremnljen ekranom koji reaguje na dodir i mobilnim operativnim sistemom. Telefon Huawei P10, koji se odlikuje debljinom od samo 7mm, takođe sadrži bateriju koja omogućava neprekidno dvanaestočasovno gledanje filmova, procesor sa osam jezgara i mnogo memorije, senzora i ostalih dodatnih elemenata. Vredi razmisliti o tome koliko su uređaji koje uvek nosimo sa sobom već sada moćni.

 

P10 group back_stacked

 

Prvi kompjuteri su zauzimali cele spratove univerzitetskih zgrada. Prvi PC računari su mogli da stanu spod stola, ali su imali samo jedan kilobajt RAM memorije i jedan megabajt memorije diska. Diskete su obično sadržale jedan ili dva programa. Kod najnovijih pametnih telefona se radi o mnogo većim količinama. Kapacitet ugrađene memorije modela Huawei P10 je 64 GB – ali ova memorija se pomoću mikro SD kartice može povećati na 256 GB! 

Slične razlike se mogu primetiti i u radnom taktu procesora. Popularni procesor Intel 386 je radio brzinom od 33 Mhz. Procesor telefona Huawei P10 radi brzinom od 2.4 GHz, i ne smemo zaboraviti da model P10 ima procesor sa 8 jezgara, dok su stari kompjuteri imali samo jedno. Razlike u performansama su zaista neuporedive!

Stariji računari ne mogu da puste YouTube video, čak i u najnižoj rezoluciji. Puštanje video snimaka sa interneta zahteva dosta računarske snage. Čak i puštanje video snimka u analognoj TV rezoluciji nije bilo jednostavan zadatak za rane kompjutere. Danas, Huawei P10 snima i pušta snimke u 4K rezoluciji! Niko ni ne postavlja pitanje da li je neki telefon u stanju da pusti video snimak. Normalno nam je da nećemo imati problema sa time. Upravljanje multimedijalnim sadržajem je prednost modernih mobilnih uređaja.

Kao što je slučaj sa količinom memorije i kapcitetima, napredak je ostvaren i na drugim poljima. Pre mobilnih uređaja, svi laptop računari su imali ekrane sa lošim kontrastom i bojama. Gledanje ekrana pod određenim uglovima je dovodilo da toga da on sija u svim bojama duge. Problem je postojao i kod svih uređaja, bez obzira na cenu. Danas, Huawei P10 ima Full HD ekran sa gustinom piksela od 432 PPI. Čak i najmanji tekst je jasan i lako se čita. Displej, napravljen pomoću IPS-NEO tehnologije, se odlikuje dubokim, zasićenim bojama i gledanje pod uglom nema nikakav uticaj na kvalitet slike.

Sposobnosti pametnih telefona su impresivne ne samo u poređenju sa starijim uređajima. Tehnologija je napredovala i neki elementi koji su razvijani za potrebe mobilnih uređaja su se našli i u laptop računarima. Ali to ne znači da je veći uređaj uvek komforniji i efikasniji. Pametni telefoni poseduju dve značajne prednosti nad kompjuterima: mobilnost i integraciju mnogo funkcija unutar jednog uređaja. Telefon je uvek uključen i spreman za rad. Odgovaranje na poruku pomoću telefona Huawei P10 će uvek biti brže i komfornije od uzimanja laptopa i čekanja da se podigne operativni sistem.

Huawei P10 poseduje sjanju dvostruku kameru, sa potpisom brenda Leica. Fotografija se može obraditi direktno na telefonu što nam omogućava da brzo i lako dobijemo veoma intersantne efekte. Rezultat tog rada u obliku sjajne fotografije se može odmah podeliti na društvenim medijima ili poslati članovima porodice i prijateljima. Ceo proces je izuzetno zgodan i mnogo brži u odnosu na prebacivanje fotografija na kompjuter i obrađivanje pomoću složenih grafičkih softvera. Naš P10 još jednom pobeđuje PC računare.

Pametni telefoni potiču od računara i sa njima dele mnogo istih odlika. Ali prethodno razvijene mogućnosti oni podižu na potpuno novi nivo – pristup uslugama je neposredan i uvek su tu, bez obzira gde se nalazimo. Račuanrska moć nam je pri ruci, skrivena u našem džepu ili torbi. Pametni telefon je suština onog najboljeg što kompjuteri mogu da ponude, a Huawei P10 je predstavnik najnaprednijih uređaja svoje vrste.

© 2017 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela