Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » POBEDA ZA PLANETU: Zabranjena upotreba najmoćnijeg štetnog gasa

Poslednjih nekoliko godina došlo je do alarmantnog porasta emisije najmoćnijeg gasa, poznatog čovečanstvu, sa efektom staklene bašte. Sumpor-heksafluorid (SF6) je sintetički gas koji ostavlja do 25.200 puta jači otisak od CO2 i zadržava se u atmosferi od 800 do čak 3.200 godina nakon što je ispušten. SF6 široko se koristi u elektro i mnogim drugim industrijama, tokom izrade proizvoda koje svakodnevno koristimo. Curenje ovog gasa samo tokom 2017. godine ekvivalentno je dodatnih 1,3 miliona automobila na putevima širom sveta. Od tada, upotreba SF6 rapidno je rasla, pa je danas njegov uticaj na životnu sredinu mnogo veći.

Foto: Eaton

Kako bi upotrebu SF6 gasa stavio pod kontrolu i smanjio njegovu upotrebu, Evropski parlament je, podržavajući odluke Evropske komisije, doneo nova pravila koja će do 2026. godine ubrzati obaveznu primenu električnih rasklopnih uređaja i drugih komponenti mreža koji ne podrazumevaju stvaranje efekta staklene bašte. Otkrivajući neke od loših efekata koje SF6 ima, Evropska komisija je još 2014. godine preporučila niz mera, kojima je uticala na smanjenje upotrebe u različitim industrijama i proizvodima, uključujući teniske loptice, sportsku obuću, automobilske gume i prozore sa duplim staklom. Te godine SF6 nije zabranjen u rasklopnim električnim uređajima, jer je EK tvrdila da ne postoje široko rasprostranjene isplative, tehnički izvodljive, energetski efikasne i pouzdane alternative.

Međutim, situacija na tržištu danas je drugačija i SF6 je moguće potisnuti svuda. Prepoznajući ovaj problem čak i pre nego što je on postao aktuelna tema, a vodeći se sopstvenom dugoročnom zelenom agendom, koristeći vakuumsku tehnologiju koju je osmislila pre 60 godina, kompanija Eaton je još 2002. ponudila alternativu SF6 gasu.

Ovaj gas bez boje i mirisa ima visoku dielektričnu čvrstoću, koja se dalje povećava pod pritiskom, što ga čini odličnim električnim izolatorom i ranijim čestim izborom u proizvodnim procesima. Istovremeno, SF6 je na vrhu liste najuticajnijih gasova sa efektom staklene bašte sa potencijalom globalnog zagrevanja do 25.200 puta većim od CO2 tokom perioda od 100 godina, što je jedan od najvažnijih razloga za obustavu njegovog korišćenja“, objašnjava Aleksandar Vasić, klaster menadžer Eaton kompanije za upravljane energijom koja, iz svih pomenutih razloga, razvija svoje proizvode bez SF6.

Zahvaljujući lako dostupnim i prihvatljivim rešenjima, stav Evropske komisije je promenjen, pa je usvajanjem odluke za eliminisanje upotrebe sumpor-heksafluorida u novim električnim razvodnim uređajima, Evropska unija pozvala ceo svet na implementaciju električnih mreža čiste tehnologije, koje su spremne za dekarbonizaciju i smanjenje negativnog uticaja gasova sa efektom staklene bašte u svim svojim komponentama – uključujući ključne.

Budućnost bez SF6 od 2026. godine?

Odluka EU šalje snažan signal državama članicama da bi trebalo da podrže zakone, koji propisuju uređaje bez različitih SF6 komponenti. Ovaj gas će se postepeno ukidati u progresivnom  procesu koji počinje već od 2026, odnosno za manje od tri godine. Od vitalnog je značaja da SF6 ne bude deo rekonstrukcije ili izgradnje bilo kakvih budućih evropskih mreža, jer nova rasklopna oprema ostaje u mrežama 40 do 50 godina nakon instalacije i rizik za životnu sredinu bi bio jednostavno prevelik.

Eaton je zato već uveo razvodne i druge uređaje i komponente mreža bez SF6, jer je prebacivanje zasnovano na vakuumu u kombinaciji sa tehnologijom prirodne vazdušne izolacije dobro prilagođeno današnjim zahtevima mreže, i što je najvažnije, podržava borbu protiv globalnog zagrevanja. „Eaton Xiria ring main unit predstavljena je još 2002. godine i od tada je prodato preko 150.000 komada, što dokazuje poverenje tržišta u tehnologiju bez SF6. Koristeći vakuum kao izolacioni medij i čvrstu epoksidnu smolu za izolaciju, oprema je čak i kompaktnija od ekvivalentnih alternativa izolovanih gasom“, zaključio je Vasić.

© 2023 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela