Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Kako upotreba veštačke inteligencije može da poboljša performanse telefona

Ako mislite da brzina vašeg telefona zavisi samo od snage CPU jedinice i količine RAM memorije, onda se izuzetno varate. Korišćenje koprocesora koji podržava algoritme veštačke inteligencije može dramatično da poboljša performanse na veoma neobičan način.

Postoje dva načina da obavite neki zadatak za kraće vreme. Prvi je da sve radite brže, drugi – da radite manje. Veoma je jednostavno samo ubrzati uređaj, ali ovaj pristup brzo nailazi na fizičke barijere koje je teško prevazići, a pored toga dovode do veće potrošnje energije i, shodno tome, stvaranja viška toplote. Manje očigledan i teži, ali mnogo efikasniji pristup je da se smanji broj obavljenih akcija u određenoj operaciji.

 

huawei-mate-10-pro-za-sajt_2

 

Šta to znači? Zamislite, na primer, da tražite naduvanu loptu za plažu u sobi punoj raznih ormara, komoda, fioka i kutija. Možete uspešno da otvorite sva vrata, izvučete sve fioke i proverite sve kutije – pre ili kasnije sigurno ćete naći loptu, iako bi to moglo da vas košta mnogo vremena i truda. Ali možete da primenite i pametniji pristup i pretražite samo one prostore čiji oblik i zapremina nagoveštavaju da bi u njima mogla da bude naduvana lopta. Na taj način, umesto da pregledate na desetine mesta, dovoljno je pogledati na samo pet ili šest; završićete posao mnogo brže i uštedećete dosta energije.

Drugi način deluje potpuno prirodno, jer je to način na koji naš mozak radi, ali ako mu zadamo isti zadatak, kompjuter će primeniti prvi pristup, jer je naš način razmišljanja za njega suviše složen. Poenta je u tome da eliminisanje svih mesta gde lopta ne bi mogla biti, podrazumeva razumevanja odnosa između različitih svojstava objekta i okruženje. Morate da znate dimenzije lopte i pregrada i shvatite da lopta ne može da stane u pregradu koja je suviše pljosnata, čak i ako ima odgovarajuću zapreminu. Ljudski mozak može skoro momentalno da obradi sve ove podatke i njihove međusobne odnose, ali oni predstavljaju veliki izazov za kompjuterski program. Stoga nije ni čudno što proizvođači, u želji da ubrzaju program ili operativni sistem, pribegavaju lakšem rešenju i koriste brži procesor. Ali, kao što je već napomenuto, ovo je slepa ulica – porastom performansi CPU jedinice, rastu i upotreba energije i proizvodnja toplote, što u slučaju pametnih telefona dovodi do umanjenog trajanja baterije i porasta temperature CPU jedinice, i samim tim iziskuje smanjenje performansi da bi se sprečilo pregrevanje. Zbog toga je Huawei rešio da primeni pametniji pristup.

Istina je da tradicionalni kompjuterski softver, kao što je operativni sistem na današnjim pametnim telefonima, nije u stanju da obavi zadatke koji zahtevaju ,,opažanje“ objekata i ,,razumevanje“ događaja i odnosa među njima. Ali postoje programi za koje je ovo prirodan način rada koliko i za naš mozak – za sve razvijenije tehnologije mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Huawei je shvatio veliki potencijal veštačke inteligencije i počeo da istražuje kako se ona može iskoristiti za stvaranje revolucionarnih promena na pametnim telefonima. Rezultat tog rada je Huawei Mate 10 Pro, prvi telefon na svetu koji sadrži NPU (Neural Processing Unit) jedinicu, čip za ubrzavanje rada sa neuronskom mrežom koji omogućava da ovaj uređaj koristi napredne algoritme za mašinsko učenje. Rezultati ovoga su neverovatni.

Odlike veštačke inteligencije, uz podršku NPU čipa, optimizuju skoro svaki aspekt korišćenja pametnog telefona. Učenjem o korisnikovom ponašanju mogu da predvide koje će mu aplikacije zatrebati, da ih unapred pripreme u memoriji i optimizuju njihov rad; mogu privremeno da zaustave rad nepotrebnih procesa ili da ih ugase, time štedeći energiju i unapređujući performanse; mogu da detektuju i prepoznaju objekte koje snima kamera, odaberu najbolja podešavanja za sliku i u deliću sekunde podese autofokus, tako da možete da uslikate objekat u pokretu i napravite savršenu fotografiju. Korišćenjem telefona Mate 10 Pro sa NPU čipom, možete da tražite slike u ogromnim bazama podataka i do 25 puta brže nege sa uređajima koji koriste tradicionalne algoritme i CPU.

Mogućnosti veštačke inteligencije su neograničene – ubrzana NPU jedinicom, u stanju je da unapredi skoro svaku odliku telefona: dužinu trajanja baterije, brzinu punjenja i performanse aplikacija, jasnoću glasa prilikom poziva, kvalitet uslikanih fotogafija. Sve ovo je rezultat toga da tehnologija veštačke inteligencije omogućava da svaki zadatak bude obavljen bolje, koristeći dostupne resurse na način koji uređaji bez takve podrške ne mogu da pariraju. To je prava revolucija.

© 2017 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela