Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Mali recnik Hi tech terminologije

Postoji sve veći rizik da potrošači neće moći da prate razvoj IT industrije zbog zbunjujuće terminologije koja se u njoj koristi, pokazuje nova studija kompanije Samsung. Iako nema sumnje da nas tehnologija sve više zadivljuje, ipak prema najnovijem istraživanju, mnogi imaju problem da se izbore sa sve složenijom terminologijom. Rezultati sprovedenog istraživanja su pokazali da je više od polovine ispitanika uzbuđeno zbog nove tehnologije i da istu koristi daleko više nego pre dve godine. Ono što je takođe otkriveno jeste da 70% ljudi priznaje da se samo pretvara da zna značenje novih tehnoloških termina.

Kao odgovor na rezultate istraživanja, Samsung je pripremio praktičan terminološki rečnik „Jednostavni vodič kroz tehniku“ („The Plain Tech Guide„), kako bi objasnio šta znače najnoviji pojmovi i kako oni mogu da nam olakšaju život.

 

Page1

 

Objašnjavamo deset termina koji najviše zbunjuju korisnike.

  1. Oblak (The Cloud) – Servisi na Internetu zahvaljujući kojima ne morate da čuvate fajlove na svom uređaju. Vi ne morate da znate fizičku lokaciju fajlova, ali im možete pristupiti lako uz Internet konekciju. Na primer, možete da gledate Netflix ili da koristite Gmail ma gde da se nalazite.
  2. Striming (direktna reprodukcija sa interneta) – Jednostavno slušanje muzike ili gledanje filmova online kad god vam odgovara.
  3. Internet stvari (Internet of Things) – Jednostavna mreža uređaja koja omogućava pametnim telefonima, frižiderima i veš mašinama da rade zajedno kako bi svakodnevni život učinili lakšim.
  4. Optička vlakna – Optička vlakna su moćnija verzija telefonskih kablova. Mogu da se koriste za slanje kodiranih informacija u obliku svetlosnog zraka niz staklenu ili plastičnu cev. Svako vlakno je preko deset puta tanje od vlasi kose, ali zato može da prenese količinu podataka koja je ekvivalentna 25.000 telefonskih poziva.

 

  1. Emotikoni – Da li ste nekada koristili nasmejano lice u tekstualnoj poruci? Poreklom iz Japana, emotikoni su mini slike ili karakteri koji se koriste da bi iskazali kako se osećamo i šta mislimo.
  2. Android – Android je mozak koji čini tvoj pametni telefon pametnim. Pomoću njega rade sve kul opcije poput Mapa, Gmail –a, YouTube-a i drugih.
  3. Na zahtev (On demand) – Ako ste ikada gledali TV emisiju online, vi ste je pustili na zahtev. Ova opcija nam omogućava da gledamo online šta želimo, kada želimo i gde god želimo.
  4. Nosiva tehnologija – Tehnologija koju nosimo na sebi poput pametnih satova, fitnes merača, sportskih satova, čak i pametnih odela.
  5. Bluetooth – Radio talasi koji omogućavaju da delite slike i poruke sa svojim prijateljima uz pomoć pametnih telefona.
  6. WiFi – Dok u kafiću uživate surfujući na internetu, vi koristite WiFi. To je način pristupa internetu bez žica.

 

© 2016 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela