Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Philips monitori pridružuju se zelenoj koaliciji i smanjenju otpada

MMD, vodeći stručnjak za monitore i licencirani partner za Philips monitore, najavljuje sledeću prekretnicu na putu prema održivoj tehnologiji monitora. Philips monitors sarađuje s Closing the Loop, globalnim pružaocem usluga ekološke nabavke i TCO Development organizacijom koja stoji iza vodećeg svetskog TCO sertifikata IT održivosti, u pilot projektu za održivo smanjenje otpada monitora. Ovaj projekt je jedan od 8 pilot projekata finansiranih od strane PREVENT Waste Alliance-a, platforme za razmenu i međunarodu saradnju čiji je cilj smanjenje otpada, eliminiracija zagađivača i maksimiziranje ponovne upotrebe resursa. Ovim pilot-projektom Philips monitors podupire proširivanje sertifikoranog rešenja koje elektroniku čini neutralnim otpadom koji uključuje monitore, postavljajući nove standarde u industriji s obzirom na rast potražnje za ekološkom nabavkom.

 

1 philips

 

Izazovi e-otpada

Elektronski otpad (e-otpad) jedan je od najhitnijih izazova s kojima se današnje društvo suočava. Prema izveštaju Platforme za ubrzavanje cirkularne ekonomije (PACE) i UN-ove koalicije za e-otpad, godišnje se generiše približno 50 miliona tona e-otpada koji se uglavnom isporučuje u Afriku ili na druga tržišta u nastajanju. Osim toga, značajan broj korišćenih monitora šalje se u Afriku za dalju upotrebu. U Africi se većina e-otpada ne reciklira pravilno zbog nedostatka odgovarajućih objekata i resursa. Zbog malih ugrađenih pločica i hemikalija kao što su olovo i živa, monitori su smatrani problematičnim faktorom recikliranja i kružne ekonomije. Posledično, jedan se uzrok nameće kao ključan u problemima zbrinjavanja otpada: u pravilnom zbrinjavanju otpada ne postoji zarada.

Puneći odlagališta otpada, odbačeni monitori predstavljaju značajan rizik ljudskom zdravlju, kao i okolini. Oslobođeni otrovni spojevi i hemikalije truju podzemne vode, čime ugrožavaju morski život i okolno tlo. Preterana izloženost visokoj vrućini i suncu rezultira daljim ispravanjem hemikalija, koje zatim zagađuju vazduh i narušavaju stanje atmosfere. Uz veliki porast potrošnje elektronike, efikasna rešenja zbrinjavanja elektronskog otpada su nužno potrebna.

Philips monitors: suočavanje s izazovom kompenzacije otpada

Uz Closing the Loop (CTL) i TCO Development, Philips monitors radi na održivim koracima u borbi s elektronskim otpadom. Kroz ECoN pilot projekat Philips monitors podržava CTL i koaliciju međunarodnih partnera kao što su istraživački institut Öko-Institute e.V. kao i  lokalni nigerijski partneri Verde Impacto, Hinckley Recycling i SRADev, šireći dokazanu šemu kompenzacije otpada, uz proširenje sertifika TCO Certified Edge, E-waste compensated. Projekat je finansiran od strane PREVENT Waste Alliance-a, inicijative Nemačkog Federalnog Ministarstva za Ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Kompenzacija otpada zatvara krug životnog ciklusa elektronike – za dodatak na cenu novog elektronskog proizvoda, CTL u saradnji s lokalnim partnerima radi na sigurnom prikupljanju i zbrinjavanju otpada. Sakupljeni otpad preusmerava se u proizvodnju novih, neutralnih uređaja. Kako bi u kompenzacijsku šemu uključili monitore, CTL i Philips monitors sarađuju s nemačkim German Öko-Institutom, vodećom, nezavisnom organizacijom za istraživanje okoline i konsultacije, u svrhu potvrđivanja ovog procesa. CTL obezbeđuje mogućnost praćenja, isporuku i sigurno zbrinjavanje sakupljenog otpada, dok Öko-Institut stavlja fokus na okolinu i društvene rizike, osiguravajući kvalitetnu uslugu.

„Naš svet se menja ubrzanim tempom – u pogledu tehnologije, ali i okoline. S ECoN projektom, suočavamo se s jednim od najvećih izazova tehnološke industrije i podržavamo pilot projekat koji nastoji adresirati taj problem – ne samo smanjujući količinu otpada već i utemeljenje sertifikovanog procesa – postavljanje novih standarda održivosti za industriju monitora,izjavio je Stefan van Sabben, globalni stariji menadžer za CSR i održivost u MMD, Philips monitors.  

„Veoma smo uzbuđeni zbog saradnje s Philips monitors kako bismo potvrdili da smanjenje količine elektronskog otpada ima poslovni, ekološki i društveni smisao. Sjajno je sarađivati s partnerom koji deli našu motivaciju za promenom naše planete na bolje i spreman je ‘dugoročno poslovanje’ podići na viši nivo svojim angažmanom na pilot projektu ECoN-a, finansiranjem legalnog i odgovornog prikupljanja i postupanja s e-otpadom u zemljama u razvoju. S Philips monitorsom uz nas, sigurni smo da će proširenje kompenzacije otpada biti uspešno. ” rekao je Joost de Kluijver, osnivač i izvršni direktor CTL-a.

Koncept naknade za otpad postala je norma za javne nabavke i priznat je kao ekološko ili „otpadno neutralno” rešenje za nabavku telefona, prenosnih računara i tableta. U poslednjih osam godina CTL je sprečio da više od 3 miliona mobilnih telefona završi na smetlištima tako što su sigurno sakupljeni i reciklirani što je pomoglo 2,000 ljudi da osiguraju dodatni prihod sigurnim zaposlenjem.

Stranica pilot projekta: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ovaj projekat finansira Savez za sprečavanje otpada, inicijativa nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Više informacija: https://prevent-waste.net/en/

Saznaj više o Philips ekološkim monitorima: https://www.philips.co.uk/c-e/so/monitors/green-monitors

© 2021 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela