Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Kompanija Kaspersky i projekat GEIGER: Bezbednosna obuka za mala i mikro preduzeća

Svakodnevna digitalizacija utiče na sve vrste kompanija, nezavisno od veličine, i taj trend ih izlaže potencijalnim sajber incidentima koji mogu imati velike ekonomske i reputacione posledice. Kompanija Kaspersky je oduvek bila privržena sajber bezbednosti i učešćem u GEIGER projektu, koji sufinansira Evropska komisija, unapređena su dva rešenja koja stimulišu učenje kroz igru. Prvi je Kaspersky Interactive Protection Simulation, koji sada obuhvata novi scenario namenjen malim i mikro preduzećima da prepoznaju opasnosti. Drugi je Cyber Safety Management Games, koji meri nivo sajber bezbednosti svih zaposlenih i pruža osnovne informacije (i veštine) neophodne za održavanje bezbednog radnog okruženja.

 

syber security 1

 

Kompanija Kaspersky je jedna od 18 organizacija uključenih u konzorcijum koji je razvio inovativni GEIGER projekat. Započet u junu 2020. godine, kao deo HORIZON 2020, programa koji promoviše Evropska komisija za finansijsku podršku istraživačkim i inovacijskim projektima, GEIGER ima za cilj da obezbedi alatke za procenu nivoa sajber bezbednosti malih i mikro preduzeća, kao i podizanje svesti o  neophodnosti zaštite podataka i privatnosti. Ovo se odnosi na tri različite vrste kompanija:

  • Digitalno zavisne: kompanije koje koriste tržišne softverske alatke (Whatsapp, Instagram, Facebook i druge aplikacije) za vođenje poslovanja bez tehničke stručnosti;
  • Digitalno zasnovane: kompanije koje koriste tailor-made softver za poslovanje.
  • Digitalno orijentisane: mala IT start-up preduzeća koja pružaju proizvode, rešenja i usluge ekstremno vertikalnim tržišnim nišama.

Zahvaljujući ekspertizi u oblasti sajber bezbednosti, kompanija Kaspersky identifikuje pretnje mobilnih uređaja malih i mikro preduzeća koja su uključena u projekat kroz integraciju Kaspersky Mobile Security Softvare Development Kit (KMS SDK) u GEIGER alatke koje im omogućavaju da procene nivo rizika.

Pored toga, Kaspersky je zadužen za obuku o bezbednosti i odgovoran za „Gamified Educational Contents“ sekciju projekta. Zahvaljujući saradnji sa Swiss National CERT (NCSC) kao član Savetodavnog odbora, GEIGER je izradio nastavni plan za sertifikovane „zaštitnike“ bezbednosti, polaznike koji su pohađali 40-satnu obuku o temama sajber bezbednosti koju je CERT ispitao i implementirao uz pomoć FHNW-a Univerziteta primenjenih nauka i umetnosti severozapadne Švajcarske. Pilot program je razvijen u Švajcarskoj sa BBB stručnom školom (Berufsfachschule Baden) i udruženjem malih i srednjih preduzeća SKV (Schveizerischer KMU Verband), u Holandiji sa Udruženjem računovođa SRA (Samenverkende Registeraccountantants en Accountants-Administratieconsulenten), u Rumuniji sa centrom za pokretanje i inovacije CLUJ IT, a koordinira Univerzitet za obrazovanje u Frajburgu (Padagogische Hochschule Freiburg).

„Nakon završene obuke, takozvani zaštitnici bezbednosti, sertifikovani od strane GEIGER-a nastupaju kao „ambasadori“ šireći stečeno znanje kompanijama sa kojima rade koristeći dva rešenja za učenje kroz igru – Kaspersky Interactive Protection Simulation i Cyber Safety Management Games. Ovaj pristup je posebno važan za mala i mikro preduzeća, kojima nedostaje iskusan kadar ili resursi za vođenje efikasnog programa u cilju podizanja svesti o sajber bezbednosti“, prokomentarisao je Đezare D’Angelo, generalni direktor kompanije Kaspersky u Italiji.

Namenjena onima koii se sajber bezbednošću svakodnevno bave, Kaspersky Interactive Protection Simulation pomaže sertifikovanim „zaštitnicima“ bezbednosti da prepoznaju opasnosti koje utiču na mala i mikro preduzeća, bolje razumeju sajber kriminal i njegove moguće implikacije zahvaljujući mapi, koja simulira različita radna okruženja, od frizerskih salon i teretana koje upravljaju rezervacijama putem aplikacije, do službe medicinske statistike i udruženja računovođa koje rukuju osetljivim korisničkim podacima.

Cyber Safety Management Games  je onlajn rešenje koje koristi dve različite mape za merenje nivoa sajber bezbednosti svih zaposlenih i pruža osnovne informacije i veštine za održavanje bezbednog radnog okruženja. Prva mapa replicira kućno okruženje sa 12 zona, od kojih su neke izložene pretnjama, a neke ne. Zadatak polaznika je da pronikne da li su bezbedni ili nisu. Na kraju, oni sastavljaju izveštaj za svaku pretnju – od fišinga do rukovanja osetljivim informacijama – koji dobija ocenu da bi se videlo da li su vlasnik ili zaposleni dovoljno informisani da donose prave odluke. Druga mapa prikazuje Internet kafe sa fokusom na digitalne alate koji su dostupni kupcima. Cilj je da vlasnici i zaposleni shvate kojim pretnjama su izloženi (poput nesigurne Wi-Fi konekcije) i predstavljaju rizik po poslovanje i njihove klijente.

„Oni koji koriste digitalne alate u poslovanju moraju biti obazrivi kada se radi o sajber bezbednosti. Sajber pretnje je teško otkriti bez odgovarajućih alata i većina incidenata se može pripisati ljudskom faktoru“, rekao je dr Bernd Reml, istraživač zadužen za zaštitu podataka na Pädagogische Hochschule Freiburg Univerzitetu i koordinator obrazovanja GEIGER Security Defenders programa.

„Zahvaljujući projektu GEIGER, mala i mikro preduzeća moći će da razumeju i znaju koje su pretnje koje mogu da naškode njihovom poslovanju. GEIGER obuke će ih podržati u donošenju svesnih i informisanih odluka o bezbednosnim pitanjima”.

GEIGER Beta verzija je sada dostupna za Android (a uskoro će biti i za Windows i iOS). Može se besplatno preuzeti sa www.cyber-geiger.eu. Svaki vlasnik ili zaposleni u malom preduzeću može da se upiše u GEIGER beta probnu verziju sada, da počne da poboljšava svoju sajber bezbednost, da da povratne informacije i iskoristi popust za beta testere za buduće verzije GEIGER rešenja.

Kako biste bili obavešteni o svim novinama vezanim za GEIGER projekat, posetite Linkedin stranicu i Twitter profil.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela