Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Huawei Connect 2022 konferencija u Šenženu: Huawei 5G i veštačka inteligencija silaze u rudnike za bezbednije i isplativije rudarenje

Nakon godinu dana kontrolisane upotrebe, Huawei MineHarmony je ušao u fazu široke komercijalne dostupnosti unoseći 5G tehnologiju i AI (veštačku inteligenciju) u industriju energetike i rudarstva. Govoreći na Huawei Connect 2022 konferenciji u Šenženu, Ken Hu, rotirajući predsednik Huawei kompanije, naglasio je saradnju sa partnerima kojom pomažu industriji i klijentima da odaberu najbolju tehnologiju za svoje poslovanje i kako da od nje dobiju najviše. „Moramo da radimo zajednički i zaista razumemo izazove svakog od klijenata, kako bismo im omogućili podršku u svim scenarijima i pomogli im da zaista dobiju sve što žele„, rekao je Ken Hu.

 

Huawei MineHarmony OS Slika 1

Autor fotografija: HUAWEI arhiva

 

MineHarmony OS je samo nakon godinu dana napravio značajan napredak. Ovaj industrijski operativni sistem, nastao udruživanjem Huawei i China Energy Investment Corporation kompanija, u ovom trenutku je raspoređen na 3.300 kompleta opreme u 13 rudnika i jednoj perionici uglja.

Konkretno, sistem je instaliran u čitavom rudniku Ulan Moran u Unutrašnjoj Mongoliji (autonomna pokrajina na severu Kine), gde je postignut značajan napredak u domenu povezivanja, interfejsa i pristupa podacima. Operativni sistem pokriva mnoštvo inovativnih scenarija, uključujući pametnu kontrolu opreme, automatsko patroliranje lokacijama i onlajn nadogradnju opreme, za koje je vreme skraćeno sa jednog dana na samo četiri minuta.

Na putu digitalizacije i transformacije pametnog rudarstva, prvi izazov za bilo koji rudnik jeste uspostavljanje međusobne povezanosti i interoperabilnosti opreme, kao i mogućnost pristupa podacima. Ključ za ovo jeste pronaći i najprikladnije mrežne tehnologije. Zbog toga je Huawei svoju 5G tehnologiju, kao i potpuno optičko povezivanje sa FTTM i IPv6+ uneo pod zemlju – u jame rudnika. Ove tehnologije, poznate po malom kašnjenju i visokoj pouzdanosti, idealne su za više scenarija – od praćenja video prenosa do daljinske kontrole opreme.

Podzemni rudnici uglja opremljeni su različitim vrstama uređaja i opreme koja radi na drugačijim protokolima, a pronalaženje načina da se svi oni povežu je veliki izazov. Za ovo, Huawei Mine Team i China Energy su se udružili sa preko 30 partnera kako bi razvili MineHarmony, prvi operativni IoT sistem (Internet of Things)  u rudarskom sektoru, za samo tri meseca.

 

Huawei MineHarmony OS Slika 2

Autor fotografija: HUAWEI arhiva

 

Kao vodeći industrijski IoT OS, MineHarmony ne samo da obezbeđuje objedinjene protokole za različitu opremu, već́ i pojednostavljuje operacije inspekcije bez nadzora. Sistem pokriva opremu svih veličina i koristi objedinjene protokole, kako bi omogućio deljenje i razmenu podataka između opreme, kao i međusobnu povezanost između korisnika i uređaja.

Štaviše, 5G+AI tehnologije su spajanjem videa omogućile daljinsku i preciznu kontrolu rudarskih mašina, što zauzvrat omogućava ljudima koji rade u kancelarijama da daljinski kontrolišu podzemne operacije, čime se poboljšava njihovo radno okruženje, kao i bezbednost rudarske industrije. Uz 5G prenos videa glavnih pojaseva u realnom vremenu i AI algoritme koji precizno identifikuju anomalije, sistem pretvara manuelnu tj. ručnu proveru u inteligentno praćenje 24/7, uz smanjenje broja osoblja za podzemni nadzor do 20 odsto.

 

Huawei MineHarmony OS Slika 3

Autor fotografija: HUAWEI arhiva

 

Huawei Mine tim je kreirao rudarsku industrijsku internet platformu koja radi na jedinstvenim standardima i u jedinstvenim okvirima, posvećenu specifičnom skupu podataka. Izgradnjom nove generacije IoT-a sa platformama u oblaku kao jezgrom, podacima kao ključnim faktorom i bezbednošću u svojoj srži, tim za rudnike je fokusiran na stvaranje novih aplikacija. One integrišu informacione tehnologije nove generacije u rudarski sektor kako bi zajednički stvorili nove modalitete za rudarske kompanije, lanac snabdevanja i energetsku industriju. Ovo će pomoći rudarstvu da postane bezbednije i efikasnije, dok će za nepoželjne i opasne zadatke biti potrebno manje ljudi.

Digitalna transformacija rudarstva i energetike donosi istovremeno ne samo nove mogućnosti, nego i izazove. Huawei se raduje saradnji sa klijentima i partnerima u duhu otvorenosti, inovacija i međusobne podrške. Takođe, kompanija ohrabruje partnere da rade zajedno na ubrzavanju digitalizacije, prihvatanju inovativne tehnologije i pružanju sve većeg podsticaja za socio-ekonomski rast.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela