Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Google ulazi u srpsku startap scenu

Srbija će postati prva zemlja u Evropi čiji će akcelerator, Startap akademija, biti podržan od strane Guglovog Launchpad programa i omogućiti nove internacionalne prilike za domaće preduzetnike. Google je odlučio da podrži rastuću srpsku startap scenu kroz svoj program Google Developers Launchpad, koji pomaže rast programerskih zajedica i startapa, udruživši se sa Startitom, beogradskom organizacijom koja okuplja domaću tehnološku zajednicu.

Ova inicijativa će otvoriti nove prilike za srpske preduzetnike i značajno će proširiti i internacionalizovati njihovu biznis mrežu i bazu znanja. Partnerstvo će biti fokusirano na pružanje podrške startapima koji su deo Startitovog akceleratorskog programa, Startap Akademije.

 

google launchpad NS 2

 

Startapi će dobiti podršku u formi mentorisanja, know-how iskustava i mnogih drugih benefita proizašlih iz Google-ovog dvadesetogodišnjeg iskustva u istraživanju i uvidima u najbolje prakse za izgradnju biznisa, proizvoda i timova na velikoj skali. Pored online podrške i materijala, vrednost za domaći ekosistem biće pružena i kroz redovne posete Google-ovih predstavnika i mentora.

Startitova Startap Akademija je prvi evropski akcelerator koji će postati deo Google-ovog programa, postavši tako deo elitne grupe najboljih svetskih akceleratora, što će joj omogućiti deljenje informacija i korišćenje resursa.

Ovi resursi će pomoći Startitovom startap portfoliju — koji već uključuje neke od najbrže rastućih kompanija u regionu — da skaliraju svoj biznis eksponencionalno.

Google veruje da će u godinama koje dolaze, tržišta izvan Silicijumske doline sve više uticati na globalni startap i tehnološki ekosistem. Kevin O’Toole, Direktor međunarodnog rasta za Google Launchpad, prokomentarisao je ovo partnerstvo:

“U Google Developers Launchpadu smo veoma uzbuđeni da radimo sa Startap Akademijom na daljem razvoju srpskog startap ekosistema. “Powered by Google Developers Launchpad” program postoji sa ciljem osnaživanja startap ekosistema širom sveta kroz vrhunske akceleratore, pomažući im da osnaže jedni druge kroz deljenje iskustava i resursa.

Vukašin Stojkov, suosnivač Startita i programski direktor Startap Akademije, istakao je: “Ovo je veoma važan trenutak za srpsku startap scenu — činjenica da je Google odlučio da se priključi misiji razvoja srpskih tehnoloških, preduzetničkih poduhvata je bitan znak poverenja u kapacitete i potencijal lokalnog ekosistema. Uzbuđeni smo zbog svoje uloge u ovom programu i toga što ćemo biti posrednik u dovođenju ogromne vrednosti i resursa Google-a koji će osnažiti lokalnu startap zajednicu.”

Ovo partnerstvo se nastavlja na pilot program podržan od strane Google Launchpada, Launchpad Start, koji se održao u Novom Sadu ranije ovog meseca, okupljajući više od 50 međunarodnih mentora tokom petodnevnog bootcampa sa srpskim startapima.

Detalji o Google Developers Launchpadu

Google Developer Launchpad je grana Google-a koja upravlja globalnim akceleratorskim programom koji pomaže startapima da ostvare rast. Google je thought leader kada je reč o izgradnji i skaliraju proizvoda i biznisa korišćenjem najnaprednijih tehnologija i Launchpad postoji sa ciljem da podeli i raširi ove najbolje prakse kroz globalnu zajednicu osnivača i startapa.

Google Developers Launchpad ne uzima nikakav vlasnički udeo u startapima iz svog akceleratorskog portfolija, već se fokusira na razvoj kompanija i njihovih ekosistema na dugoročnom planu.

Detalji o Startitu i Startap Akademiji

Startit je beogradski grassroot pokret čija je misija kreiranje boljeg društva kroz promociju tehnologije, inovacije i preduzetništva.

Tokom prethodnih 10 godina, Startit je radio na projektima kao što je startit.rs, najpopularniji tehnološki medij u Srbiji i Startit Centri, mreža tehnoloških centara za zajednicu širom zemlje, koje svake godine poseti više od 25.000 tehnoloških profesionalaca i entuzijasta.

Startap akademija je Startitov akceleratorski program koji postoji već sedam godina, i kroz koji je prošlo više od 50 startapa koji su prikupili više od 2 miliona evra investicija, kao i 15 miliona evra u prihodima, a zapošljavaju preko 150 ljudi.

 

 

© 2018 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela