Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Notebook i Tablet računari » Šta uraditi kada se po laptopu prospe tečnost?

Laptop je zgodna stvar jer ga možete koristiti kod kuće, ali ga takođe možete nositi svuda sa sobom – na posao, u park, ili u kafić. Upravo ova poslednja lokacija, kada se oko laptopa nalazi veliki broj čaša, može lako da izazove nesreću – prolivanje tečnosti po laptop-u. S obzirom da se radi o elektronici koja je osetljiva na vlagu, takva situacija može da bude pogubna po laptop. Ipak, ukoliko ste pribrani i ako napravite nekoliko pravovremenih poteza, postoji velika šansa da laptop preživi „kupanje“.

 

polivanje_laptopa (002)

 

Korak 1:

Odmah nakon prolivanja tečnosti po laptopu, isključite ga iz struje i izvadite bateriju. Nakon toga otkačite sve što je prikačeno na njega (miš, tastatura, monitor, USB disk, eksterni hard disk…). Neka laptop bude maksimalno ogoljen.

Korak 2:

Odnesite laptop u stručni servis u kome će ga otvoriti i obrisati svu tečnost koja se nalazi unutar njega. Oni će osušiti matičnu ploču, procesor, kuler i sve ostale unutrašnje komponente. Imajte u vidu da će u većini slučajeva tastatura morati da se zameni, naročito ako je prosuta neka tečnost sa većim korozivnim dejstvom.

Kad smo već kod toga, voda je najmanje korozivna tečnost i pravi najmanje štete. Mnogo opasniji su sokovi sa puno šećera, sokovi sa citrusnim voćem, kao i alkohol. Limunade i alkohol vrlo efikasno mogu da razjedu delikatno spojene konektore na matičnoj ploči i drugim komponentama. Šećer će prouzrokovati da tastatura postane lepljiva i da se tasteri ne vraćaju u početni položaj nakon pritiska. Srećom, tastature nisu mnogo skupe, a često će posao da završi i neka polovna tastatura.

U svakom slučaju, poenta je da ako se desi da prolijete nešto na laptop, treba brzo reagujete, da pratite uputstva iz ovog teksta, i da ga što pre odnesete u servis – jer vreme ovde igra ključnu ulogu u njegovom spasavanju. Cena usluge profesionalnog sušenja ploče, čišćenja laptopa i zamene tastature, u zavisnosti od modela laptopa, kao i da li je stavljena nova ili polovna tastatura, obično košta između 3.000 i 5.000 dinara. To možda jeste neočekivan trošak, ali složićete se, daleko je jeftinije od kupovine novog računara.

Izvor: Servis laptop računaraZDE Servis

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela