Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Kompanija LG lider u oblasti povezivanja: TESTIRANA NAJNOVIJA 6 G TERAHERC (Thz) BEŽIČNA TEHNOLOGIJA

Kompanija LG Electronics je još jednom opravdala poziciju globalnog lidera kada je reč tehnologiji mobilnih mreža, tako što je uspešno testirala bežični prenos i prijem podataka od 6G teraherca (THz) – u frekventnom opsegu od 155 do 175 gegaherca (GHz) – na udaljenosti od 320 metara na otvorenom.

Testiranje je odrađeno 7. septembra na Institutu Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI) u Berlinu, u Nemačkoj, i značajan je iskorak u komercijalizaciji razmene podataka od 6G teraherca (THz) u spoljašnjim i unutrašnjim sredinama u gradskim područjima, imajući u vidu da je referentna ćelijska pokrivenost baznih stanica za urbane makro ćelije udaljenosti oko 250 metara na otvorenom. To je takođe veliki uspeh u odnosu na avgust prošle godine, kada je LG dokazao da može da prenosi 6G THz podatke na udaljenosti od 100 metara na otvorenom.

 

CTO 6G THz demonstration

 

6G tehnologija, koja koristi ultraširokopojasne frekvencije, ima relativno kratak domet i može doći do gubitka snage od prenosa do prijema. Kako bi ove probleme rešila, kompanija LG je zajedno sa Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institutom za primenjenu fiziku čvrstog stanja (IAF) razvila pojačalo snage koje može da poveća intenzitet prenosa i pojačalo sa niskim nivoom buke prijemnika za poboljšanje kvaliteta dolaznog signala.

Ovo višekanalno pojačalo koje je korišćeno prilikom nedavne demonstracije, ima izlaz od preko 20 decibela (dBm), što je povećanje od preko 5 decibela (dBm) u odnosu na prethodno ostvarenje kompanije LG i Fraunhofer HHI & IAF koje je bilo predmet ispitivanja. Prijemno pojačalo takođe minimalizuje stvaranje buke prilikom prijema signala. Nove tehnologije integrisane su u okviru najnovijeg dizajna LG modula, izuzetno pogodnog za buduću proizvodnju integrisanih kola (IC), kako bi put ka budućoj komercijalizaciji bio lakši.

„Zahvaljujući uspehu našeg najnovijeg dostignuća, korak smo bliže ostvarenju bežične 6G brzine od jednog terabajta (TB) u sekundi, u zatvorenim i otvorenim urbanim sredinama. Kompanija LG će nastaviti da sarađuje sa istraživačkim institutima i inovatorima u ovoj industriji, kako bi dodatno učvrstila svoje liderstvo na polju 6G tehnologije. Očekujemo da će 6G biti glavni pokretač poslovanja u budućnosti i novih korisničkih iskustava i teško da bismo sebe mogli da zamislimo bilo gde drugde, osim na čelu razvoja ove tehnologije”, rekao je dr Kim Bioung-hoon, tehnički direktor i izvršni potpredsednik kompanije LG Elektronics.

Kompanija LG planira da objavi kompletne rezultate svog najnovijeg testiranja 6G komunikacije i predstavi proces dosadašnjeg razvoja tehnologije na predstojećem 6G Grand Summit-u, koji će se održati u LG Science Parku u Seulu 23. septembra. Kompanija će se naći u ulozi domaćina događaja, u saradnji sa Korejskim naprednim institutom za nauku i tehnologiju (KAIST) i Korejskim istraživačkim institutom za standarde i nauku (KRISS).

Očekuje se da će diskusije o standardizaciji 6G mreže početi 2025. godine, dok je komercijalizacija tehnologije planirana za 2029. U poređenju sa tehnologijom 5G bežičnih mreža, 6G će obezbediti da prenos bude podataka daleko brži i pouzdaniji.

Globalne kompanije se utrkuju kada je u pitanju 6G, s obzirom na ključnu ulogu koju će ova tehnologija imati u omogućavanju svih vrsta inovacija: od ultra-realističnih mobilnih holograma do sledeće faze IoT-a (Internet of Things) i ambijentalnog računarstva, koje će omogućiti prilagođeno personalizovano iskustvo celovitog povezivanja ljudi, objekata i prostora.

Kako bi osigurala svoje kontinuirano liderstvo u oblasti 6G tehnologije, LG aktivno sarađuje sa uglednim istraživačkim institutima, univerzitetima i kompanijama iz celog sveta. Kompanija takođe ima za cilj uspostavljanje “sistema saradnje za istraživanje i razvoj osnovnih 6G tehnologija”, integrisano radeći sa organizacijama, kao što su Fraunhofer HHI& IAF, KAIST, KRISS i Keisight Technologies, Inc., kako bi se dolazak sledeće generacije bežičnih uređaja mrežne komunikacije dodatno ubrzao.

Štaviše, u junu 2021, Alijansa za sledeću generaciju, inicijativa Alijanse za rešenja u telekomunikacijskoj industriji (ATIS), odabrala je kompaniju LG , da predvodi radnu grupu za aplikacije, u okviru koje će se raspravljati o 6G tehnologijama i usmeravati budući pravac 6G telekomunikacionih usluga.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela