Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Notebook i Tablet računari » Da li se isplati kupovati polovni laptop za 100 evra?

Odmah na početku odgovorićemo kratko (i nejasno) – zavisi od mnogo faktora. Pre nego što krenemo da malo detaljnije obrazložimo odgovor, moramo da odgovorimo na jedno drugo pitanje koje glasi, zašto baš 100 €? Zašto ne 200 ili možda 300 €? Danas se za 100 € može pronaći solidan polovan laptop koji će biti sasvim dovoljan za obavljanje velikog broja svakodnevnih poslova. Više od toga nema mnogo smisla dati za polovnu mašinu, sem u slučajevima kada se radi o nekim ultra-skupim modelima. Ali ovde pričamo o običnim laptopovima koji kada su novi koštaju 200 ili 300 €. I to je ujedno i odgovor zašto ne polovan laptop u tom cenovnom rangu, kad za iste pare možete da kupite nov. Drugim rečima, za polovan laptop vredi dati ili malo novca za neki osnovni model, ili se isprsiti pa platiti 500 do 1000 € za modele koji u prodavnici koštaju još više od toga.

 

servis hp-compaq-8510p-notebook

 

Osim cene, jedan od važnih faktora je posao koji želite da obavljate sa laptopom. Ako je to igranje, animacija, montaža, ili projektovanje u CAD programima, onda zaboravite na polovan laptop (pa i na nov laptop iz niže cenovne klase). Za takve poslove potrebni su izuzetno jaki računari, koji čak i polovni koštaju daleko više od naše zacrtane cene. Ali, ako se vaš rad na računaru svodi na surfovanje Internetom, gledanje filmova i YouTube-a, kuckanje teksta i slanje mailova, onda će polovan laptop od 100 € biti više nego isplativa investicija.

Naravno i u toj kategoriji je potrebno obratiti pažnju na mnoge detalje. Takav laptop bi morao da ima bar Core 2 Duo procesor, 3 ili 4 GB RAM-a, ekran od 14 ili 15 inča i hard disk od minimalno 120 do 160 GB. To je otprilike realna slika performansi polovnih laptopova u pomenutom cenovnom rangu.

Pored pomenutih stvari potrebno je obratiti pažnju i na bateriju. Kod polovnih laptopova nije realno očekivati neki dugi vek trajanja baterije, jer ona najbrže propada. Ako planirate da laptop koristite u kućnom okruženju, možda nije ni bitno kako radi baterija – ionako ćete uvek imati pri ruci strujni priključak. Ako baš želite da vam baterija radi, teško da možete da očekujete više autonomije od jednog sata. Ako vam je baterija važna, svakako preporučujemo da pored polovnog laptopa kupite i novu bateriju za njega. To je dodatni trošak od tridesetak evra, ali će vam obezbediti autonomiju od dva i po do tri časa (u zavisnosti od modela laptopa i baterije koju kupite).

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers

 

 

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela