Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Uz pomoć kompanije Epson u Galeriji RTS-a u Beogradu predstavljena postavka posvećena životnom delu poznatog slikara

Retrospektivna izložba  “Putovanje bez kraja” posvećena nedavno preminulom slikaru Damjanu Đakovu otvorena je u četvrtak u Galeriji RTS u Beogradu. Izložba predstavlja osvrt na delo umetnika kog su svrstavali među najbolje savremene slikare, a realizovana je uz pomoć kompanije Epson. Đakov je diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu, ali je svetsku karijeru ostvario u Italiji, u kojoj je stvarao preko 20 godina. Italijani su mu posvetili nekoliko monografija i učestvovao je na više od sto kolektivnih evropskih izložbi i preko četrdeset najvažnijih evropskih sajmova umetnosti.

„On je u stvari spajao našu ikonopisačku tradiciju sa zapadnim likovnim iskustvom i to ga je lansiralo u Italiji naročito u vreme kada je Andrej Tarkovski napustio Sovjetski savez, isto tako pokušao da napravi spoj kultura. To radi Damjan Đakov, ali sa svojim koloritom, sa svojom slikarskom poetikom radi na jedan psihodeličan i fascinantan način“, istakao je politički filozof Dragoljub Kojčić, koji je vodio program otvaranja izložbe i koji je autor kataloga izložbe.

epson projektori 1

Damjan Đakov je u Italiju, gde je proveo više od dve decenije, poneo svoja duhovna iskustva utemeljena na pravoslavnom živopisu, ali u sasvim modernoj slikarskoj interpretaciji. Svoje prve inspiracije pronašao ili u mističnoj literaturi još kao veoma mlad ili u Hermanu Heseu pre svega u noveli koja ima naziv kao njegovo ime „Demian“.Od 2007. živeo je i radio u Beogradu. Svojim opusom ostavio je dubok trag u evropskoj, italijanskoj i srpskoj umetnosti. Bio je član ULUS-a.

Izložba je realizovana uz pomoć kompanije Epson koja je ustupila projektore za jedinstveno vizuelno predstavljanje i oživljavanje dela ovog umetnika.

Radovi prerano preminulog Damjana Đakova nalaze se u muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta. Nekoliko porodica ustupilo je izložene slike koje će u Galeriji Radio-televizije Srbije biti do 5. juna.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela