Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Microsoft gasi Internet Explorer

Novi focus će biti Edge kako bi pokušao ugroziti vodeću poziciju Googleovog Chroma. Internet Explorer pokrenut je 1995. godine i dominirao je tržištem pregledača više od 10 godina, bio je satavni deo operativnog sistema Windows, koji su kupci često dobivali instaliran na nove računare.

tastatura 1

 

Microsoft se zbog tog paketa našao za optuženičkoj klupi i američki sud je presudio da je kompanija prekršila propise o tržišnom utakmici. Microsoft se žalio na presudu, ali viši sud ju je potvrdio, a kompanija je i dalje nastavila instalirati Internet Explorer u Windowse, napominje Reuters.

Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Googleov Chrome, a Microsoftov je pretraživač postao tema bezbroj memova koji su ismijavali njegovu sporost u uporedbu s konkurencijom. Da bi se parirao konkurenciji, Microsoft je 2015. uveo  Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Googleov Chrome. Microsoftov Edge imao je udio od tri posto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udio tržišta kojim je nekad dominirao. Microsoft je sada odlučio sve baciti na jednu kartu, ugasiti Explorer i zamijeniti ga Edgeom.

„Desktop aplikacija Internet Explorer 11 odlazi u penziju i podrška će joj je ukinuta 15. juna 2022. za određene verzije operativnog Sistema  Windows 10“, navela je kompanija na blogu.

Izvor:Servis laptop računara – Profi Computers


© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela