Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Inkdžet štampači – tehnologija u službi korisnika

Intervju – Tvrtko Ljubić menadžer prodaje poslovnih rešenja, zadužen za Balkan

 

 

Projektori i inkdžet štampači najtraženiji su među Epsonovim proizvodima. Šta je ono što vas je izdvojilo među konkurentima?

Veoma je bitno razumeti da Epson godinama unazad preuzima značajne pomake u segmentu indžekt štampača. Na primer, prvi smo predstavili inkdžet štampače za kućnu upotrebu, gde korisnici sami dolivaju originalno mastilo, koje zahvaljujući novoj tehnologiji ima značajno niže cene. Takođe, u poslovnom segmentu pioniri smo u inkdžet štampačima koji mogu odštampati 75 hiljada stranica bez bilo kakve intervencije na štampaču. Ovim inovacijama  pokazali smo da su indžekt štampači pouzdano i sigurno rešenje kako za kućnu upotrebu, tako i za poslovne svrhe.

Potražnja za inkdžet štampačima u poslovnom segmentu stalno raste – 504% iz godine u godinu, zahvaljujući novim segmentima štampača koje imamo u ponudi od 2017g. U bliskoj budućnosti planiramo da stavimo naglasak na skenere, segment u kom Epson ima dosta širok i zanimljiv raspon uređaja. Kod projektora posebno bih izdvojio instalacijski segment gde je potražnja rasla za 211%. To su korisnici kojima je cena izuzetno bitna, a ova brojka svedoči o tome da su korisnici prepoznali razliku u kvalitetu prikazivanja slike izmedju Epsonove 3LCD tehnologije i konkutentske DLP (jeftinije) tehnologije.

 

tvrtko_ljubic

Tvrtko Ljubić menadžer prodaje poslovnih rešenja, zadužen za Balkan

 

Iz kog razloga su inkdžet štampači prvi izbor pri kupovini ovih uređaja?

Zbog tehnologije koju koristi, ali i zbog pristupačne cene, ova vrsta štampača već dugi niz godina ubedljivo je najtraženija u segmentu kućne upotrebe. Inkdžet štampači se i kod poslovnih korisnika nameću kao logičan izbor, zato što je sve više preduzeća koja obraćaju pažnju na potrošnju. Ova vrsta štampača troši 96% manje elektirčne enerigije, proizvodi 99% manje otpadnog materijala i genereše 92% manje ugljen dioksida. Bilo da ih koristite u privatne ili poslovne svrhe, kada pogledate sve te uštede, prelazak na inkdžet štampače predstavlja logičan izbor.

Koliko je upotreba laserskih i interaktivnih projektora zastupljena na našem tržištu?

U našem regionu primetan je trend laserskih uređaja. Pokazatelj toga je i da je Epson u godinu dana povećao ponudu svojih laserskih projektora za 67%. Ono što je primamljivo kod laserskih projektora je to da je zamenjen izvor svetlosti. Kada su projektori postavljeni tako da im je teže prići, zamena lampe u slučaju njenog prestanka rada bila je veoma komplikovan posao. Laser kao izvor svetlosti daje 20.000 sati rada bez prekida, te su ove komplikacije izbegnute.

Kod interaktivnih projektora imamo dve vrste korisnika. Prvenstveno škole koje sve više koriste digitalne načine prikazivanja sadržaja, pa samim tim i interaktivne projektore koji im pružaj sasvim drugačiji i zanimljiviji način prenošenja znanja učenicima. Takođe, tu su i poslovni korisnici koji korišćenjem interaktivnih projektora mogu birati između dva načina prikazivanja (ekran i flip chart) na istom uređaju.

 

Trocifreni rast

Osim na štampače, kompanija se usresredila na projektore, gde je Epson ubedljivi broj jedan u svetu, iako za konkurenciju ima proizvođače koji koriste drugu, jeftiniju tehnologiju i nude proizvode po nižim cenama. U segmentu profesionalnih uređaja – projektorima za instalacije i iznajmljivanje – Epson se nalazi na drugom mestu, ali su očekivanja da i u tom segmentu postanu broj jedan u bliskoj budućnosti. U oba segmenta imaju zanimljive implementacije, od lokalnih uprava, privatnih korisnika i hotela.

 

Koje su karakteristike Epsonovih softverskih rešenja za štampanje i projekcije?

Prepoznali smo potrebe korisnika i razumemo da im osim uređaja treba i dodatni softver kako bi sami uređaji postali efikasniji i pristupačniji. Tako je Epson u segmentu štampanih rešenja napravio dva softvera – prvi je EPA (Epson Print Admin), a drugi je EDA (Epson Device Admin). EPA omogućuje korisnicima prilagođavanje pravila korišćenja uređaja prilikom sigurnosnog štampanja, podešavanja količine i vrste štampe po korisniku pa sve do “follow me” štampanog rešenja, gde korisnik dobija svoj dokument na štampaču na kom se uloguje. EDA je softver koji omogućuje administratoru jednostavnije upravljanje/ažuriranje, ne samo štampačima, nego skenerima i ploterima. Što se tiče projektora, tu imamo aplikaciju iProjection koja omogućava dosta jednostavnije i brže deljenje sadržaja na projektor preko svog računraa, tableta ili pametnog telefona.

Vaši proizvodi se koriste i u zdravstvenim ustanovama. Koji tip proizvoda je najzastupljeniji u ovoj industriji?

Zdravstvenim ustanovama preporučujemo indžekt štampače koji prilikom upotrebe ne ispuštaju CO2 niti ozon, kao i skenere i projektore koji imaju mogućnost prikazivanja rendgenskih snimaka. Naravno, da bi sve to radilo onako kako treba, sve se vrlo jednostavno može povezati korišćenjem Epsonovih softvera koji su u većini slučajeva besplatni i mogu se preuzeti na našoj web-stranici.

 

 

 

 

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela