Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Istina koju možda ne znate o radijaciji 5G baznih stanica

Uz početak komercijalne upotrebe 5G tehnologije u određenim državama i oblastima, sve je realnije da ona postane deo našeg svakodnevnog života. Ipak, u nekim evropskim državama poput Švajcarske, pa čak i u Kini, javnost je izrazila zabrinutost u vezi sa radijacijom baznih stanica. Zapravo svi prirodni objekti poseduju elektromagnetnu radijaciju, uključujući čak i sunčevu svetlost koja nas obasjava svakog dana. Ali potencijalna opasnost po ljudsko zdravlje se određuje u zavisnosti od indeksa radijacije.

 

Standard dozvoljene radijacije u razlicitim drzavama

 

U Kini, dozvoljeni standard radijacije je 0,47 W/m2, što je više nego 10 puta rigoroznije u odnosu na SAD, i više nego 20 puta rigoroznije u odnosu na neke evropske države. Pogledajmo bezbednosna ograničenja radijacije vodećih država i regiona.

Nedavno smo, pomoću profesionalnog instrumenta, uspeli da izmerimo radijaciju različitih objekata, uključujući kućne aparate, i uporedili ih sa radijacijom baznih stanica. Za merenje je korišćen aparat koji poseduje visok nivo osetljivosti i, u stanju je da detektuje radijaciju talasa ispod 6GHz.

Koji je nivo radijacije električnih uređaja koje svakodnevno koristimo?

Većina ljudi nosi mobilne telefone sa sobom. Nakon testiranja utvrdili smo da njihov nivo radijacije u stanju mirovanja iznosi 0,002 W/m2. Kada se uspostavlja veza, nivo se povećava na 0,03 W/m2, što je niže od standarda za zračenje elektromagnetnih polja u Kini (0,47 W/m2).

Pored toga, gotovo svaka porodica će instalirati kućni bežični ruter sa nivoom radijacije od oko 0,03 W/m2, što je takođe veoma bezbedno. Pri radu mikrotalasne rerne, nivo radijacije vrata rerne može da dostigne 2 W/m2, što premašuje bezbednu vrednost. Ipak, nivo radijacije se značajno umanjuje na udaljenosti od jednog metra i iznosi 0,02 W/m2. Dakle, svi bi trebalo da stoje na razdaljini od makar 1 metra u odnosu na mikrotalasnu rernu.

Pogledajmo nivo radijacije najzabrinjavajućih baznih stanica. Sve 5G bazne stanice se nalaze na vrhu zgrada. Ipak, radi se o čitavom nizu lokacija, 3 puta brojnijem u odnosnu na tipične lokacije. Trenutno, sve bazne stanice obavljaju 5G usluge.

Sada se nalazimo u prizemlju, okrenuti ka reflektoru bazne stanice. To je takođe prostor sa dobrom pokrivenošću signalom. Pored toga, to je i prostor kroz koji prolazi mnogo ljudi.

Nakon testiranja, možemo da vidimo da maksimalna izmerena radijacija iznosi oko 0,006 W/m2, što je u granicama bezbednosti. Ispod krova zgrade vrednost iznosi oko 0,004 W/m2. Vrednost je veoma mala i takođe ukazuje da smo u granicama bezbednosti.

Pogledajmo šta će se desiti na samom krovu, na najmanjoj udaljenosti od bazne stanice. Vau – nivo izmerene radijacije u prečniku od 5m je 0,04 ~ 0,006 W/m2! U prečniku od 1m, maksimalna vrednost je 0,23 W/m2, što je u granicama bezbednosti.

U stvari, cilj nacionalnog standarda za bezbednost radijacije je da ograniči zračenje elektromagnetnih polja u okvirima vrednosti koja je bezbedna za ljudski život i rad. Prema prethodno prikazanim rezultatima testiranja, možemo da vidimo da smo potpuno bezbedni čak i na veoma maloj udaljenosti od baznih stanica. Dakle, 5G dolazi – verujmo u nauku i prihvatimo bolji život sa mobilnim uređajima.

 

© 2019 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela