Subscribe:Posts Comments

You Are Here: Home » IT vesti » Fotografi iz Srbije među najboljima na takmičenju Sony World Photography Awards 2017

Dalibor Tomic_Otvorena kategorija_Portret_Sony World Photography 2017

 

Fotografije „Postoji“ Jelene Janković i „Katarina“ Dalibora Tomića iz Srbije ušle su u finale otvorene kategorije konkursa Sony World Photography Awards, pri čemu je Janković u užem izboru za autora najbolje ulične fotografije, a Tomić za najbolji portret. Takođe, u selekciju top 50 prijava na ovom prestižnom konkursu ušle su i slike „Mlečni put na lišću“ Gorana Bilića (u kategoriji fotografija prirode) i „Refleksija“ Saše Lalića (u kategoriji ulične fotografije).

 

Jelena Janković je zabeležila trenutak na koncertu benda Massive Attack u Puli, inspirisana selfi kulturom koja sve više obuzima naše postojanje. „Svi treba da saznaju ako smo negde, ili ako radimo nešto. Dok iščekujemo potvrdu drugih, propuštamo priliku da uživamo u svetu koji nas okružuje“, objašnjava ona. Dalibor Tomić je, sa druge strane, bio inspirisan igrom svetlosti među drvećem i emocijom svog modela.

 

Finalisti takmičenja su sada u trci za osvajanje vrednih nagrada, među kojima je najnovija fotografska oprema kompanije Sony, predstavljanje u publikaciji konkursa, kao i novčane nagrade u iznosu od 25.000 američkih dolara za Fotografa godine, 5.000 američkih dolara za pobednika otvorene kategorije i oprema vredna 30.000 evra za pobednika studentske kategorije.

 

Pokretač takmičenja, Svetska organizacija za fotografiju, ove godine beleži jubilarnih deset godina najvećeg takmičenja u oblasti fotografije na svetu, kao i deceniju saradnje sa glavnim partnerom, kompanijom Sony. Na ovogodišnjem izdanju konkursa učestvuju 183 zemlje sa 227.596 prijava raznovrsnih stilova, tema i žanrova, dok su slike iz čak 49 zemalja ušle u uži izbor. Finalisti su zadivili žiri jasnim narativima i snažnim vizuelnim jezikom, a među temama koje su naročito privukle pažnju su dirljiv uvid u svakodnevni život žena u Saudijskoj Arabiji, potresne ispovesti školaraca iz Kine, pripreme ruskih bodibildera pred izlazak na scenu, kao i intimna serija fotografija borbe sa retkim medicinskim stanjem.

 

Imena pobednika u otvorenoj i nacionalnoj kategoriji biće poznata 28. marta, dok će 20. aprila na svečanoj ceremoniji u Londonu biti proglašeni najbolji radovi iz profesionalne kategorije, kao i Fotografi godine u otvorenoj kategoriji, kategoriji za mlade i kategoriji za studente fotografije. Nagrađene i fotografije iz užeg izbora biće prikazane u londonskoj galeriji Somerset House od 21. aprila do 7. maja, nakon čega će započeti svetska turneja izložbe. Takođe, u okviru izložbe biće predstavljeni i radovi Martina Para, koji je ove godine nagrađen za izuzetan doprinos fotografiji.

 

 

© 2017 Polarotor · Subscribe:PostsComments · Designed by Benbela · Powered by Benbela