Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » HONOR snagom tehnologije transformiše čuveni kulturni spomenik

Globalni tehnološki brend HONOR najavio je Gateway to the Future (Kapija budućnosti), inicijativu osmišljenu da obogati kulturno nasleđe kroz moć tehnologije. Projekat ima za cilj da inspiriše kreativne talente širom sveta da iskoriste inovacije kao što su veštačka inteligencija (AI), AR i Spatial Audio za povezivanje zajednica sa kulturom na sveobuhvatnije načine. Uzimajući u obzir sve veće interesovanje za metaverzum, kao i rast hibridnog turizma, globalnom turizmu se pruža podrška da prihvati snagu tehnologije za još povezaniju budućnost. Tokom IFA 2022 sajma, HONOR je izazvao dvojicu popularnih umetnika da na kreativan način, koristeći proširenu stvarnost (AR), daju svoj prikaz Dvorca na vodi (nem. Wasserschloss), znamenitost koja se nalazi u nemačkom gradu Hamburg, Speicherstadt distrikt.

 

Delo umetnice Yunuene_1

 

Proslava kulturnog nasleđa u Metaverzumu

Poznat po tome što predstavlja „kapiju u svet“ Nemačke, Hamburg je evoluirao od lučkog grada do napredne metropole prihvatajući dugogodišnju kulturu zajednice, saradnje i inovacija. Inspirisan istorijom transformacije grada, HONOR je izabrao Hamburg kao pilot lokaciju za projekat. Cilj je da se doprinese digitalnom kulturnom bumu, kao i da se ljudi iz celog sveta inspirišu da postojeća kulturna blaga zamisle kako bi izgledala u metaverzumu.

Kako bi projekat bio sproveden, HONOR se udružio sa ARLOOPA, kompanijom za razvoj AR i VR, ali i proslavljenim umetnicima kao što su Yunuene i Timo Helgert, koji su na kreativan način transformisali čuveni Dvorac na vodi (Wasserschloss) uz pomoć AR tehnologije.

Yunuene, pruživši doprinos „Kapiji budućnosti” koji je nazvao „Jedrenje kroz vreme“, odaje počast evoluciji gradske luke, pokazujući kako su se inovacije u pomorskoj logistici vremenom transformisale sa njenom prepoznatljivom vizuelnom estetikom. Delo Tima Helgerta „Procvat budućnosti” ima futuristički pristup, oslanjajući se na status Hamburga kao jednog od najzelenijih gradova na svetu, uz kreativno zamišljanje kako bi Dvorac na vodi izgledao u budućnosti u kojoj prelepe biljke i ugrožene vrste mogu da napreduju. Video možete da pogledate na linku: https://www.youtube.com/watch?v=7rwwZQw2C4M&t=2s.

Otključavanje impresivnih iskustava kroz moć veštačke inteligencije i AR

Kroz iskustvo, HONOR takođe doprinosi hibridnom turizmu, trendu koji je u nastajanju nakon oporavka globalnog turizma, pri čemu putnici teže tome da iskoriste digitalni napredak ostvaren tokom pandemije sa ciljem da iskustvo putovanja podignu na viši nivo. AR iskustva postignuta u prikazu Dvorca na vodi spajaju digitalni i fizički svet, omogućavajući putnicima da iskuse kulturu na potpuno nov način. HONOR dosledno ulaže u tehnologije uključujući AI Space identifikaciju, Spatial Audio i AR kako bi omogućio unapređena iskustva u eri digitalne revolucije.

„Kao globalna tehnološka kompanija, HONOR je posvećen razvoju tehnologija pametnih uređaja koje omogućavaju ljudima da imaju pristup kulturnom blagu iz prošlosti dok istovremeno otkrivaju mogućnosti koje donosi budućnost. Predviđamo da će se AR i AI tehnologije sve više razvijati i korisnicima širom sveta služiti da iskuse benefite hibridnog turizma. Osim turizma, ove tehnologije imaju potencijal da koriste brojnim drugim industrijama i zajednicama. To zaista predstavlja Kapiju budućnosti”, rekao je George Zhao, izvršni direktor kompanije HONOR Device Co. Ltd.

„Distrikt Speicherstadt je 2015. godine proglašen za UNESCO svetsku baštinu sa ciljem zaštite i očuvanja istorije i kulture jedne od najvećih svetskih trgovačkih luka. Pojavom novih tehnologija, uključujući proširenu stvarnost, sada je moguće obrazovati buduće generacije o kulturnom nasleđu na nove i uzbudljive načine. Zato smo ponosni što smo u mogućnosti da pomognemo inicijativi kompanije HONOR, koja ne samo da proslavlja značaj distrikta za Nemačku, već i njegovu uzbudljivu budućnost kao globalne metropole”, rekao je Bernd Paulowitz, šef UNESCO svetske baštine grada Hamburga.

„Sa turizmom koji se penje na nove visine nakon godina globalnih zatvaranja, sjajno je videti brendove kao što je HONOR kako ljudima donose nova i obogaćena iskustva dok ponovo počinju da istražuju svet. Ovog leta naš grad je ponovo zabeležio isti nivo posetilaca kao u leto 2019. godine, što je delom posledica novih interaktivnih kulturnih atrakcija koje omogućava tehnologija. Inspirisani statusom Hamburga kao kapije u svet, oduševljeni smo partnerstvom u inicijativi Kapija budućnosti, za koju smo uvereni da će omogućiti posetiocima i stanovnicima Hamburga da se povežu sa UNESCO svetskom baštinom Speicherstadt na impresivnije načine. Svedoci smo ogromne potražnje za hibridnim iskustvima, pri čemu putnici sve više očekuju virtuelno u svojoj interakciji sa kulturnim znamenitostima. Ovo je pravo vreme da se iskoristi moć tehnologije u turizmu za stvaranje magičnih iskustava za turiste širom sveta“, rekao je Guido Neumann, šef PR službe Turističke zajednice Hamburga.

Ponovo zamislite svoju zajednicu zajedno sa HONOR talentima

Pokrenut kao deo HONOR Talents globalnog takmičenja u dizajnu, Kapija budućnosti ima za cilj da inspiriše kreativne talente iz celog sveta da iskoriste tehnologiju i ponovo zamisle svoje zajednice u eri metaverzuma. Po prvi put, HONOR Talents uvodi kategoriju AR interaktivnog umetničkog dizajna i prihvata prijave za digitalnu umetnost koja transformiše lokalna naselja, uključujući digitalne prikaze zgrada, zidova, parkova i drugih javnih prostora. Umetnici zainteresovani za konkurs mogu pronaći više informacija na linku: https://www.hihonor.com/honor-talents/en.

Pored inicijative Kapija budućnosti, HONOR se udružio sa Centralnom akademijom lepih umetnosti iz Kine kako bi kreirao novo AR umetničko delo pod nazivom INFINITY. Ovo delo će biti dostupno na HONOR štandu na IFA preko ARLOOPA aplikacije.

AR iskustva su već dostupna

Pristup AR prikazima budućnosti biće dostupan do kraja 2022. godine preko HONOR stranice na besplatnoj ARLOOPA aplikaciji. Korisnici imaju mogućnost da na licu mesta u Hamburgu ili bilo gde u svetu pogledaju umetnička dela kreirana uz pomoć AR. Dvorac na vodi je moguće videti sa mosta Poggenmühlen-Brücke u Hamburgu, dok svi zainteresovani koji fizički nisu u Hamburgu ovu znamenitost mogu videti prateći uputstva na aplikaciji.

© 2022 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela