Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Spremite Vaš notebook za zimu!

Kraj godine se približava, zima svojim hladnim šakama uporno kuca na vrata najavljujući svoj dolazak. Kao i svaki put, u jednom trenutku ćemo nakratko zastati i misao će protrčati kroz moždane vijuge: “Kako je brzo prošlo“. Da, to je taj poznati sindrom kraja još jednog ciklusa u našim životima, neumorna trka koja svaki put iznova počne i ponovo nas iznenadi kada smo blizu kraja. I kako sama priroda nalaže, dani su kraći, osećamo se izmoreno, više smo mrzovoljni zbog monotonosti u ovom delu godine, a zima će hladnim zagrljajem lagano nas naterati da ostanemo u svojim domovima.

Uz šolju toplog napitka, traži se način da se prekrati vreme koje nam je kraljica zima namenila. Mogućnosti su razne, od gledanja serija koje ste planirali, a niste imali vremena, e-knjiga koje ste sakupljali tokom godine, video igara koje su idealne za ove vremenske prilike, socijalne mreže, da više komuniciramo sa porodicom ili prijateljima koje ne viđamo svakog dana, ili jednostavno surfovanje po web-u pa gde vas put nanese. U većini slučajeva, sve ovo ćete raditi uz pomoć svog mezimca koji vam je uvek pri ruci i nikada vas nije izneverio – laptop.

Od svih obaveza koje se nakupe u toku dana zaboravljamo da i našem mezimcu je potrebna pažnja da bi zadržao funkcionalnost. Sada je pravi trenutak da se iskoristi prilika i pre praznika i putovanja da posvetite vreme svom mezimcu da vas ne bi izneverio u kritičnom momentu. Razgovali smo sa tehničarima iz kompanije Nepo System koji su preporučili par varijanti koje će učiniti da vas laptop verno služi i dalje.

 

24

 

Preventivno održavanje– Jedan od najvećih „ubica“ laptopova je pregrejavanje i rezultat je otkazivanje ključnih komponenti. Laptop je prenosni uređaj i koristi se u raznim okruženjima, vremenom se u unutrašnjosti uređaja nakupi velika količina prašine koja sprečava normalno hlađenje i nesumnjivo će doći do nefukncionalnosti jedne ili više komponenti. Da bi uređaj nesmetano radio potrebno je jednom ili dvaput godišnje (zavisno u kojim uslovima se uređaj koristi) uraditi preventivni servis koji podrazumeva otvaranje uređaja, uklanjanje nataložene prašine, zamena termalne paste koja stvara bolju vezu između procesora i ventilatora sprečavajući da se zadrži topao vazduh između njih. Takođe će se uraditi i testiranje ostalih komponenti setom posebnih testova da se proveri „zdravlje“ istih i utvrdi da li u bližoj budućnosti je potrebna zamena.

Reinstalacija legalnog operativnog sistema– Nakon izvesnog korišćenja vašeg uređaja, instaliranjem/deinstaliranjem raznih programa i aplikacija, upisa različitih informacija, dolazi da usporavanja u radu koje se manifestuje dužim otvaranjem programa i dužim čekanjem na izvršenje određenih zadatih komandi. U tom slučaju je najbolja varijanta da se uradi „sveža“ instalacija legalnog operativnog sistema jer na taj način će se ukloniti ostaci svih tih programa koje ste obrsali, a očisti će se računar od raznih sadržaja koje je veb pretraživač vremenom pohranio u cilju da vam olakša otvaranje stranica, a rezultovalo je usporavanjem celokupnog rada laptopa.

Upgrade laptopa– Kada ste kupili laptop delovalo vam je da će zadovoljiti vaše potrebe, posle određenog vremena primetili ste da mu ipak treba više „snage“. Postoji više varijanti bez obzira da li je uređaj u garanciji ili ne koje možete učiniti da vaš uređaj dobije dodatnu snagu:

  1. Dodavanje RAM memorije –cilindar vašeg motora, veći cilindar, veća kubikaža, veća snaga. RAM memorija služi da se pohrane privremeni podaci na kojima će ostali delovi računara raditi. Ako imate više memorije brže će se procesuirati podaci i uređaj će raditi rasterećenije.
  2. Zamena hard diska za SSD disk – Rezultat zamene se oseća u svakom pogledu, od vremena koje je potrebno da se podigne operativni sistem do izvršavanja ostalih zadatih operacija. Jedna od najboljih zamena koje možete uraditi na svom laptopu koja će rezultirati daleko većom brzinom rada gde se osetno smanjuje vreme za izvršenje bilo koje komande na laptopu, od otvaranja web pregledača do otvaranja raznih datoteka na uređaju i pokretanja programa.
  3. Dodavanje memorije za skladištenje – Kod laptopa imate dosta kompromisa – manje pakovanje zarad mobilnosti. Želite da ubacite dodatnih hard disk jer želite više prostora za skladištenje, a nemate dodatni slot? Postoji način ako ne koristite ODD (optički disk drajv) t.j. ako ste ostavili CD/DVD diskove u zasluženoj prošlosti i prešli na USB memorije. Ako ne koristite više komponentu koja služi za čitanje CD/DVD diskova postoji mogućnost da umesto nje ugradite dodatnu fijoku za Hard Disk/SSD disk. Operacija je prilično jednostavna, izvadi se optički disk drajv i ubaci se fijoka u koju će se dodati hard sik ili SSD disk i na taj način sada u vašem laptopu imate dva medija za skladištenje. Dodate SSD disk na kom će vam biti operativni sistem i ubrzate računar, a postojeći hard disk ostavite za skladištenje podataka. I dobili ste u istom momentu i više snage i više prostora.

U redovima koje smo napisali imate par alternativa koje će pomoći da vaš uređaj zadrži funkcionalnost, dobije na snazi i još bolje odgovara vašim potrebama. A pošto nam idu praznici Nepo System je spremio akciju od 15-31.12.2018. U navedenom periodu svi korisnici dobijaju 20% popusta ako se opredele za neku od narednih usluga:

  1. Dijagnostika uređaja
  2. Preventivno održavanje
  3. Ugradnja rezervnog dela
  4. Reparacija komponente
  5. Reinstalacija legalnog operativnog sistema

Iskoristite priliku, mislite na vašeg ljubimca i uz pomoć stručnjaka iz Nepo Systema povratite funkcionalnost vašeg uređaja ili ga dodatno boost-ujte.

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela