Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Zmajevi, zombiji i superheroji: popularne TV serije korišćene kao maske za širenje malvera

Sajber kriminalci aktivno koriste nove epizode popularnih TV serija kako bi distribuirali malver, pokazuje istaživanje kompanije Kaspersky Lab. Igra prestola (Game of Thrones), Okružen mrtvima (The Walking Dead) i Strela (Arrow) su serije kojima napadači posvećuju najviše pažnje. Ovi i drugi nalazi objavljeni su u novom izveštaju: ,,Igra pretnji: Kako sajber kriminalci koriste popularne TV serije da šire malver.”

 

Zmajevi, zombiji i superheroji - popularne TV serije korišćene kao maske za širenje malvera

 

TV serije su jedan on najpopularnijih i najuniverzalnih tipova zabave, ali ipak, sa usponom torenta, sajtova za onlajn gledanje sadržaja, i ostalih metoda digitalne distribucije, često su im povređena autorska prava. U mnogim regionima, takvi programi mogu biti korišćeni putem ilegalnih kanala, kao što su torent pretraživači i ilegalne platforme za gledanje. Za razliku od legitimnih sredstava, torent pretraživači i platforme za onlajn gledanje mogu korisniku da pošalju fajl koji izgleda kao epizoda TV serije, ali se zapravo radi o malveru sa sličnim imenom.

Uzimajući u obzir koliko lako TV serije koje su skinute sa ilegalnih izvora mogu biti zamenjene verzijama koje sadrže malver, istraživači kompanije Kaspersky Lab su svoju pažnju usmerili na te kompromitujuće fajlove, pokrivajući i 2018. i 2017. godinu. Na samom vrhu liste obe godine bila je serija Igra prestola. U 2018. godini, joj je pripisano 17% ukupnog zaraženog piratskog sadržaja, sa 20,934 napadnutih korisnika, a praćena je serijom Okružen mrtvima, sa 18,794, i serijom Strela, sa 12,163 napadnutih korisnika.

Sve ovo uprkos činjenici da u 2018. godini nije bilo novih epizoda serije Igra prestola, dok su druge rangirane serije bile propraćene istaknutim promotivnim kampanjama.

U svakom posmatranom slučaju, distributori malvera su birali prvu i poslednju epizodu svake sezone, pri čemu je premijerna epizoda najaktivnije korišćena, na primer, epizoda ,,Zima dolazi” 1. sezone Igre prestola.

,,Jasno možemo videti da distributori malvera eksploatišu TV serije koje su najtraženije na piratskim sajtovima: to su uglavnom aktivno promovisane drame ili akcione serije. Prve i poslednje epizode, koje privlače najviše gledalaca, imaju najveće šanse da budu meta malicioznih obmana. Onlajn prevaranti imaju tendenciju da eksploatišu ljudsku odanost i nestrpljivost, pa mogu obećati potpuno nov materijal za skidanje, koji je zapravo sajber pretnja. Imajući na umu da poslednja sezona Igre prestola počinje ovog meseca, želeli bismo da upozorimo korisnike na to da su velike šanse da će doći do porasta broja malvera zamaskiranih kao nove epizode ove serije”, rekao je Anton V. Ivanov (Anton V. Ivanov), bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.   

Da biste izbegli mogućnost da postanete žrtva malicioznih programa koji su prerušeni u TV serije, kompanija Kaspersky Lab preporučuje da preduzmete sledeće korake:

 

  • Koristite samo legitimne servise sa dokazanom reputacijom kada se radi o proizvodnji i distribuciji TV sadržaja.
  • Obratite pažnju na ekstenziju skinutog fajla. Čak i ako ćete skinuti epizode TV serije sa izvora koga smatrate poverljivim i legitimnim, fajl bi trebao da ima .avi, .mkv ili mp4 ekstenziju ili neke druge, ali definitivno ne .exe.
  • Obratite posebnu pažnju na autentičnost veb-sajtova. Nemojte posećivati veb-sajtove koji dozvoljavaju gledanje TV serija dok ne budete sigurni da su legitimni i da počinju sa “https”. Proverite da li je veb-sajt ispravan, tako što ćete duplo proveriti format URL-a ili spelovanje naziva kompanije, pre nego što otpočnete skidanje.
  • Nemojte ulaziti na sumnjive linkove, kao što su oni koji obećavaju ranije gledanje nove epizode; proverite raspored TV serije i vodite se njime.
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje za sveobuhvatnu zaštitu od širokog opsega pretnji, kao što je Kaspersky Security Cloud.

 

Ceo tekst izveštaja možete pronaći na sajtu Securelist.com

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela