Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » Notebook i Tablet računari » Acer Aspire E5-551G – idealan za sve namene!

Kupovina notebook računara niže klase obično znači da morate da prihvatite veliki niz kompromisa. Ipak, ne mora uvek biti tako. Na testu se našao pristupačan notebook za učenje i rad, koji nas je prijatno iznenadio u realnom radu…

 

Na testu se našao poznati Acer Aspire iz ekonomski orijentisane serije E5, sa oznakom E5-551G, koji stiže sa najmlađim i najpovoljnijim APU-om kompanije AMD, modelom A8-7100. Novi procesor je namenjen za računare niže klase, ali iz AMD-a tvrde da su načinjena brojna poboljšanja, te da je novi APU i na sistemskom, ali i grafičkom frontu ipak dosta živahniji od procesora koji su se do nedavno nalazili u ovom cenovnom razredu. Jer, zaista nema ništa gore od one situacije kada kupite nov računar, a njegovo prvo startovanje i prvo podizanje web čitača traje duže od vašeg doručka. Testirani Acer Aspire E5-551G nikako ne spada u ovu klasu. Mi smo ga detaljno istestirali i, uzevši u obzir klasu u kojoj se nalazi, doneli svoj sud. Ali, ne preskačite odmah do zaključka. Idemo redom…

 

 

Acer Aspire E5-551G_9

 

 
Acer Aspire E5-551G je u svakom smislu klasičan notebook sa ekranom dijagonale od 15.6 inča. Dakle, pripada najtraženijoj klasi prenosnika. U ponudi je model istog računara sa AMD A10-7300 APU-om, koji ima četiri jezgra, a mi smo testirali najosnovniju varijantu, koju pogoni nešto svežija, ali i povoljnija varijanta APU-a sa oznakom A8-7100. Iako je povoljniji, i ovaj APU ima četiri procesorska jezgra, što je već samo po sebi velika prednost, jer konkurencija i u višim klasama nudi dvojezgarne procesore koji rade na nižim frekvencijama i imaju slabiju integrisanu grafiku. Spolja posmatrano, Acer Aspire E5-551G neće oduševiti, niti će pokupiti nagrade za dizajn. Napravljen je od crnog polikarbonata koji je sa gornje strane finiširan efektom brušenog metala, kako bi se bar malo poboljšao osećaj u rukama, ali i fotogeničnost na promotivnim fotografijama. Primerak koji smo mi testirali je, dakle, baziran na AMD A8-7100 četvorojezgarnom procesoru, koji ima 2BM trećestepene keš memorije, radi na 1.8 GHz, odnosno na 3.0 GHz u Turbo režimu.

U dva od ukupno tri memorijska slota je instalirano 4GB radne memorije (LDDR3 tipa), a matična ploča je izrađena oko AMD A76M čipseta. Dakle, lako ih možete nadograditi na 6GB, jer je memorija ovog tipa već veoma jeftina. Računar podržava i veće RAM module, pa možete, ako se baš zainatite, instalirati i tri puta po 8GB radne memorije. Integrisana grafika, unutar APU-a, naziva se Radeon R5 i radi na 514 MHz. S obzirom na to da je ovo prvi put da se susrećemo sa AMD A8-7100 APU-om, reći ćemo i nekoliko reči o njemu. AMD APU obuhvata sistemski procesor, memorijski kontroler i drugu elektroniku, kao i grafički akcelerator – pod “jednim krovom”, odnosno u okviru jednog procesora. Predstavljen pre godinu dana, ovaj APU je, namenjen za štedljive i male notebook računare i netbook modele, ali je svoje mesto, zbog veoma povoljne cene, naknadno našao i u standardnim računarima, koji zbog svojih većih baterija, nude odličnu autonomiju rada. APU je izrađen u AMD-ovim GlobalFoundries pogonima u 28-nm procesu i ima dva CPU modula i četiri integer jezgra, koja su shodno opterećenju i termalnim mogućnostima, dinamički podešena da rade na frekvencijama između 1.8 i 3.0 GHz.Osim procesora, tu je i Radeon R5 grafički čip, koji ima 256 GCN (Graphics Core Next) odnosno shader jedinica u okviru četiri bloka (pa tako mnogi kažu da se radi o quad-core GPU-u). Grafički čip komunicira sa sistemskom DDR3-1600 memorijom putem dual-channel memorijske magistrale.

 

U praksi, AMD A8-7100 APU je nešto brži od aktuelne, Haswell generacije najbržih primeraka Intel Core i3 procesora, od kojih je svakako povoljniji, dok je Radeon R5 grafički čip u rangu sa GeForce 720M u verziji sa GDDR3 memorijom, što je prilično dobro s obzirom na to da se radi o integrisanom rešenju. Osim toga, čitav APU, sa svim nabrojanim stvarima, ima maksimalnu potrošnju od 19W. To znači da je namenjen i manjim, laganim prenosnicima sa ekranima dijagonale od 12 inča, ali i većim modelima niže klase. Jedna od najsvetlijih strana testiranog Acer Aspire E5-551G primerka je svakako i postojanje posebnog grafičkog čipa, koji je, prirodno, takođe potpisao AMD. U pitanju je mobilni GPU srednje klase – Radeon R7 M265 sa 2 GB sopstvene GDDR3 memorije, koji se aktivira onda kada pustite neku zahtevniju 3D igru ili kada notebook povežete na eksterni displej velike rezolucije. Kao i integrisani GPU, i ovaj čip podržava DirectX 11.2, ali ima veći broj shader jezgara (384), daleko jači sistem za rad sa teksturama (24 TMU) i 8 ROP (raster operator) jedinice. Pored toga, sa memorijom koja je znatno brža od sistemske, komunicira putem 128-bitne magistrale. Grafički čip je podešen na 825 MHz, u turbo režimu ide i do 980 MHz, a njegove performanse su uporedive sa GeForce GT 730M i GT 830M mobilnim GPU-ovima iz konkurentske NVIDIA-e, u zavisnosti od toga da li memorija radi na 1800 MHz ili 2 GHz.

 

Jedna od bitnijih stvari pri ocenjivanju kvaliteta jednog prenosnog računara je i njegova tastatura. Nju ne možete zameniti, a vrlo retko ćete priključivati eksternu, pa ako se desi da je ona neugodna i loša, rad na tom modelu može vam postati prava noćna mora, koliko dobar bio ostatak hardvera. Na svu sreću, Aspire E5-551G ima odličnu chiclet (island) tastaturu, na kojoj svaki taster ima sopstveni mehanički aktuator i koja, zbog dovoljno prostora, ima i odvojeni numerički deo. Tasteri imaju dug i “zdrav” hod, kao i ugodan odziv, odnosno klik. Veći tasteri nisu “kilavi” i mogu se pritisnuti na bilo kom delu uz pravilan povratni odgovor. Nekima će možda biti i previše tvrda, bar u prvih nekoliko minuta, ali to je dobar znak i na to se lako možete navići. Trackpad takođe zaslužuje reči hvale. Velik je, podržava multi-touch i ima vrlo kvalitetan klik mehanizam, koji deluje da se neće pokvariti ni nakon milion klikova. Kada su ulazni periferni uređaji u pitanju, Acer od nas dobija čiste petice – naravno, u okviru cene u kojoj se nalazi Aspire E5-551G. Te petice nikako ne znači da je tastatura u rangu sa onim na Lenovo ThinkPad T modelima, odnosno da je trackpad uporediv sa senzorima koji se ugrađuju na Apple MacBook Pro.

 

Osim većih gabarita i profila od čak 30 milimetara, kao i mase od 2.5 kilograma, druga činjenica koja nedvosmisleno ukazuje na to da se radi o notebook računaru niže klase je svakako TN Film LCD panel rezolucije od 1366 x 768 piksela. U pitanju je ekran prosečnog kvaliteta koji će zadovoljiti osnovne potrebe, ali ako želite da se “razmašete”, svakako ćete iskoristiti ugrađeni HDMI konektor i računar, barem kod kuće, povezati na neki od sve jeftinijih 24-inčnih Full HD monitora. Pored HDMI izlaza, tu je i D-Sub (VGA) konektor, koji uvek može da zatreba tokom prezentacija, zatim jedan posebno obeleženi USB 3.0 port, dva USB 2.0, LAN konektor, 3.5 mm audio priključak i čitač SDxx kartica. Wireless konekcija je 802.11 b/g/n tipa (AC-draft je izostao), ali je zato tu najmoderniji Bluetooth v4.0. Pošto se radi o “velikom” notebook-u, bilo je prostora i za optički drajv koji je istovremeno i DL-DVD rezač (u pitanju je poznata Matshita DVD-RAM UJ8E2Q), dok se na mestu hard diska našao 2.5” magnetni hard disk koji je proizveo Seagate (oznaka ST500LT012-1DG142). Ugrađena je i solidna web kamera – Acer Crystal Eye HD, koja podržava snimanje video klipova u 1280 x 720 rezoluciji. Ipak, ne treba očekivati nivo koji nude prednje kamere najboljih mobilnih telefona, jer Acer-ova kamera ne radi baš najbolje kada niste u veoma osvetljenom ambijentu.

 

 

Aspire E5-551G možda nije najatraktivniji laptop, ali je svakako izdržljiv i robustan, pa deluje da će vas dugo služiti. Kada sebe častite novijim, ostaće još dugo vremena u službi onoga kome ga budete poklonili ili prodali. Ekran rezolucije koja tek malo nadmašuje 720p režim, sada su prevazišli i mobilni telefoni sa daleko manjim ekranima, ali će zato ovaj grafički mod odlično prijati starijim osobama. Kultura rada ovog računara je izuzetna, a to smo i očekivali od veoma štedljivog AMD APU-a, koji je po termičkim osobinama namenjen znatno manjim i toplijim prenosnicima koje je daleko teže držati hladnim. Dosta veći kuleri unutar Aspire E5-551G računara drže A8-7100, pa čak i odvojeni Radeon R7 hladnim čak i kada ih opteretite. Još jedna prednost štedljivog APU-a unutar većeg prenosnog računara, ispoljava se i kod autonomije. Šestoćelijska baterija kapaciteta od 56Wh na testu tokom prosečnog opterećenja, nudi više od pet časova autonomije. Ovo su sasvim dobrih rezultati za računar koji ima standardni hard disk i dodatni grafički procesor.

 

Na kraju možemo zaključiti da je testirani Acer Aspire E5-551G sasvim dobar notebook koji nudi sve, pa i više od onoga što se u ovoj klasi može očekivati. Tu su svakako prilično dobre performanse, dovoljno prostora na hard disku, solidne grafičke mogućnosti, odlična autonomija i kvalitetna tastatura i trackpad. Po ceni koja je samo malo viša od 300 evra, teško da bismo mogli da očekujemo više. Acer i AMD su ovaj model namenili početnicima, studentima i starijim osobama, koje ne koriste računare po ceo dan. Testirani model ne dolazi sa Windows OS-om, već sa Linux-om, ali pošto će uskoro izaći Windows 10 koji je potpuno besplatan, eto pravog rešenja.

Cena (sa PDV-om): od 44.990,00 dinara

Kontakt: Kimtec, www.kimtec.rs

 

 

© 2015 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela