Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Samsung Electronics najavljuje novu strategiju zaštite okoline

Samsung Electronics Co., Ltd. najavio je svoju novu ekološku strategiju, sveobuhvatnu inicijativu da se pridruži globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena. To uključuje obaveze za postizanje nulte neto emisije ugljenika u celoj kompaniji i planove za korišćenje više obnovljive energije, kao i za ulaganje i istraživanje novih tehnologija za razvoj energetski efikasnijih proizvoda, povećanje cirkularnosti potrošene vode i razvoj tehnologije za hvatanje ugljenika.

U srži novih napora je postizanje neto nulte emisije ugljenika (Scope 1 i Scope 2) za sve operacije u Device eXperience (DX) sektoru do 2030. te u svim globalnim operacijama, uključujući Device Solutions (DS) odeljenje, do 2050. DX sektor obuhvata kompanije koje se bave potrošačkom elektronikom, uključujući Mobile eXperience, Visual Display, Digital Appliances, Networks i Health & Medical Equipment, dok sektor DS uključuje Memory, System LSI i Foundry segmente poslovanja.

Kompanija Samsung Electronics takođe se pridružila RE100, globalnoj inicijativi posvećenoj 100 posto obnovljivoj energiji. Kao deo ove obveze, kompanija planira da uskladi potrebe za električnom energijom na svim međunarodnim tržištima na kojima posluje, izvan Koreje, s obnovljivom energijom u roku od pet godina.

Ekološke obaveze takođe podrazumevaju napore na nivou cele kompanije da se unapredi cirkularnost resursa tokom celog radnog veka proizvoda, od sirovina do reciklaže i odlaganja. Plan takođe uključuje ulaganja u nove tehnologije za smanjenje emisija procesnih gasova, kao i za smanjenje upotrebe struje u proizvodima široke potrošnje. Kompanija takođe planira da se bavi tehnologijama hvatanja i korišćenja ugljenika, kao i rešavanjem pitanja štetnih čestica koje se prenose vazduhom.

Svestan potrebe za inovativnim pristupima ekološkoj održivosti, Samsung Electronics će uložiti preko 5 milijardi eura u svoje ekološke inicijative do 2030. godine, uključujući smanjenje procesnih gasova, očuvanje vode, širenje sakupljanja elektronskog otpada i smanjenje zagađujućih materija. Ovaj iznos investicije obuhvata troškove vezane za širenje upotrebe obnovljive energije.

 

New Environmental Strategy_2

Foto: Samsung

 

Neto nulte direktne i indirektne emisije ugljenika do 2050. godine

Samsung Electronics planira da dostigne neto nulte direktne i indirektne emisije ugljenika do 2050. godine, pri čemu će DX Division odeljenje za iskustvo korišćenja uređaja taj cilj ostvariti do 2030. Zahvaljujući postizanju neto nultih indirektnih i indirektnih emisija ugljenika, Samsung Electronics očekuje da će smanjiti emisije za oko 17 miliona tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e) na osnovu podataka iz 2021. godine.

Da bi podstakao ove napore, Samsung Electronics će izvršiti obimna ulaganja u inovativne tehnologije za postrojenja za preradu koja smanjuju emisije ugljenika. Kompanija planira da razvije nove tehnologije za značajno smanjenje procesnih gasova – nusproizvoda proizvodnje poluprovodnika – i postavi postrojenja za preradu na linije za proizvodnju poluprovodnika do 2030. godine. Samsung Electronics će nastaviti sa širenjem postrojenja za korišćenje otpadne toplote i razmotriti uvođenje električnih izvora toplote kako bi smanjio upotrebe grejača na tečni prirodni gas.

Metode kompanije za pronalaženje obnovljivih izvora energije će obuhvatiti, između ostalog, potpisivanja ugovora o kupovini električne energije (PPA), kupovinu sertifikata o obnovljivoj energiji i učešće u programima zelenih cena.

Poluprovodnici sa ultraniskom potrošnjom struje i energetski efikasni elektronski proizvodi

Samsung Electronics planira da se bavi novim tehnologijama za smanjenje potrošnje energije elektronike široke potrošnje. To podrazumeva razvoj novih memorijskih čipova sa ultraniskom potrošnjom struje čiji cilj je da značajno smanje godišnju potrošnju struje memorijskih proizvoda u data centrima i mobilnim uređajima do 2025. godine u poređenju sa sadašnjim proizvodima.

Kompanija će takođe primeniti tehnologije za malu potrošnju struje na glavnim modelima sedam elektronskih proizvoda široke potrošnje – pametnim telefonima, frižiderima, mašinama za pranje veša, klima uređajima, televizorima, monitorima i računarima – sa ciljem smanjenja nivoa energetske potrošnje za 30 odsto u proseku do 2030. godine u poređenju sa proizvodima istih specifikacija iz 2019.

Pored toga, Samsung Electronics će postaviti srednjoročne i dugoročne ciljeve smanjenja za emisije lanca vrednosti). Kompanija će se takođe baviti novim pristupima smanjenju emisija u oblastima kao što su lanci nabavke, logistika i cirkularnost resursa, kao i podržati dobavljače u postavljanju ciljeva smanjenja emisija.

Maksimalna cirkularnost resursa tokom celog radnog veka proizvoda

Samsung Electronics je pokrenuo Laboratoriju za cirkularnu ekonomiju kako bi sproveo sveobuhvatna istraživanja u oblasti tehnologija recikliranja materijala i procesa dobijanja resursa iz otpada kako bi ove tehnologije primenio za maksimalnu cirkularnost resursa. Pored toga, Samsung Electronics planira da do 2030. godine uspostavi sistem u kom se minerali izdvojeni iz svih prikupljenih istrošenih baterija mogu ponovo koristiti.

Takođe do 2030, kompanija planira da 50 odsto plastike koju koristi u svojim proizvodima sadrži recikliranu smolu. Do 2050. godine će ovaj broj porasti na 100 odsto. Model Galaxy Z Fold4 je već dizajniran da sadrži recikliranu plastiku iz odbačenih ribarskih mreža i drugog morskog otpada, a taj uspeh će se uskoro proširiti i na druge proizvode.

Kad je reč o održivosti nakon upotrebe proizvoda, Samsung Electronics planira da proširi obim svog sistema prikupljanja elektronskog otpada sa oko 50 zemalja na oko 180 zemalja do 2030. godine. Time kompanija planira da prikupi oko 10 miliona tona elektronskog otpada između 2009. i 2030. godine, što je najveći cilj u sektoru, i ukupno 25 miliona tona do 2050. Samsung Electronics će takođe aktivno promovisati program prenamene koji prikuplja stare pametne telefone i ponovo ih koristi u druge svrhe, kao što su IoT (internet stvari) uređaji.

Očuvanje vode i mere tretiranja zagađujućih materija

Za DX odeljenje, kompanija planira da promoviše ponovnu upotrebu vode unapređenjem svojih postrojenja za preradu vode i obnovi istu količinu vode koju troši do 2030. godine kroz projekte za očuvanje vode kao što su poboljšanje kvaliteta vode i obnavljanje rečnih tokova.

Paralelno s tim, DS odeljenje ima za cilj da primeni nove tehnologije koje eliminišu zagađujuće materije iz vazduha i vode koje se emituju tokom procesa proizvodnje poluprovodnika i da ih prerađuje pre ispuštanja kako ne bi imale skoro nikakav dodatni uticaj na životnu sredinu od 2040. godine.

Samsung Electronics na nivou cele kompanije planira da dobije platinasti sertifikat o nultom otpadu za deponiju koji izdaje globalna organizacija za sertifikovanje u oblasti bezbednosti Underwriters Laboratories (UL) za sve globalne operacije do 2025. godine.

Ulaganje i razvoj inovativnih tehnologija za održivu budućnost

Institut Carbon Capture Research Institute osnovan je u septembru 2021. u sklopu Samsung Advanced Institut Tehnologije (SAIT), prvi takve vrste u industriji poluvodiča. Ključna misija Instituta je razviti i komercijalizirati tehnologije za hvatanje i korišćenje ugljenika kako bi se ugljenik ispušten iz industrijskih postrojenja skladištio i pretvarao u koristivi resurs. Tehnologije koje razvija ovaj Institut će prvi put biti primenjene na proizvodnim linijama poluprovodnika nakon 2030. godine, a zatim i u drugim delovima kompanije, kao i kod njenih dobavljača.

Kompanija će takođe razvijati tehnologije čistog vazduha, uključujući nove sisteme filtracije, kako bi se smanjile emisije čestica i planira da poveća njihovu primenu u lokalnim zajednicama od 2030. godine.

Pored toga, Samsung Electronics planira da izabere i ulaže u startape koji podržavaju inovativne zelene tehnologije. Kompanija je takođe posvećena podsticanju ideja i podršci projektima koji se bave klimatskim promenama preko svog C-Laba, programa internog kreiranja poduhvata i eksternog ubrzanja startapa.

Odgovornost i praćenje napretka

Odgovornost kompanije u ovim naporima će objektivno verifikovati odabrane organizacije. Njegov učinak će se procenjivati putem učešća u sistema sertifikacije Samsung instituta za EHS strategiju, a verifikaciju će vršiti Komitet za verifikaciju smanjenja ugljenika koji uključuje eksterne stručnjake.

Kompanija je izradila mape primene za svaki ekološki cilj, uključujući neto nulte emisije i cirkularnu ekonomiju, a putem Saveta za održivost, predvođenog generalnim direktorom i sa eksternim direktorima kao članovima, pratiće napredak i garantovati kompletnu primenu.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela