Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Kako je tehnologija promenila svet u poslednjih 50 godina?

Baš kao i drugi veliki izumi, tehnologija je promenila naše živote na načine koje nismo mogli ni da zamislimo. Zahvaljujući tehnologiji, svet danas izgleda potpuno drugačije – promenjeni su naša percepcija stvarnosti i navike, a ona nam je donela i neograničene mogućnosti. Iz dana u dan, sve se više oslanjamo na tehnologiju, pa više i ne možemo da zamislimo život bez nje.

Kako je tehnologija promenila način na koji doživljavamo i stvaramo umetnost

Apstraktna i digitalna umetnost, mnogobrojne inovacije, nove metode, tehnike i trendovi konstantno menjaju svet kulture i umetnosti, a u poslednjih nekoliko decenija, tehnologija i umetnost povezane su kao nikada pre. Tome su znatno doprineli pametni telefoni.

Kamere mobilnih telefona neprestano se razvijaju, nudeći inovativne funkcije i bolji kvalitet svakim novim modelom. Samsung je tako ove godine, u okviru Galaxy A serije, kreirao prvu na svetu rotirajuću trostruku kameru od 48 megapiksela, koja se ne može uporediti ni sa jednom kamerom mobilnog telefona do sada. Takođe, zahvaljujući unapređenom noćnom režimu, kao i drugim funkcijama kamere koje koriste augmentovanu stvarnost, novi Samsung Note10 proglašen je najboljim uređajem na svetu kada se radi o kvalitetu fotografije. Pored toga, korisnici će pomoću revolucionarne S Pen olovke biti u mogućnosti da upravljaju kamerom na daljinu, i na taj način menjaju režime rada, poput zumiranja ili smenjivanja prednje i zadnje kamere. Osim toga, moći će i da segmente iz stvarnog sveta jednim pokretom ruke pretvore u foto ili video zapis.

Nadalje, novi Samsung Galaxy Tab S6 dizajniran je da bude idealan za sve kreativce. Umetnica i fotografkinja Coco Capitán, miljenica u svetu mode, koristi ovaj uređaj, jer se savršeno prilagođava njenom aktivnom načinu života. Lagani i praktični tablet omogućava joj da u pokretu skicira koncepte i zapisuje beleške, kao i da nesmetano beleži sve što je okružuje.

Ovi uređaji su zaista promenili tradicionalno shvatanje fotografije, kinematografije i vizuelne umetnosti, budući da su doprineli da stvaranje umetnosti postane mnogo lakše, a uživanje u njoj mnogo dostupnije.

 

Samsung BESPOKE frizider

 

Kako je tehnologija promenila način na koji učimo i prenosimo znanje

Tehnološka dostignuća u potpunosti su promenila nekadašnje metode učenja i obrazovanja. Ranije je pronalaženje informacija bilo dugotrajan i težak proces. Međutim, danas je tehnologija učinila da obrazovanje i informacije budu dostupni gotovo svima.

Primera radi, istraživanje koje je Samsung objavio tokom sajma IFA 2019, pokazalo je da 73 odsto Evropljana smatra da im je televizija pomogla da unaprede svoje veštine, recimo prilikom učenja stranog jezika. Razvoj televizije, gde se pre svega misli na najskorija tehnološka dostignuća, poput 8K rezolucije, ali i na raznolike sadržaje visokog kvaliteta, ima vidljivi uticaj na mnoge aspekte života korisnika, pa tako i na učenje i usvajanje dobrih navika.

Pored televizije, sve što je ljudima danas potrebno kako bi učili i istraživali, jesu laptop ili pametni telefon i dobra internet konekcija.

Srećom, tehnološke kompanije kao što je Samsung neprestano rade na unapređenju brzine i dostupnosti svoje mreže, a rezultat tog truda je i najnovija 5G konekcija, dostupna u određenim zemljama. Zahvaljujući ogromnoj brzini i pouzdanoj, stabilnoj konekciji, korisnici širom sveta su u mogućnosti da neometano pristupe internetu i koriste ga čak i dok su u pokretu.

Kako je tehnologija promenila način na koji živimo

Tehnologija je tokom godina kreirala nebrojene mogućnosti koje su potpuno izmenile način na koji naši domovi funkcionišu. Na primer, zahvaljujući robot usisivačima kompanije Samsung, korisnici sada mogu da nesmetano uživaju u danu, prepuštajući svom „malom pomagaču“ detaljno čišćenje doma. Ovi usisivači su programirani tako da izračunaju najefikasniju putanju, dostižući sva nedostupna mesta, do kojih obični ručni usisivači ne mogu da dosegnu – ispod i iza kreveta ili drugih komada nameštaja.

Pored toga, razvijen je i niz kuhinjskih inovacija, a među njima i one koje pomažu da se smanji količina otpada proizvedena u domovima. U saradnji sa kompanijom Whisk, koja se bavi razvijanjem platformi za pametnu upotrebu hrane, Samsung dizajnira uređaje poput Family Hub frižidera sa pametnim listama za nabavku, čime svako iskustvo kuvanja postaje mali društveno odgovorni projekat.

Prve dve decenije 21. veka definisao je ubrzani razvoj tehnologije, što će svakako nastaviti da se dešava i dalje. Tek ćemo videti šta će nam budućnost doneti, ali jedno je sigurno – svet će u narednih 10 ili 30 godina biti mnogo drugačiji od ovoga u kojem živimo danas.

Kompanija koja je lider u predstavljanju inovacija na ovim poljima, Samsung Electronics, ove godine slavi 50 godina postojanja. Uzimajući u obzir da je briga o potrošačima i njihovim potrebama širom sveta od samog početka u središtu misije i vizije kompanije, Samsung je odlučio da proslavi ovaj jubilej u Srbiji donirajući svoje vrhunske tehnološke proizvode onima kojima je pomoć najpotrebnija, čineći im život lakšim i funkcionalnijim. Osim toga, zaposleni će učestvovati u nizu volonterskih aktivnosti, dajući i lični doprinos lokalnoj zajednici.

Pored društveno-odgovornih aktivnosti, kompanija će ovu važnu godišnjicu obeležiti i jedinstvenim ponudama koje je pripremila za svoje korisnike, u vidu promocija i vrhunskih servisnih akcija.

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela