Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » PRVI PUT U SRBIJI: Yandex otvorio prijave za prestižnu međunarodnu nagradu za mlade IT stručnjake

Prvi put u Srbiji, kompanija Yandex otvorila je prijave za nagradu ‘’Yandex ML Prize’’ koja predstavlja međunarodno priznanje za mlade stručnjake iz oblasti mašinskog učenja. Cilj nagrade je da podrži i prepozna izvanredna dostignuća u IT sektoru, da podstiče inovacije među naučnicima širom sveta koji doprinose daljem razvoju ove oblasti. Istraživači, njihovi mentori, uključujući profesore i akademske supervizore, mogu da se prijave za učešće na zvaničnoj stranici kompanije do 16. oktobra ove godine, dok će u zavisnosti od kategorije, nagrada iznositi 1,15 miliona dinara.

Foto: Yandex

Ove godine je proširen spisak istraživačkih oblasti za koje se nagrada dodeljuje, te će od sada biti priznata i onima koji rade sa generativnim modelima, kako Yandex aktivno razvija modele kao što su YandexGPT i Shedevrum aplikacija. Nagrada se može dodeliti i za dostignuća u pronalaženju informacija, prepoznavanju i sintezi govora, obradi prirodnog jezika i mašinskom prevođenju, kao i kompjuterskom vidu. Pored toga, biće dodeljena u pet kategorija kao što su „Prva publikacija“, „Istraživači“, „Mladi akademski supervizori“, „Akademski supervizori“ i „Edukatori mašinskog učenja“ i otvorena je za sve istraživače i njihove mentore iz 11 zemalja, uključujući Srbiju.

Pre četiri godine, prilikom kreiranja nagrade, Yandex je postavio cilj da podstakne mlade istraživače i njihove akademske mentore. Sada, sa više kategorija, možemo da podržimo specijaliste za mašinsko učenje tokom njihove karijere. Yandex je na čelu unapređenja mašinskog učenja na globalnom nivou, radeći sa stručnjacima iz celog sveta. Yandex ML nagrada je naš način da prepoznamo izuzetne doprinose istraživača i edukatora u oblasti mašinskog učenja i predstavlja svedočanstvo globalne saradnje koja definiše zajednicu mašinskog učenja„, izjavila je Darija Kozlova, direktorka za edukaciju u kompaniji Yandex.

Yandex ML Prize iz oblasti mašinskog učenja dodeljuje se po peti put. Dodela je osnovana 2019. godine, dok je prvih godina nosila je ime po Ilji Segaloviču, jednoj od najvažnijih ličnosti u istoriji kompanije Yandex. U protekle četiri godine, 39 mladih istraživača i naučnih rukovodilaca je nagrađivano.

Laureate bira komisija za dodelu nagrada, koja uključuje istraživače iz kompanije Yandex i predstavnike naučne zajednice. Pored novčane nagrade, Yandex obezbeđuje laureatima pristup Yandex 360 servisu kao i grant za Yandex Cloud platformu, koja se može koristiti za obavljanje velikih proračuna i obradu eksperimentalnih podataka. Ove godine grant za korišćenje Cloud platforme povećan je na protivvrednost od 570 hiljada dinara.

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela